Sunteți aici: » Știri » Ministrul Agriculturii îi încurajează pe fermieri

Ministrul Agriculturii îi încurajează pe fermieri

Vineri, 31 octombrie 2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a efectuat sâmbătă o vizită în judeţul Covasna. Ministrul a afirmat că vor creşte subvenţiile acordate cultivatorilor de cartofi, respectiv crescătorilor de animale, dar odată cu eliminarea cotelor de lapte, producătorii de lapte trebuie să se pregătească să facă față concurenței externe.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a efectuat sâmbătă o vizită în judeţul Covasna. Ministrul a afirmat că vor creşte subvenţiile acordate cultivatorilor de cartofi, respectiv crescătorilor de animale, dar odată cu eliminarea cotelor de lapte, producătorii de lapte trebuie să se pregătească să facă față concurenței externe.
Peste 200 de crescători de bovine, respectiv cultivatori de cartofi şi sfeclă de zahăr din judeţul au participat la evenimentul ce a avut loc în data de 25 octombrie, la Zagon. Cu ocazia vizitei efectuate în judeţul Covasna, ministrul Daniel Constantin a accentuat: s-au luat o serie de măsuri care vizează reducerea importului de lapte, măsuri ce vin în ajutorul fermierilor locali.


Gazda evenimentului, primarul Kis József şi Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, au ridicat numeroase probleme care îi afectează pe fermierii din judeţul Covasna.
Răspunzând întrebărilor fermierilor prezenţi, ministrul a spus: în anii următori se vor afla în poziţii favorizate acele persoane care sunt membre al unor organizaţii de producători, respectiv cei care nu comercializează produsele, precum lapte, carne, cartofi sau cereale, doar sub formă crudă, ci le prelucrează. În opinia ministrului, aceasta este modalitatea care oferă garanţia că fermierul autohton va fi competitiv în faţa fermierului străin. Ministrul a mai atras atenţia că, începând cu 2015, odată cu ridicare restricţiei pentru producţia de lapte, producţia autohtonă va fi concurată probabil de laptele mai ieftin din import. Potrivit ministrului, creşterea numărului de animale ar putea reprezenta o soluţie pentru această problemă, astfel că, Guvernul intenţionează să subvenţioneze în proporţie de 50 la sută achiziţionarea de juninci, adică cu maxim 5000 de lei pe cap de animal.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a evidenţiat faptul că organizaţiile de producători vor fi în continuare sprijinite, aceştia având şansa să concureze nu separat, ci împreună. „Consider un noroc faptul că politicile Ministerului Agriculturii şi cele ale autorităţilor locale converg în aceeaşi direcţie. Predarea sistemului de irigare în data de 24 octombrie, achiziţionat de către Asociaţia Agrosic, reprezintă un pas care va aduce rezultate. Bineînţeles, vom urmări în continuare scopul ca judeţele Covasna şi Harghita să ocupe şi în anii ce urmează un loc de frunte în ceea ce priveşte proporţia terenurilor agricole cultivate” – a afirmat preşedintele CJ Covasna.
Prezent la eveniment, secretarul de stat UDMR Nagy Tamás, a precizat că Guvernul intenţionează să sprijine în continuare producătorii de cartofi, aceştia vor putea beneficia de o subvenţie de 960 de euro pe hectar la cartofii de sămânță și 760 de euro pe hectar la cartoful de consum. De asemenea, ministrul Daniel Constantin a făcut promisiunea că plata avansului din subvenţia pe suprafaţă va fi efectuată în cursul săptămânii viitoare.

 

Noutăți