Itt vagy: » Hírek » Biztat a mezőgazdasági miniszter

Biztat a mezőgazdasági miniszter

2014. október 31., péntek

Háromszékre látogatott Daniel Constantin, a mezőgazdasági tárca vezetője. A miniszter közölte, hogy nő a krumplira juttatott szubvenció, illetve az állattenyésztők is több támogatást kapnak, ugyanakkor fel kell készülni a tejkvóta eltűnésével érkező külföldi konkurenciára is.

Háromszékre látogatott Daniel Constantin, a mezőgazdasági tárca vezetője. A miniszter közölte, hogy nő a krumplira juttatott szubvenció, illetve az állattenyésztők is több támogatást kapnak, ugyanakkor fel kell készülni a tejkvóta eltűnésével érkező külföldi konkurenciára is.

Október 25-én, Zágonban több mint 200 háromszéki szarvasmarha-tenyésztők, illetve burgonya és cukorrépa termesztő gazda vettek részt az eseményen. Kovászna megyei látogatásának alkalmával Daniel Constantin hangsúlyozta: több olyan intézkedést is foganatosítottak, amely csökkentette a tejimportot, ezáltal is segítve a helyi gazdákat.

A házigazda Kis József polgármester, valamint Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Szövetségének elnöke számos olyan kérdést fogalmazott meg, amely a háromszéki gazdákat foglalkoztatja.

A miniszter a szarvasmarhatartók kérdéseire válaszolva elmondta: az elkövetkező években azok a személyek kerülnek majd helyzetelőnybe, akik valamilyen gazdaszervezetnek tagjai, illetve nem csupán nyers tejet, húst, burgonyát, vagy gabonát forgalmaznak, hanem fel is dolgozzák azt. Daniel Constantin szerint így maradhat versenyképes a hazai termelő, a külföldivel szemben. A tejről beszélve a tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015-től megszűnik a tejkvóta jelentette korlátozás, így a külföldről érkező, valószínűleg olcsóbb tejjel kell majd felvenni a versenyt. Constantin szerint erre az állatállomány növelése is egyfajta megoldás lehet, így az üszővásárlást is támogatnák 50 százalékban, egyedenként maximum 5 000 lejes összeggel.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hangsúlyozta: továbbra is támogatják a gazdaszövetségeket, nem külön-külön, hanem együtt van esély a versenyt felvenni. „Szerencsének tartom, hogy a tárca és az önkormányzat elképzelései is egy irányba mutatnak. Az október 24-én átadott öntözési rendszer, amelyet az AgroSIC egyesület vásárolt olyan lépés, amely eredményt hoz. Természetesen azt a célt követjük a továbbiakban is, hogy Kovászna és Hargita megye legyen az elkövetkező években is vezető a megművelt mezőgazdasági területeket arányát illetően” – fogalmazott az önkormányzati vezető.

Az eseményen szintén részt vevő Nagy Tamás RMDSZ-es államtitkár már korábban is jelezte, hogy kívánják a burgonyatermelőket is támogatni: veteményburgonyára hektáronként 960, fogyasztásra szánt krumplira pedig 720 euró szubvencióra számíthatnak a gazdák. Daniel Constantin miniszter arra is ígéretet tett, hogy a területalapú támogatások előlegét jövő héten utalni fogják.

 

Hírek