Sunteți aici: » Știri » Solidaritate la sfârșit de an

Solidaritate la sfârșit de an

Vineri, 15 decembrie 2023

Joi, 14 decembrie, Consiliul Județean Covasna a aprobat hotărârea privind repartizarea pe UAT-uri a sumei de 2 milioane de lei, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit încasat suplimentar, fond aflat la dispoziția Consiliului Județean. La inițiativa municipalității Sfântu Gheorghe, suma cuvenită reședinței de județ va fi redirecționată către zonele rurale, în vederea derulării programelor de dezvoltare locală.

Nu este pentru prima oară când, în Județul Covasna, reprezentanții autorităților locale dau dovadă de solidaritate, susținându-se reciproc. În acest an, Municipiul Sfântu Gheorghe renunță la 250 de mii lei, din cei 500 de mii lei, redirecționând sumele către patru microregiuni. Astfel, 50 de mii de lei vor primi orașul Baraolt, în zona Baraoltului, și comuna Bodoc, în microregiunea Sepsi, pentru domeniul social. În zona Covasnei, suma de 50 de mii de lei va fi redirecționată către Brateș, cea mai mică dintre comune. Zona Târgu Secuiesc va primi 100 de mii de lei, din care 70 de mii merg către Spitalul Orășenesc din Târgu Secuiesc, întrucât acesta deservește întreaga microregiune, în timp ce comuna Ghelința va primi o suplimentare de 30 de mii de lei pentru a înființa un adăpost pentru câini, care va fi în folosul întregii regiuni. Restul sumei de 250 de mii lei va fi alocat pentru proiectele comune în cadrul Zonei metropolitane Sepsi” – a detailat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Din sumele ce-i revin autorității județene, 821 de mii lei vor fi alocate pentru finanțarea cheltuielilor de întreținere a drumurilor județene.

La solicitarea Primăriei Baraolt, în cadrul ședinței de joi, au fost adoptate de asemenea și trei hotărâri privind acceptul de ocupare temporară a sectoarelor de drum județean, în vederea realizării lucrărilor publice de extindere a rețelelor de distribuție, canalizare menajeră și pluvială, respectiv a lucrărilor pentru înființarea unei rețele de alimentare cu apă potabilă și uzată. „Primarul orașului, Benedek Huszár János, și echipa sa au reușit să atragă fonduri prin Programul Anghel Saligny, ca să realizeze lucrări publice chiar lângă sectoarele de drumuri județene unde urmează, din partea noastră, lucrări de modernizare. Considerăm că este foarte important să se realizeze investiții publice în mod coordonat și ne bucurăm că am reușit acest lucru și la Baraolt” – a explicat președintele.

Tot în ședința de joi, Consiliul Județean a mai adoptat o hotărâre privind modificarea unei hotărâri anterioare, cu referire la extinderea și modernizarea Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe, lucrări finanțate prin POR 2014-2020. În urma creșterii prețurilor, valoarea totală a investiției s-a modificat semnificativ, ajungând la a 28,45 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean este peste 21,5 milioane de lei. Pentru ca proiectul să poată continua, este necesară transmiterea către ADR Centru a unei noi hotărâri care să ateste angajamentul beneficiarului că va asigura, din resurse proprii, fondurile suplimentare, precum și partea sa de contribuție, motiv pentru care a fost adoptată respectiva hotărâre.

Noutăți