Itt vagy: » Hírek » Év végi szolidaritás Háromszéken

Év végi szolidaritás Háromszéken

2023. december 15., péntek

Költségvetéskiigazításról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa: a jövedelemadóból visszaosztott többletből 2 millió lej jár Háromszéknek. Ezúttal nemcsak lakosságarányosan osztották el az összeget, hanem a Sepsiszentgyörgynek járó részt, a megyeszékhely felajánlására vidéki fejlesztésekre irányítják át.

Nem ez az első alkalom, hogy a háromszéki önkormányzatok közös ügyek mentén szolidaritást vállalva, egymást segítik. Idén Sepsiszentgyörgy a neki járó 500 ezer lejből 250 ezer lejt a megye négy kistérségének ajánl fel. Ennek megfelelően Erdővidéken Barót kap 50 ezer lejt, Sepsiszéken Bodok ugyancsak 50 ezer lejt, az összegeket szociális célokra fogják fordítani. Orbaiszékre ugyancsak 50 ezer lej megy, itt a legkisebb település, Barátos kapja. Kézdiszékre 100 ezer lejt jut, ebből 70 ezer lejt fordítanak a Kézdivásárhelyi Városi Kórház fenntartására – ez azért fontos, mert az egész térséget kiszolgálja, 30 ezer lejt Gelence kap meg, hogy a kézdi környékét ellátó kutyamenhelyet létesítsen. A fennmaradó 250 ezer lejt Sepsiszentgyörgy a Sepsi metropolisz övezetben megvalósítandó  közös projektre fordítják” – részletezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyei  önkormányzatnak járó 821 ezer lejt a megyei utak téli és nyári karbantartására fordítják.

Három tanácshatározat a baróti önkormányzat közművesítési munkálataihoz kapcsolódik, ezek ugyanis az erdővidéki úthálózat felújításában résztvevő megyei utak mentén találhatóak. „Benedek Huszár János polgármester és csapata az Anghel Saligny-programból pályázott finanszírozást olyan közművesítési munkálatokra, amelyeket az épp felújítás alatt levő megyei utak mentén kell elvégezni. Fontos, hogy összehangolva végezzük a közberuházásokat, örvendünk, hogy ez most Baróton is megvalósul” – fejtette ki a tanácselnök.

A megyei tanács határozatot fogadott el a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola felújítása kapcsán is.  Annak érdekében, hogy az elszámolható költségek árhelyreigazításából keletkező plusz kiadásokat vissza lehessen igényelni, szükséges volt a pályázat költségvetésének módosítására. Ugyanakkor a megyei önkormányzatnak vállalnia kellett a nem elszámolható költségek esetében keletkező plusz kiadások biztosítását, elfogadva a pályázat új összértékét, amely így eléri a 28,45 millió lejt. Ebből Kovászna megye hozzájárulása több mint 21,5 millió lej.

Hírek