Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Târgu Secuiesc

Târgu Secuiesc

Vineri, 11 decembrie 2009

Acest oraş este oraşul curţilor interioare. Este o formă specifică şi inedită de aşezare umană, din acest motiv centrul istoric şi reţeaua de curţi interioare care îl înconjoară reprezintă un monument arhitectural valoros. Primii colonişti au mărunţit excesiv terenurile din centrul actual, în piaţa centrală de odinioară, pe partea dinspre piaţa centrală expunându-şi marfa la târg. După un timp extinderea se putea face numai spre exterior, astfel ca între două proprietăţi înguste să rămână şi o străduţă îngustă, pe care să se poată circula. Acestea sunt curţile interioare. Târgu Secuiesc are mai mult de 60 de asemenea străduţe înguste.

Ştiaţi că aici a fost centrul producţiei de tunuri şi echipament militar pe timpul revoluţiei paşoptiste din 1848-49? Sub îndrumarea meşterului artilerist Gábor Áron la Târgu Secuiesc au fost turnate 64 tunuri pentru războiul de autoapărare. În trecut a fost un loc de târg, de acea localitatea purta numele de Torjavására (Târgul Turia).  A fost un oraş al breslelor, acest lucru se poate vedea la Muzeul de Istorie al Breslelor.  Oraşul foloseşte vechea stemă: un cal înhămat la căruţă, pe spatele acestuia un cărăuş cu un bici în mână şi în căruţă spice de grâu.

Atracţii turistice:

  • Vechiul atelier de turnat tunuri
  • Placa memorială Petőfi pe faţada clădirii poştei (1998), Hanul Szarvas care a existat în locul clădirii actuale a adăpostit poetul la data de 24 iulie 1849.
  • Biserica reformată, una dintre cele mai mari biserici din sud-estul Transilvaniei.
  • Şcoala militară secuiască, clădire clasicistă în renovare (1817-1823).
  • Clădirea Vigadó (construită în1903-1904), proaspăt renovată. În partea opusă acesteia clădirea primăriei (construită în 1907), respectiv în apropiere Muzeul de istorie al breslelor. Aici puteţi admira colecţia de păpuşi Zsuzsi şi Andris. În piaţa centrală din faţa clădirii poate fi admirată statuia în mărime naturală a maiorului Gábor Áron (1814-1849)
  • Biserica romano-catolică Sfânta Treime din str. Kanta
  • Clădirea Liceului Nagy Mózes.
  • Biserica romano-catolică din Lunga care păstrează elemente în stil gotic sculptate în piatră din secolul XV.

Primar: Bokor Tibor; Tel: +40-267-351773, Fax: +40-267-361652.
Sate apartinătoare: Lunga, Ruseni, Tinoasa, Săsăuşi.
Cod poștal: 525400.
Populație: 20465 (2002).

Siteul primăriei puteți accesa AICI.

 

Noutăți