Itt vagy: » Hírek » Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem

2019. október 16., szerda

A minőségi pálinkakészítés ösztönzését célozza a november 15-i Székelyföldi Pálinkamustra, amelyet első alkalommal szervez meg Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Az érdeklődők november 8-ig adhatják le a mintákat a megyeszékhelyi turisztikai információs irodában.

A minőségi pálinkakészítés ösztönzését célozza a november 15-i Székelyföldi Pálinkamustra, amelyet első alkalommal szervez meg Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Az érdeklődők november 8-ig adhatják le a mintákat a megyeszékhelyi turisztikai információs irodában.

A témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte: „Több száz éve szeretjük és főzzük a pálinkát Erdélyben, jóhírű - többek között - a szatmári, szilágysági, a zetelaki, az oroszhegyi, a futásfalvi pálinka. A történelem során rengeteg irodalmi alkotás, közmondás és szófordulat született a szíverősítő kapcsán: a kerítésszaggató lélekmelegítőről úgy tartja a népi nyelv, hogy egy liter sem használ jobban, mint egy pohár, de Kézdiszéken a koldusnak is kettőt töltenek belőle. Székelyföldön nagyon sokat fejlődött a pálinkafőzés műfaja, vannak, akik, hobbiként gyakorolják, de ugyanakkor művészi szintre is emelték a finom gyümölcsökből előállított pálinkafőzést.

Az elnök elmondta, a pálinkamustrával a minőségi pálinkakészítésre, és a pálinka kulturált fogyasztására irányítják a figyelmet. Arra biztatja a szakterületen dolgozókat, hogy nevezzenek be, javítsanak a minőségen és a környezeti feltételeken. Az „élet vize” turista hívogató, az a céljuk, hogy a székely pálinka gasztro-turisztikai érdekesség legyen.  

Nagyon változatos pálinkák kerülnek az üzletek polcaira, a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis által készített Erdély-szinten egyedi zellerpálinka például zseniális készítmény.

Dezső Tibor, nemzetközi pálinkabíráló az esemény kapcsán kihangsúlyozta, nem a hagyományos, hanem a jó terméket keresik. A magánszemélyeket szólítják meg a versennyel, mely által feltérképezik azokat, akik a térségben pálinkafőzéssel foglalkoznak. A verseny végén minden résztvevő segítségnyújtásként írásos elemzést kap a termék erősségeiről és gyengeségeiről. A pontozás a nemzetközileg elfogadott 20 pontos bírálati rendszerben történik. A legjobb székelyföldi pálinka mellett széki győztest is hirdetnek, abban az esetben, ha legalább húsz benevező lesz egy régióból. „Amiből nem főzünk dzsemet, abból pálinkát sem” – fogalmazta meg javaslatát a szakértő. A közeljövőben Székelyföldet is be szeretnék vonni a nemzetközi pálinka és párlatversenyek körforgásába.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a verseny technikai részleteit ismertette. A székelyföldi magánfőzők és bérfőzetők gyümölcságyon vagy hordóban érlelt, 0,5 l pálinkával nevezhetnek be. A címkével ellátott, kizárólag üvegben tárolt mintát nem szabad édesíteni. A címkén a következőket kell feltüntetni: termék neve (gyümölcsfajta), érlelt pálinka esetén: hordóban érlelt vagy gyümölcságyon érlelt, a nevező telefonszáma és neve, bérfőzető esetében a bérfőzde neve, valamint a település. A részvételi díj: 10 lej/minta. A terméket a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában lehet leadni (520003 Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 1 szám (nyitvatartás: hétfő-péntek: 9.00–17.00, szombat: 10.00–14.00), tel: 0371381054, e-mail: visitcovasna@gmail.com).

Amennyiben valaki postán szeretné elküldeni a terméket, azt polisztirolba csomagolva tegye.  A díjazott termék készítői az érmek és oklevelek mellett értékes könyvjutalomban, Champion díjas szilvapálinkában, valamint a pálinkafőzéshez kapcsolódó eszközökben részesülnek. A versenyt díjkiosztó gála zárja.

Hírek