Itt vagy: » Hírek

Hírek

Regionális kerékpárút-hálózatot építenek
2022. december 8., csütörtök

Két integrált, megyéket átszelő bicikliút kiépítésére pályázik Kovászna megye, karöltve Brassó és Szeben, illetve Hargita és Maros megyével. A szűk pályázati határidő miatt szerdán azonnali ülésre hívták össze a megyei tanácsosokat, hogy jóváhagyják a pályázati dokumentáció összeállításához szükséges határozatokat.

A jó pálinkának nincsen párja  - A legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat díjazták
2022. november 28., hétfő

Jó pálinka csakis jó gyümölcsből, szakértelemmel készülhet, Erdélyben pedig mindkettőből bőven van. Ezt bizonyítja az is, hogy az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyre 868 minta érkezett, a péntek esti gálán 196 bronz, 192 ezüst, 127 arany és 28 Champion oklevelet adtak át.

Ünnepre hangolódva Árapatakon
2022. november 28., hétfő

Advent első vasárnapján, november 27-én tartották a Székföldi Magyar Napokat Árapatakon, a felújítás alatt álló református templomban.

Tamás Sándor: zökkenőmentesen tudjuk zárni az évet
2022. november 24., csütörtök

Egészségügyi és életmentő beavatkozásokhoz szükséges beruházásokról, fontos pályázatokról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, amely a helyi önkormányzat meghívására Kökösben ült össze.

Szolgálatot és elhivatottságot igényel a gyermekvédelem és a szociális ellátás
2022. november 18., péntek

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság. Az intézmény gyermekjogvédelmi igazgatóságként 1997-ben 9 alkalmazottal indult, ma több mint 500-an dolgoznak a megyei szociális ellátási rendszerben, amely 42 szolgáltatást biztosít gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A kerek évforduló apropóján, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartottak szakmai konferenciát.

Ünnepelt Erősd magyar közössége
2022. november 14., hétfő

Az erősdi református parókia udvarán felépült közösségi házban folytatódtak a IX. Székföldi Magyar Napok, ahol a településről, valamint Hídvégről és Árapatakról gyűlt össze a magyar ajkú lakosság. A ködös idő ellenére minden helyet elfoglaltak az érdeklődők, kíváncsian várva a fellépők által nyújtott produkciókat.

Elkészült a Digitális Borvíz Térkép
2022. november 10., csütörtök

A Közép Fejlesztési Régió fürdőtelepeit, Kovászna, Hargita és Maros megye gyógyforrásait összesíti a Digitális Borvíz-Térkép, amelyet november 10-én mutattak be Bálványoson. A BalneoMap átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze kíván lenni a balneológiának, mint fejlesztendő területnek.

Elkezdődtek a Székföldi Magyar Napok
2022. november 8., kedd

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hídvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével, november 6-án. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene előadásra is sor került.

 

Felkészülten a téli időszakra
2022. október 31., hétfő

A Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ebben az évben is a megyei utak téli karbantartását, erről döntött legutóbbi ülésén Kovászna Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.

Hegyimentő-központot építenek Sepsibükszádon
2022. október 20., csütörtök

Költségvetésmódosítás, hegyimentő-központ építése, megyei utak téli karbantartása, titkosított iratok feloldása, új megyei tanácsos eskütétele szerepelt többek között Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki soros ülésén.

A minőségi pálinkafőzést ösztönzik. Erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek Háromszéken
2022. október 18., kedd

Transylvanian Spirit címmel erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek novemberben, Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás által kezdeményezett versenyre október 31-ig várják a mintákat az erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől.

Sepsiszentgyörgyön adták át az idei Orbán Balázs-díjakat
2022. október 15., szombat

Idén ismét Háromszéken adták át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat, az ünnepség a XIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt. Ebben az évben az Orbán Balázs-díjazottak Székelyföld természeti értékeinek elkötelezett védői, akik fáradhatatlanul azért munkálkodnak, hogy értékes természeti környezetünk fennmaradjon, tovább öröklődjön, hogy szülőföldünk az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag és élhető legyen.

Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok
2022. október 15., szombat

Tízéves jubileumát ünnepli a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozat. A székelyföldi vadászkultúra megerősítését és a szakmai fejlődést célzó seregszemlének Sepsiszentgyörgy és Oltszem adott otthont október 14-15. között.  

Jó ütemben halad a Székely Nemzeti Múzeum felújítása
2022. október 10., hétfő

Megfelelő ütemben zajlik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, jelenleg belső munkálatokat végeznek és haladnak a kertrendezéssel is. A tervek szerint a múzeum 2023-ban megnyitja kapuit.

Végtisztesség Kassay Lajos őrnagynak
2022. október 6., csütörtök

Szülőfalujában helyezték végső nyugalomra Kassay Lajos magyar királyi határőr őrnagyot, október 6-án. A 89 év után Debrecenből hazaszállított szabadságharcosnak a zalánpataki temetőben állítottak emléket. 

Folytatódnak a fejlesztések
2022. szeptember 29., csütörtök

A megyei kórház költségvetésének módosításáról, megyei utak korszerűsítéséről, bicikliút és lakásotthonok építéséről döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

Biogazdaság fejlesztése Háromszéken
2022. szeptember 16., péntek

Az ASIMCOV egyesület Kovászna Megye Tanácsával közösen indította útjára a Biogazdaság intelligens fejlesztési képességének erősítése Kovászna megyében című programot. A pályázattal kapcsolatban a megyei tanácsnál tartottak találkozót a háromszéki önkormányzatok, civil és ifjúsági szervezetek, intézmények képviselőivel, szeptember 15-én.

Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon
2022. szeptember 12., hétfő

A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.

Mozgalommá növelni a székelyföldi értékőrzést
2022. szeptember 10., szombat

Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba. A szakmai beszélgetésen jelen voltak Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői, a résztvevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte.

Turizmusfejlesztés és energiahatékonyság - Megyei pályázatok a helyreállítási alapból
2022. szeptember 9., péntek

Kovászna Megye Tanácsa pénteki ülésén, többek között, két olyan európai uniós pályázatról döntött, amelyeket az országos helyreállítási alapból (PNRR) finanszíroznának. Az oltszemi Mikó-kastély felújítását célzó pályázathoz szükség van Bodok község és Kovászna megye társulására, ugyanakkor elbírálás alatt van az a projekt, amelyből a megyei kórház három épületének energetikai hatékonyságát növelnék.

Együttműködési megállapodás született a moldovai Cimișlia és Háromszék között
2022. szeptember 9., péntek

Együttműködési megállapodást kötött Kovászna megye és a Moldova köztársaságbeli Cimișlia járás, a dokumentumot a pénteki tanácsülés végén írta alá a két önkormányzati elnök. A kapcsolatfelvétel még 2017-ben megtörtént, a koronavírus-járvány miatt azonban most sikerült hivatalossá tenni a testvérmegyei kapcsolatot.

A szerződésaláírást követő sajtótájékoztatón Tamás Sándor tanácselnök és Mihail Olărescu, a Cimișlia Járás Tanácsának elnöke a megyeközi partnerség előnyeit taglalták.

 

Újra lehet pályázni a délutáni oktatásra Háromszéken
2022. szeptember 5., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa családtámogató programjaihoz folyamatosan fogadja az igényléseket. A 2022-2023-as tanévre is pályázhatnak meleg ebéd és délutáni oktatás támogatására a települési önkormányzatok a megyei tanácsnál. A vidéki iskolások érdekeit szolgáló After-school programhoz szeptember 5-től folyamatosan fogadják az igényléseket.

 

Muzsikált az erdő Oltszemen
2022. szeptember 4., vasárnap

Nincs rossz idő, csak gyenge öltözet – vallják a Muzsikál az erdő program kezdeményezői, a mondás pedig Háromszéken is beigazolódott, szombaton az esős időjárás ellenére kis helyszínváltoztatással, Oltszemen, a fogathajtó pálya mellett sikerült a rendezvény programjait megtartani. Kovászna megye, Hargita és Brassó megyével karöltve, idén első alkalommal csatlakozott a Muzsikál az erdő programhoz, amely most már a Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvényévé vált, célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Átadták az iskolatáskákat
2022. augusztus 31., szerda

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség igazgatói értekezletén adták át a megyei önkormányzat Iskolatáska Programja révén biztosított ajándék hátizsákokat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, augusztus 31-én.

Ajándék iskolatáska évkezdésre
2022. augusztus 19., péntek

Minőségi csomagot ajándékoz minden előkészítő osztályos tanulónak idén is Kovászna Megye Tanácsa. Az Iskolatáska program révén a 2022-2023-as tanév elején 2148 előkészítőst örvendeztetnek meg.

Kürtőskalács fesztivál idén is
2022. augusztus 18., csütörtök

Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.

Közel hétmillió lej versenysport támogatására
2022. augusztus 8., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa a sporttörvény alapján biztosíthat támogatást a többek között a kosárlabda-, jégkorong-, valamint az OSK utánpótlásnevelés programjaiban résztvevő csapatok bajnokságokon való részvételére. A 2022-2023-as versenyszezonban ez az összeg eléri a 6,8 millió lejt. A pályázati kiírásra beérkezett igényléseket a múlt héten bírálták el, a támogatásra vonatkozó tanácshatározatokat hétfőn fogadta el a megyei tanács, a héten a szerződések megkötésére is sor kerül. 

Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein
2022. július 25., hétfő

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja, a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével. 

A családias hangulatú eseményt első alkalommal 2004 nyarán szervezte meg a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány a Mátrai Művészeti Napok keretében, 2016-tól pedig már a határon túlra is kiterjesztették. Székelyföld és Barcaság első alkalommal ad otthont a rendezvénysorozatnak az alapítvány, a helyi és megyei önkormányzatok, valamint azok alintézményeinek szervezésében.

Miszla Art@Csernáton: anyaországi és hazai képzőművészek a Malomkertben
2022. július 13., szerda

Tizenhat magyarországi és székelyföldi képzőművész részvételével zajlik július 6-17. között a Miszla Art@Csernáton alkotótábor a felsőcsernátoni Malomkertben. Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának kezdeményezésére a magyarországi Miszla-Art nyári alkotótáborának székelyföldi testvérrendezvényét tartják meg Háromszéken.

Háromszék 2030 -  Modern Városok, Modern Falvak Programja
2022. július 10., vasárnap

A Kovászna megyei önkormányzatok 1 milliárd lejes támogatásban részesültek a Cseke Attila, RMDSZ-es fejlesztési miniszter által vezetett minisztérium Anghel Saligny programjából. Az ebből megvalósuló infrastrukturális beruházások a megyei önkormányzat Háromszéki Települések Modernizáció Programjának a részét képezik.  

Hírek