Itt vagy: » Hírek

Hírek

2011. június 29., szerda

Közös, Megyeközi Stratégiai Együttműködés nevet viselő pályázat megvalósításán dolgozik Kovászna és Hargita megye, amelynek célja javítani a döntéshozatali folyamatot, politikai és közigazgatási szinten egyaránt. Az egy évet felölelő projektről Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Birtalan József, Hargita megye menedzsere számoltak be szerdán, június 29-én.

2011. június 28., kedd

„Az elmúlt időszak bebizonyította: csak úgy juthatunk előre, hogy erőinket felmérjük és tudjuk, Székelyföldön kizárólag magunkra számíthatunk. Úgy juthatunk előre, ha tisztázzuk, hogy politikai és fejlesztési szempontból milyen Székelyföldet szeretnénk!” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kedden, 2011. június 28-án Nagyajtán, a megyei önkormányzat által kezdeményezett Megyejárás programsorozat első állomásán, amelynek eseményei összefonódtak a Kriza János emlékünnepséggel.

2011. június 22., szerda

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója után Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával, valamint Hargita és Maros Megye Tanácsainak támogatásával újabb nagy horderejű rendezvénnyel készül, amely ezúttal nem csak Háromszékre, hanem egész Székelyföldre összpontosít.

2011. június 7., kedd

Az itthoni reakcióvihartól zavartalanul zajlott Brüsszelben a székely megyék képviseleti irodájának felavatása. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Demeter János és Henning László alelnökök május 6-án, hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az irodaavatás részleteiről.

2011. június 5., vasárnap

Gryllus Vilmos koncertjével kezdődött a Kovászna, Hargita és Maros megyét is átfogó rendezvény Háromszéken a Perkőn.

2011. június 1., szerda

Június elsején nyitotta meg a két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc, Szováta polgármestere, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke a Székelyföldi Képviseleti Irodát Brüsszelben, a Magyar Régiók Házában.

2011. május 25., szerda

Székelyföld Napok, Székely Vágta és a Székely Lajstrom – Programözön a három székelyföldi megyében

2011. május 14., szombat

Minden várakozást felülmúlt a szombaton, május 14-én az első alkalommal „tető alá” hozott Székely Családok Napja rendezvény, hiszen összesen 140 család regisztrált résztvevőként, ami több mint 400 személyt jelentett.

2011. május 6., péntek

Mézespogácsa, kürtőskalács, cukorkafélék, töltött káposzta, kocsonya, paprikás szalonna, lekvár, méz, pálinka, sajt, orda, mustár, házi-kenyér és laska – egyszóval minden, ami szemnek-szájnak ingere kapható.

2011. május 5., csütörtök

Székelyföld, elsősorban magyar építészeti örökségének kulcskérdéseiről tartottak kerekasztal beszélgetést a megyeházán, május ötödikén, csütörtökön. A tanácskozáson részt vett Hegedüs Csilla, a kulturális és műemlékvédelmi miniszter tanácsosa is.

2011. május 4., szerda

A Tuzson János Általános Iskola elemistái énekeltek, a falubeliek koccintottak, kalácsot ettek az út átadásán.

2011. április 26., kedd

Közel egy éve került fel a YouTube videó megosztó portálra az a felvétel, amelyben a kökösi Gábor Áron emlékművet meggyalázzák.

2011. április 15., péntek

Az elmúlt év során az áradások komoly károkat okoztak megye szerte, hiszen gyakran a nehezen helyreállítható infrastruktúrát mosta el a víz.

2011. április 11., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa rendkívüli tanácsülésen döntött arról, hogy a megy hét fontos útja arra az időre, amíg felújítják, ideiglenesen a fejlesztési tárcához kerülhessen.

2011. április 8., péntek

Tavasztól kezdve a hivatalosa román mellett magyar választ is kapnak azok, akik anyanyelvükön fordulnak írásban a megyei tanácshoz – a hatékony többnyelvűségről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Magyar Nyelvhasználat Háromszéken címet viselő konferencián beszélt.

2011. április 7., csütörtök

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új orvosi igazgatója dr. Antal Álmos, az ápolási igazgató szerepét Joós Ștefan látja el, míg a pénzügyekért Fülöp Árpád felel. Az új csapat április 7-én, a Vállalkozói Inkubátorházban tartott sajtótájékoztató keretében mutatkozott be.

2011. április 4., hétfő

A székelyföldi megyék – az eddigi turisztikai kiállításokon való közös megjelenéshez hasonlóan – Szolnokon is közös Székelyföld-standdal népszerűsítették a térséget a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Turisztikai Napok keretén belül megszervezett XIII. Utazási Kiállításon április 1-jén és 2-án.

2011. március 30., szerda

A Sikeres Székelyföld konferenciasorozat ez évi első rendezvényét Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának székhelyén szervezték meg március 30-án.

2011. március 29., kedd

Az elmúlt húsz év legjelentősebb minisztériumi támogatása érkezik idén a műemléképületek korszerűsítésére Kovászna megyébe idén, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium jóvoltából – számolt be vasárnap, Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor tárcavezető.

2011. március 24., csütörtök

A Kovásznát és Kézdivásárhelyt összekötő megyei úton ma reggel kezdték meg a munkát. A kockaköves szakaszból az első darabot Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke személyesen szedte fel.

2011. március 22., kedd

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium idén is hathatósan támogatja megyénket. Borbély László most is betartotta adott szavát: megyénk, a tavalyi árvízkárok utáni pénzalapok leosztásakor 13,6 millió lej értékben kapott támogatást.

2011. március 21., hétfő

Csernáton híres szülötteinek listájáról hosszú ideig mellőzték Végh Antalt. Az 1848-as ágyúöntő Gábor Áron mellett dolgozott és méltán tartották afféle székely feltalálónak.

2011. március 17., csütörtök

Hat lakásba költözhetnek mikóújfalusi fiatal családok: az ANL program keretében elkészült új tömbházat jövő héten vehetik használatba.

Folytatják a fejlesztési munkálatokat
2011. március 17., csütörtök

12.030.000 lejt kaptak a háromszékiek a 2006/7-es kormányrendelet alapján folyó munkálatok befejezésére.

2011. március 16., szerda

Tervezés, tárgyalás és kivitelezés helyett kicsit szokatlanabb munkanapja volt március 16-án a megyei tanács vezetőségének: az intézményt napközisek látogatták meg.

2011. március 15., kedd

A március 15-i események a székely zászló felvonásával kezdődtek a megyeszékhelyen.

2011. március 15., kedd

Több mint 8 000 ember gyűlt össze Kézdivásárhely főterén március 15-ét megünnepelni, a sepsiszentgyörgyi rendezvényen pedig megközelítőleg 6 000 ember vett részt.

2011. március 14., hétfő

Az erdélyi 1848 szorosan összefonódik a bodvaji vashámor történetével: az ipartörténeti emlék egyben kegyhely is, ahol minden évben emlékeznek a szabadságharcra.

2011. március 9., szerda

A falu papírmunkáinak lebonyolítója, beszerező, iskolásokat és nyugdíjasokat fuvarozó sofőr, aki kiváltja az idősek gyógyszereit a patikából, segít ahol tud: ez a falugondnok.

2011. március 9., szerda

Kovászna Megye Tanácsa négy évvel ezelőtt hirdetett meg először pályázatot szociális tevékenységgel foglalkozó szervezetek támogatására, első évben két, tavaly öt szervezet hat féle tevékenységre kapott finanszírozást. Idén 150.000 lejről 200.000 lejre növeltük az alapot – jelentette be Tamás Sándor.

Hírek