Itt vagy: » Hírek » Út, híd, kórház

Út, híd, kórház

2023. június 29., csütörtök

Megyei úthálózattal, uniós pályázatokkal kapcsolatos határozatokról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

 

Négy megyei úttal kapcsolatosan hoztunk döntéseket a mai tanácsülésen, olyan beruházások ezek, amelyeket kormányzati forrásokból finanszíroz Kovászna Megye Tanácsa. Nagyajtán már dolgoznak az új híd építésén, a hétvégi esőzések nyomán kialakult áradás megrongálta az ideiglenes átkelőt, ezt azonban a kivitelező helyrehozta, így a lezárt forgalmat már szerdán feloldották. A beruházás értéke változott, mai határozatunknak megfelelően az összérték 12,3 millió lej, ebből 2,5 millió lejt a megyei önkormányzat biztosít. Aktualizáltuk a gazdasági-műszaki mutatókat a sepsibükszádi Olt-híd újraépítéséhez is. Mint ismeretes Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó, 1,7 km-es útszakasz felújítására és ezzel együtt egy 40 méter hosszú, új híd építésére igényeltünk finanszírozást az Anghel Saligny-programból. A hamarosan kezdődő munkálat összértéke 14,8 millió lej” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az ülésen további két megyei út felújításának előkészületeit indították el, tervezési tárgykört határozva meg.  Korábban már megyei úttá nyilvánították a Barátost és Zabolát összekötő útszakaszt, így a Szörcsén, Orbaiteleken és Tamásfalván áthaladó utat felújítják, jogszabály szerint azonban csak a települések között lehet új megyei utat építeni, ugyanis a falvakon nincs befejezett, átadott ivó-és szennyvízhálózat. Felújításra kerül a Hídvég és Bölön közötti 12,45 km-es útszakasz, amely Hídvégen az országúttól Bölön bejáratáig tart.

Kovászna Megye Tanács élni fog elővásárlási jogával, és megvásárolja a Kézdivásárhely központjában található, Gábor Áron tér 17. szám alatti ingatlant, amely jelenleg bankfiókként működik. A tervek szerint az épület a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola használatába kerül.

Két új uniós pályázatról is döntött a megyei önkormányzat. Kovászna Megye Tanácsa 35 helyi önkormányzattal szövetkezve fog pályázni elektromos iskolabuszokra az országos helyreállítási terv keretéből, a nagyértékű, több mint 35 millió lejes projektet pénteken kell benyújtani. Felnőtt- és gyermekpszichiátriai központot, rehabilitációs központot, krónikus betegek központját, geriátriát és betegellátást magában foglaló, többfunkciós orvosi komplexum építését tervezi Kovászna Megye Tanácsa Sepsiszentgyörgyön, a Cigaretta utcában található területén. Ennek érdekében a tanácsosok a csütörtöki tanácsülésen felhatalmazták a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat, hogy állítsa össze a szükséges iratcsomót, hogy uniós forrásokra tudjanak pályázni.

Felújítják a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán található, Szentkereszty Stefánia bárónő tiszteletére épített kápolnát. Ugyanis október 12-13. között jubileumi ünnepséggel emlékeznek meg a bárónő által 150 évvel ezelőtt Kézdivásárhelyen alapított Háromszék vármegyei Erzsébet Árvaleány-nevelő Intézetre, és a 20 éve alakult, a bárónő nevét viselő Szentkereszty Stephanie Egyesületre.

Báró Szentkereszty Stefánia (1842-1906) nevéhez fűzödik a megye első szociális, egészségügyi intézményrendszerének a megalakítása. A nők és a szegények mentoraként, több alapítvány, intézmény megálmodójaként és létrehozójaként vonult be a történelembe. A kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán található kápolnában nyugszanak a bárónő földi maradványai, ahogy végakaratában rendelkezett.  

 

 

Hírek