Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok

Külkapcsolatok

Érdemes az életet igenekre építeni – Magyar Érdemrend kitüntetéseket vettek át háromszéki személyiségek
2021. április 20., kedd

A magyar közösségnek ezekben a nehéz időkben még inkább szüksége van példamutató személyiségekre, lámpásemberekre, akik igenekre építették életüket, akik megmutatják számunkra a helyes irányt. Kedden Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban két háromszéki személyiség vehette át a Magyar Érdemrend kitüntetését. Ft. Dávid György, sepsiszentgyörgyi plébános a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta, Bordás Attila, nyugalmazott tervezőtechnikus pedig Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Becsületbeli ügy veteránjaink kitüntetése
2020. július 31., péntek

A Nemzeti Összetartozás évében hat háromszéki és erdővidéki veterán honvéd kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. A kitüntetést a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel július 30-án, csütörtökön szűk családi körben, rendkívüli óvintézkedések mellett vette át a sepsiszentgyörgyi Bartha Mihály, a baróti Boér Imre, a kézdisárfalvi Máté Lajos, a sepsiszentgyörgyi Nagy Sándor, a málnási Szövérfi Árpád és a lemhényi Tódor Antal.  

Magyar kultúra napja az összetartozás jegyében
2020. január 22., szerda

A nemzeti összetartozás jegyében ünnepelték Háromszéken a magyar kultúra napját. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében kedden Sepsiszentgyörgyön anyaországi testvér- és partnermegyékkel, az erdélyi szórványközösségekkel közösen tartottak gálaműsort. Ez alkalommal került sor a Háromszék kultúrájáért díj átadására is, idén Albert Ernő néprajzkutató kapta a rangos kitüntetést.

Célunk a hivatalos anyanyelvhasználat  - Az ET Önkormányzati Kongresszusa elfogadta a nyelvi jelentést
2019. november 4., hétfő

A nyelvi jelentés elfogadása biztatás, hogy jó úton járunk, nem ördögtől való az, ha egy kisebbség hivatalosan is használhatja anyanyelvét, a fő cél az, hogy Székelyföldön a román mellett a  magyar nyelv is legyen hivatalos, hangsúlyozták Kovászna Megye Tanácsának vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyen hírül adták, hogy október végén, az őszi plenáris ülésen az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa elfogadta a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban című jelentést. A dokumentum elkészítését az ET testületének önkormányzati szakbizottsága kezdeményezte 2018 tavaszán, amikor Bálványoson tartott kihelyezett ülést és konferenciát a nyelvhasználat kérdéseiről.

Célunk bekapcsolódni az ország turisztikai körforgásába
2018. március 13., kedd

Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülete Háromszéket népszerűsítette a Berlini Nemzetközi Turisztikai Börzén (ITB Berlin) március 7-11. között. A világ vezető idegenforgalmi kiállításán 5 kontinens, több mint 180 országa képviseletében 10.000 kiállító és 160.000 látogató vett részt.

Testvérmegyei ajándéktábor
2017. július 4., kedd

Veszprém Megye Önkormányzata meghívására és a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány támogatásával 24 háromszéki gyerek nyaralt június végén a Balaton melletti Csopaki Üdülőfaluban

Esélyegyenlőségért felelő biztos lett az Európai Régiók Közgyűlésében Kovászna megye tanácsosa
2017. április 1., szombat

Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) március 21-23. között Londonban megtartott ülésszakán került sor a szervezet három bizottságának tisztújító ülésére

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács
2017. március 30., csütörtök

Raportőri megbízást kapott Campanari-Talabér Márta (FIDESZ) és Grüman Róbert (RMDSZ)

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának
2017. február 21., kedd

Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola
a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve
további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

2013. január 17., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa és Heves Megye Közgyűlése 2002. március 10-én kötött együttműködési megállapodást, 2012-ben új, hagyományteremtő programok indultak.

2011. április 5., kedd

Kovászna megyei delegáció látogatott Békés megyébe, hogy megismerkedjen a megyei önkormányzat által lebonyolított Otthonunk Békés Megye rendezvénysorozat háttérmunkálataival, illetve a programok megszervezésének részleteivel.

2011. március 27., vasárnap

Neves indiai küldöttség látogatta meg vasárnap Csomakőröst, a nagy tibetológus Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját.

Prioritást élvez a Szórványprogram
2011. január 19., szerda

Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy város testvérmegyéinek, városainak képviselői tárgyaltak a megyeszékhelyen a székelyföldi partnerség bővítésének lehetőségeiről.

Átadták a támogatást a vörösiszap károsultjainak
2010. november 18., csütörtök

A vörösiszap katasztrófa három települést érintett Magyarországon: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A Háromszékről érkező támogatást jelentő szimbolikus csekket Tamás Sándor a Veszprém Megyei Közgyűlés soros ülésén adta át.

2010. október 8., péntek

A sepsiszentgyörgyi Hófehérke Óvoda a megyei tanfelügyelőség koordinálásával és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával egy két éves futamidejű uniós pályázatot nyert.

2010. szeptember 29., szerda

Szeptember 20-án 19. alkalommal rendezték meg Veszprémben a nemzetközi Köztársaság- kupa elnevezésű atlétikai versenyt, amelyen a testvérvárosok – így Sepsiszentgyörgy atlétái is – részt vettek.

2010. szeptember 16., csütörtök

A nagyvázsonyi „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében egy határon túli magyar fiatalt (18-30 év) keres egy 10 hónapos önkéntes szolgálatra, 2011. február 1-vel kezdődően.
Az önkéntes szolgálat biztosítására pályázatot szeretnénk beadni 2010. november 1-ig.

2010. augusztus 24., kedd

A kisbaconi Bodvaj Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2010. augusztus 23-27. között kerül sor a VIII. Paprika Jancsi Alkotótáborra a Kovászna megyei Setétpatakban.

2010. augusztus 4., szerda

A Kovászna-Zala testvérmegyei kapcsolat révén B. Hajdú Enikő Evelin és Faluvégi Tünde képviselhette a háromszéki alkotókat a Művészetek megyéje: III. Zala Pannon Nemzetközi Művésztelep két hetes programján. Idén 12 település vállalkozott a többségében határon túli magyar alkotók fogadására.

2010. augusztus 4., szerda

Kedden érkeztek haza a sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub 12 junior kosárlabdásai, akik a Balaton melletti Alsóörsön táboroztak 12 francia és néhány veszprémi kosárlabdázó fiatal társaságában.

Kultúra, hagyomány, örökségvédelem - VI. Nemzetközi Limes Tábor
2010. július 14., szerda

A testvérmegyei Baranyában, Dunaszekcső és Dunafalva településeken az idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Limes Tábor, ahová negyedik éve utaznak ki háromszéki diákok.

Tábor szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek
2010. július 1., csütörtök

Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság partnerségben a Europe Direct Információs Központtal, a Szegénység és Társadalmi Kirekesztettség Elleni Küzdelem Európai Éve alkalmával július 4-11. között nemzetközi tábort szervez francia, magyarországi és Kovászna megyei szociális otthonok gyerekeinek.

2010. június 27., vasárnap

A hagyományőrzés volt a fő cél a magyar íjászat immár negyedik éve megszervezett ünnepén, melyen az idén 6 és félezren vettek részt. A IV. Íjásztalálkozó kétnapos programsorozatnak, immár hagyományos módon az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark adott otthont, a rendezvényt a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Nemzeti Íjászszövetség szervezte közösen.

2010. június 25., péntek

Háromszéki turisztikai és civil szervezetek képviselőit, valamint a megyei önkormányzat munkatársait látta vendégül június 22-23. között a Zala testvérmegyei önkormányzat és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület.

2010. június 17., csütörtök

Az M-studio az ÉDEN című mozgásszínházi játékkal vesz részt a Karlstadban háromévente megrendezésre kerülő AbunDance Koreográfia és Táncfesztiválon.

2010. június 15., kedd

Ismerd meg és védd tudatosan természeti kincseinket, környezetünket!

2010. május 6., csütörtök

Pénteken délben, a Szent György Napok megnyitójára érkeztek meg a Veszprém -Sepsiszentgyörgy emlékfutás résztvevői, akiket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András polgármester fogadott a főszínpadon. A veszprémi futókat a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai kísérték a város szélétől, Csutak Tamás vezetésével.

2010. május 4., kedd

AZ Európai Régiók Közgyűlése (AER), Kovászna Megye Tanácsa és az Európa Tanulmányi Központ közös szervezésében zajlott Árkoson, április 29 és 30-án az AER Továbbképző Akadémia.

Veszprém –Kovászna jubileum a Szent György Napok keretében
2010. április 23., péntek

Közel 800 km-es váltófutással ünneplik az 1990-ben első ízben megtett Veszprém -Sepsiszentgyörgy emlékfutást. A csapat március 20-án, reggel 8 órakor rajtolt a Veszprém Arénánál található Marian Cozma emlékszobortól, ahol Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte őket, az utóbbi megyezászlót adott át a futóknak.

Kőrösi Csoma Sándor: a kultúrák egymásmellettiségének 200 éves példája
2010. április 15., csütörtök

Dardzsiling – Göttinga – Csomakőrös – ezekre a Kőrösi Csoma Sándor munkásságában meghatározó szerepet játszó helyekre utal annak a rendezvénysorozatnak a címe, amelyet az UNESCO által meghirdetett Kultúrák Közeledése Nemzetközi Évének jegyében szervezett meg a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, Kovászna Megye Tanácsa, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és az Árkosi Kulturális Központ.

Háromszéki mateksiker
2010. március 30., kedd

A Möbiusz matematika verseny az egyik legrangosabb megmérettetés a reál szakos diákok számára. A Makón tartott versenyen több háromszéki iskolás is részt vett – sikerrel.

Hírek