Itt vagy: » Hírek

Hírek

Édes-aranyos fesztivál Sepsiszentgyörgyön
2023. szeptember 28., csütörtök

Ezidáig tizennégy Kovászna, Hargita, Maros, Kolozs és Brassó megyei csapat jelentkezett az 5. Kürtőskalács –Édes ízek fesztiválja versenyére.  Október 2-ig még regisztrálhatnak a csapatok a hagyományos és reform kürtős elkészítésére.

Helyi sporttehetségeket támogatjuk
2023. szeptember 28., csütörtök

A Sepsi OSK utánpótlás támogatásáról, a felnőtt fogyatékkal élők bentlakásos otthonának bővítéséről, valamint a közúti ellenőrzések során használatos helyszíni drogteszt beszerzéséről döntött többek között csütörtöki online ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Családbarát Háromszék
2023. szeptember 7., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa ragaszkodik a háromszéki családokat és közösségeket segítő programjaihoz. Az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított programjain túl országos és uniós pályázatok révén is javítani akar a helyiek életminőségén.

Diákbarát Háromszék
2023. augusztus 22., kedd

Megduplázta, azaz 200 ezer lejre emelte Kovászna Megye Tanácsa a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei díjazottjainak és felkészítő tanáraiknak szánt támogatási keretösszeget, döntöttek a legutóbbi tanácsülésen. A megyei önkormányzat idén az Iskolatáska programra is nagyobb összeget különített el.

Új tábort építenek a Csipkésben
2023. augusztus 17., csütörtök

A megyei kórházi szolgáltatás digitalizációját célzó pályázatról, a járóbeteg-rendelő építéséről, valamint a zabolai Csipkés tábor korszerűsítéséről döntött többek között csütörtöki online ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Adrian-Ioan Veştea Háromszéken: Támogatjuk a helyi önkormányzatok kezdeményezéseit!
2023. augusztus 4., péntek

Az épülő tüdőkórházat és a leendő jégcsarnok helyszínét tekintette meg pénteken, Sepsiszentgyörgyön Adrian-Ioan Veștea fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, aki látogatása végén a megye polgármestereivel is találkozott.

Folytonosság a versenysportban
2023. július 25., kedd

Kovászna Megye Tanácsa idén is biztosít támogatást a sporttörvény alapján az egyéni és csapatsportoknak – többek között ez szerepelt napirenden a megyei tanács szerdai soros ülésén.  

 Út, híd, kórház
2023. június 29., csütörtök

Megyei úthálózattal, uniós pályázatokkal kapcsolatos határozatokról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

 

Oltszemtől a világbajnokságig
2023. június 19., hétfő

A világbajnoksághoz ugródeszkát jelentő háromcsillagos nemzetközi fogathajtó versenyt tartottak a hétvégén Oltszemen. Az összesítésben Rákóczi Gergő lett az első, a szintén lezajlott országos fogathajtó bajnokságon pedig Varga Roland István végzett.

Ötödik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen
2023. június 14., szerda

Tizenhat romániai és magyarországi fogat nevezett be az 5. Országos és nemzetközi kettesfogathajtó versenyre, amelyet június 16-18. között szervez meg az oltszemi fogathajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Romániai Lovas Szövetség és az AgroSic Közösségek Közti Társulás. A rendezvény egyik újdonsága, hogy bemutatják Háromszék lovas térképét is.

30 éves Kovászna megye és Veszprém vármegye testvérkapcsolata
2023. június 9., péntek

Kovászna megye és Veszprém vármegye hivatalos testvérkapcsolata idén 30 éves, ez a jubileumi alkalom adott ünnepi keretet a pénteki tanácsülésnek, melyet a frissen felújított Székely Nemzeti Múzeumban tartottak meg.  

Új iskola Kommandón
2023. június 8., csütörtök

A közösségi összefogás rendkívüli példája a kommandói új iskola. A 2017-ben a lángok martalékává lett oktatási intézmény helyett korszerű épületegyüttes épült, amelyet június 8-án, csütörtökön adtak át ünnepélyes keretek között.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023. május 31., szerda

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában. A könyvvásáron 31 hazai és magyarországi kiadó kínálta a köteteket, a kulturális programok három helyszínen, a Porondon, a Köröndön és a Konferenciateremben zajlottak. A tinédzsereknek a vagány Grundot, a gyerekeknek pedig a csodaszép játSZÓteret rendezték be. A négy nap alatt 7500 karszalagot osztottak ki az egyébként ingyenes rendezvényen – számoltak be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Visszaadjuk egykori fényét a Mikó-kastélynak
2023. május 19., péntek

Az Országos Helyreállítási Alapból újítják fel az Oltszemi Mikó-kastélyt, a kivitelezési szerződést péntek délben írták alá. Mint ismeretes, a neoklasszicista stílusban épült műemlék-kastélyban, a restaurálási munkálatokat követően Székelyföldi Lovas Központot hoznak létre, visszakapcsolva így a turisztikai körforgásba.

 

A megyei kórház fejlesztése prioritást élvez
2023. május 18., csütörtök

Több fejlesztési és költségvetési kérdésről döntött csütörtökön, online tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban zajló fejlesztések szükségessé tették, hogy a kórházat ellátó villamoshálózatot is ugyanabban a léptékben bővítsék.

Összekötöttük Bodzavidéket és Orbaiszéket – befejeződtek az útépítési munkálatok
2023. április 27., csütörtök

Három fontos munkálat végére tett pontot csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, a műszaki átvételek megtörténtek, most a pénzügyi elszámolás lezárására került sor. Ugyanakkor újabb útszakasz építésének előkészítését hagyta jóvá a testület.

Civilszervezetek és egyházak kapnak támogatást
2023. április 7., péntek

Fontos egészségügyi beruházásokról, költségvetésmódosításról, civil szervezetek és egyházak pályázatairól, a szociális rendszer digitalizálását célzó pályázatról, hegyi menedékről és kilátó építéséről döntött többek között csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ez alkalommal jóváhagyták a megyei önkormányzat 2022-re vonatkozó tevékenységi beszámolóját is.

Közösen a kézdivásárhelyi színházért
2023. április 3., hétfő

Kézdivásárhelyi színházi projekteket támogat Kovászna Megye Tanácsa.  A megyei önkormányzat ebből a célból a Vigadó Kulturális Alapítvánnyal írt alá társulási szerződést, a támogatás értéke 200 000 lej.

Május végén újra a könyveké a főszerep a Sepsi(Book) Arénában
2023. április 3., hétfő

Újabb élményteli fejezetet szeretnének nyitni a SepsiBook 2 – könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezői, akik a körvonalazódó program részleteit ismertették csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A SepsiBook 2. kiadását május 25. és 28. között tartják a Sepsi Arénában.

Összehangolt fejlesztés Erdővidéken
2023. március 10., péntek

A Baróti Városi Kórházat érintő beruházás érdekében társult Kovászna Megye Tanácsa és Barót Önkormányzata – erről döntött a megyei tanács csütörtöki kihelyezett ülésén. Az Erdővidéken tartott ülés napirendjén több fontos beruházás és pályázat, költségvetéskiigazítás szerepelt.

2023. február 27., hétfő

Kiemelt prioritás a megyei kórház fejlesztése, Kovászna Megye Tanácsa az újszülött intenzív osztály fejlesztését célzó pályázat okán tartott hétfőn online ülést.

Március 10-ig várják a pályázatokat
2023. február 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kap a táboroztatás. Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, valamint egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

A gondoskodás költségvetését fogadott el Kovászna Megye Tanácsa
2023. február 2., csütörtök

Kovászna megye nagyságrendileg idén ugyanakkora költségvetéssel rendelkezik, mint tavaly, azonban értéke jelentősen csökkent – hangzott el Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki ülésén, amelyen elfogadták az idei költségvetést. Kovászna megye ebben az évben 455 millió lejből, azaz 91 millió euróból gazdálkodhat.

Kisgyörgy Zoltán neve összeforrott Háromszékkel
2023. január 20., péntek

Kisgyörgy Zoltán geológus, helytörténeti szakíró vehette át csütörtök este a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013-ban alapított. Az elismerést minden évben a magyar kultúra napja alkalmával adják át, idén a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésű ünnepségén került sor rá.

Rendezvényekben gazdag év várható - Sepsiszentgyörgyön Ismertették a 2023-as év eseményeit
2023. január 19., csütörtök

Az idei év is gazdag lesz közösségi, kulturális programok terén Sepsiszentgyögyön. A több mint 20 szervező intézmény éves programjának eseményeit ismertette csütörtökön Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a Művész Moziban szervezett közös sajtótájékoztatón.Tavaly több mint 1 500 rendezvényt és 2 200 filmvetítést szerveztek Sepsiszentgyörgyön, így az év minden napjára szinte három esemény és 6 film jutott a múzeumok, kiállítóterek állandó tárlatai mellett. A megyeszékhelyen 25 fesztivál, közösségi esemény egészítette ki az intézmények állandó kínálatát, amely több mint 800 programpontot jelent.

Egyensúlyban tartani a fejlesztéseket
2023. január 12., csütörtök

Csütörtöki tanácsülésén több mint 38,1 millió lejt hagyott jóvá Kovászna Megye Tanácsa a helyi önkormányzatoknak költségvetésük kiegyensúlyozására, az összeg a becsült jövedelemadó 6 százaléka, amelyről a megyei tanács rendelkezik. 

Turisztikai minősítést kapott három Kovászna megyei település
2022. december 31., szombat

Kézdivásárhely, Uzon és Zágonbárkány is megkapta a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést. A tanúsítvány elnyerésével a települések előnyre tesznek szert a turizmusfejlesztés és az uniós projektek lehívásában egyaránt.

Petőfi emlékév Háromszéken
2022. december 28., szerda

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából január 1-től emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Incze László Céhtörténeti Múzeum.

Nyertünk! – Nem vehetik el a megyezászlót
2022. december 21., szerda

Továbbra is használhatják hivatalosan Kovászna megye zászlóját – hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, a döntés jogerős. Mint ismeretes, a Kovászna megye hivatalos zászlaját jóváhagyó kormányhatározatot a Brassói Táblabíróságon támadta meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, amely perbe hívta Románia kormányát és Kovászna Megye Tanácsát is.

Önkormányzati szolidaritás Háromszéken
2022. december 15., csütörtök

Az év utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, a gyűlés legfontosabb napirendi pontja a költségvetés kiigazítása volt. 

Tantárgyversenyek díjazottjait jutalmazták
2022. december 12., hétfő

Háromszéken 510 diák és 223 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. December 12-én, hétfőn a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban vehették át az erdővidéki jeles diákok és a felkészítő pedagógusok a pénzjutalmat tartalmazó borítékokat.

Hírek