Itt vagy: » Hírek » 15 nyelven népszerűsítik a kürtőst

15 nyelven népszerűsítik a kürtőst

2015. január 23., péntek

Folytatják a kürtőskalács fogalomkörének európai szintű levédését, illetve annak hungaricummá történő nyilvánítását: a közkedvelt sütemény erdélyi formáját Székelyföld sajátjának tekinti.

 

Folytatják a kürtőskalács fogalomkörének európai szintű levédését, illetve annak hungaricummá történő nyilvánítását: a közkedvelt sütemény erdélyi formáját Székelyföld sajátjának tekinti.

A kürtőskalács további sorsát a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktanács egyengeti: céljuk, hogy a termékkel egyetemben Székelyföldre, mint lehetséges turisztikai célpontra is felhívják a figyelmet. A január 22-én, csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztató keretében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Annak ellenére, hogy számos olyan termék van, amely kevésbé érdemelné meg a hungaricum címet, mint a kürtőskalács a terméket még nem tudták annak nyilvánítani. A folyamatot gátoló technikai okokat el lehet hárítani, ez éppen folyamatban van. A tanács addig is szorgoskodott, összesen 15 nyelven készült szórólap, amely Székelyföldről és a kürtőskalácsról szól. Ezeket a szórólapokat a kürtőskalács készítőkhöz juttatjuk el, akik a sütemény mellé odaadhatják a vásárlónak, a megfelelő nyelven. Az a célunk, hogy ezzel is segítsük mindazokat a vállalkozásokat, személyeket, akik kürtőst készítenek és forgalmaznak. Így lehet a hagyomány ápolását gazdasági előnyre fordítani.”A sajtótájékoztató keretében bemutatták a Kürtőskalács: A világ minden táján ismert székely-magyar sütemény című könyvet is, amely egyelőre csak magyar nyelven érhető el, azonban a továbbiakban több nyelvre is lefordítják majd az olvasmányt.

Madarasi Csilla a megyei önkormányzat mellett működő Europe Direct Információs Központ munkatársa elmondta: „A Europe Direct is részt vállalt a kürtőskalácsról szóló könyv elkészítésében, hiszen egyik egyértelmű példája annak, hogy mivel járulunk hozzá az európai gasztronómia színes felhozatalához. Május 9-én, Európa Napja alkalmából Kürtős Ünnepet is szervezünk, ahol bemutatjuk a kürtőskalács rokonait is.”

A kürtőskalácsnak európai honlapja is van (www.kurtos.eu), amely bemutatja a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületet, munkásságát, elkészült dokumentációt, levédési és hungaricum folyamatokat.

Albert Zoltán, a Szaktestület munkatársa beszámolója szerint a kürtőskalács hivatalos bejegyzésével foglalkozó munkálatok 14 ország bevonásával kidolgozott tanulmány elkészítésével kezdődtek. Albert azt is leszögezte, hogy a kürtős európai szintű levédése nem korlátozni akar, hanem lényegében egy kategorizálási folyamat, amely alapján 3 típusú termékcsoport jönne létre: hagyományos, vásári és alkternatív. Míg az első szigorú a receptúrában, a vásári változat már megengedőbb a hozzávalók terén, a harmadik, alternatív kategóriát pedig a speciális, glutén vagy cukor érzékenyek számára készülő változatoknak tartják fenn. Mindenről bővebb dokumantáció tekinthető meg a honlap Infotéka alpontjában.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület keretében dolgozó szakember kifejtette, a dr. Hantz Péter által kezdeményezett szaktestület másik nagy célkitűzése az, hogy a kürtőskalács elnyerje méltó helyét a hungaricumok csarnokában. Idegenforgalmi szempontból pedig a kürtöskalács egy eszköz, amelyen keresztűl belopózhatunk az utazni vágyók szívébe, eladhatjuk a térség szolgáltatásait.

 

Hírek