Itt vagy: » Hírek » 2015-ben jön az e-regiszter

2015-ben jön az e-regiszter

2013. december 10., kedd

A finanszirozási szerződés aláírása után következik a gyorsabb és átláthatóbb ügyintézést biztosító elektronikus mezőgazdasági regiszter kivitelezése – számolt be Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A finanszirozási szerződés aláírása után következik a gyorsabb és átláthatóbb ügyintézést biztosító elektronikus mezőgazdasági regiszter kivitelezése – számolt be Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

„Európai Uniós pályázatot nyert az ország 36 megyéje, többek között Kovászna megye is, partnerségben az öt várossal, illetve 10 községgel. Az öt város vonzáskörébe tartozó községek kiválasztásakor azt vettük figyelembe, hogy melyik településnek van a legnagyobb mezőgazdasági és erdőfelülete. Bacon, Bodok, Bereck, Gidófalva, Ozsdola, Uzon, Szentlélek, Szitabodza, Torja és Zágon községek érintettek a pályázatban, amelynek összértéke 6 591 530 lej, ebből 131 627 lej az önköltség” – fogalmazott Henning.

Az alelnök elmondta: az elképzelések szerint január végéig meglesz a tenderfüzetek megszerkesztése, valamint márciusba a nyertes cég is, ezután következik a megfelelő hardware infrastruktúra beszerzése, illetve a regisztert kezelő software telepítése. Az adatbázisba bekerülnek a korábban már használt softwarekkel készített állományok is, ugyanakkor digitalizálják az eddig csak papíron létező nyilvántartást is. Az alelnök hangsúlyozta: a digitális állomány egyben azt is jelenti majd, hogy számos, eddig halogatott kérdést rendezzenek, hiszen a digitális nyilvántartás megbízhatóbb, alig hagy teret tévedésnek. A nyilvántartásban helyet kap a helyi adók és illetékek helyzete is, így például könnyebben lehet ellenőrizni, „ha valaki ad absurdum, elfelejtette, hogy kifizette az adót, vagy sem.” Henning László elmondta: a digitális felület gyorsabb ügyintézést is jelent, hiszen egy-egy adat lekérdezéséhez nem kell majd földrajzilag távol fekvő intézményekig elmenni, a fontosabb adatokat a megyei tanács épületében otthont kapó szerveren tárolják majd. A több komponensű informatikai csomag egyben azt is jelenti, hogy a polgármesteri hivatalok gyorsabb internet szolgáltatást kell igénybe vegyenek, az alelnök szerint ez a vidéki települések esetében nem jelent majd gondot.

 

Hírek