Itt vagy: » Hírek » 2021 az újraindítás éve – elfogadták az idei költségvetést

2021 az újraindítás éve – elfogadták az idei költségvetést

2021. április 16., péntek

Elfogadta idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa. Csütörtöki online tartott ülésén a megyei önkormányzat egy fejlesztés-orientált költségvetésről szavazott, a bevételek 55 százalékát közberuházásokra, 45 százalékát fenntartásra fordítják.

Számunkra a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme a legfontosabb. Egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a járvány elleni küzdelemnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, ezért prioritásként kezeltük a szociális és egészségügyi rendszer támogatását. Emellett fejlesztések, beruházások sokaságát indítjuk, folytatjuk vagy éppen befejezzük ebben az évben. Idén 389 352 000 lejből gazdálkodunk, ez 79 millió eurós büdzsét jelent. Kovászna Megye Tanácsa számára 2021 az újraindítás éve lesz” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, ismertetve az idei költségvetés sarokszámait. Ennek megfelelően Kovászna megye 26 millió eurót fordít közberuházásokra, 31,5 millió eurót az egészségügyi rendszer, 10,5 millió eurót a szociális védőháló fenntartására és fejlesztésére szánnak.

Az elmúlt harminc év legnagyobb költségvetéséről beszélünk, ez annak is köszönhető, hogy akárcsak 2015-ben, így idén is jelentős uniós pályázati pénzt tudunk felhasználni. A megyei tanács főbb tevékenységi területeit tekintve a legnagyobb összeget a megyei sürgősségi kórház fejlesztése és fenntartása teszi ki, ami 154,9 millió lejt jelent. Ezt követi a megyei utak és hidak modernizálására, újjáépítésére szánt összeg, ami eléri a 95,2 millió lejt. A szociális ellátás és gyermekvédelmi rendszer fenntartására és fejlesztésére elkülönített keret 54,5 millió lej” – mondta még el a tanácselnök.

Kulturális intézményeire, művelődési programokra, egyházi és sporttámogatásra 36,9 millió lejt szán a megye. A kulturális, művészeti, ifjúsági, szabadidős programok mellett ebben az összegben külön tételként szerepel 229 nem klerikális alkalmazott fizetése is, amely az idei évben 5,33 millió lejt jelent. Az elnök külön kiemelte a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny számára 75 ezer lejre növelt támogatást, valamint a csapatsportok, a jégkorong, futball és kosárlabda számára biztosított 2,3 millió lejt is.

A megye településeinek igényeihez igazodik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja, melynek célja a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének növelése, valamint a fiatalok helyben maradásának és hazavándorlásának elősegítése. A program keretein belül lehetőség nyílik önkormányzatok és egyházak számára széleskörű fejlesztések megvalósítására, melyek hozzájárulnak a kistelepülések felzárkóztatásához és modernizálásához.

Ide tartozik az egyházak számára meghirdetett pályázat, idén ez a keret 1,5 millió lej, valamint a pályázatból finanszírozott szociális szolgáltatások is, kiemelten az otthoni idős- és beteggondozást támogatja a megyei önkormányzat, az erre szánt idei keret egymillió lej. Mindkét pályázathoz a feltételrendszert a csütörtöki tanácsülésen jóváhagyták, így hamarosan megjelennek a kiírások. 

A tanácsülésen elfogadtak két fontos beruházáshoz kapcsolódó határozatot is, építkezésre átadják az Országos Beruházási Ügynökségnek az oltszemi Mikó-kastélyt és a mellette lévő fürdőmedencét, valamint a sepsiszentgyörgyi Bazár épületében lévő Gyárfás Jenő Képtárat.

Hírek