Itt vagy: » Hírek » 2024 – az együttműködés éve Háromszéken

2024 – az együttműködés éve Háromszéken

2024. február 16., péntek

Közösségek, intézmények közötti együttműködésre építi idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa, amely csütörtökön fogadta el a megye és a hozzátartozó intézmények költsgévetését. Kovászna megye idén 537 millió lejből, azaz 107 millió euróból gazdálkodik.

 

„Egyetlen fejlesztést sem lehet és nem is szabad önmagában kezelni, éppen ezért Kovászna Megye Tanácsánál együttműködésre épülő programokkal fejlesztjük Háromszéket. Továbbra is kiemelt prioritásunk az egészségügyi rendszer fejlesztése, a szociális háló biztonságos fenntartása. Ebben az évben bővítjük falufejlesztési programjainkat, több pénzt fordítunk az ifjúság támogatására. A sarokszámokat elemezve, elmondhatjuk: költségvetésünk 41 százalékát beruházásokra, 32 százalékát az egészségügyi rendszer fenntartására, fejlesztésére, 12 százalékát a szociális háló fenntartására és fejlesztésére, 15 százalékot intézményrendszerünk működési költségeire fordítjuk” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna megye 180 millió lejt fordít a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fenntartására, fejlesztésére, 76 millió lejt a megyei úthálózat karbantartására, 64 millió lejt a szociális rendszer működtetésére és bővítésére, 37 millió lejt a kulturális, vallási és sportélet támogatására.

Idén három új falufejlesztési program indul, amelyeket a helyi önkormányzatokkal karöltve működtetnek. „Ezek a falufejlesztési programok mindig a vidéki önkormányzatok vezetőivel egyeztetve születnek meg, hogy helyi igényekre válaszoljunk. Idéntől a vidéki fogorvosi és állatorvosi rendelők felújítására is pályázhatnak a vidéki önkormányzatok, ugyanakkor iskolai ebédlők, étkezők kialakítására is indítunk programot. A Meleg ebéd kormányzati programot folyamatosan bővítik, viszont kiderült, hogy az iskolák nagyrészében nincs étkezésre alkalmas helyiség, ezt most idéntől kezdődően orvosolni fogjuk” – mondta el a tanácselnök.
 

Hamarosan meghirdetik a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló pályázati kiírásokat, az erre vonatkozó tanácshatározatokat is elfogadta a megyei tanács. A tavalyhoz képest az ifjúsági alapot emelték meg, amely így 200 ezer lej lesz, akárcsak a vidéki sporteseményekre szánt összeg. Továbbra is kétmillió lejes pályázati kerete lesz az egyházaknak, egymillió lejes kerete a szociális tevékenységeket biztosító civil szervezeteknek, és 800 ezer lejt szánnak a szabadidős és kulturális projektekre.

Hírek