Itt vagy: » Hírek » 700 háromszéki diák utazási költségének megtérítése rendeződik

700 háromszéki diák utazási költségének megtérítése rendeződik

2024. január 31., szerda

Megállapította Kovászna Megye Tanácsa a diákok ingázási költségeinek átalánydíját, amelyre azok a diákok jogosultak, akik nem a lakóhelyük szerinti településen járnak iskolába, és nem elérhető számukra a közszállítás. Háromszéken 35 bani/km az átalánydíj, a juttatásra jogosult tanulók februártól kezdődően kapják meg az átalánydíj alapján kiszámolt összegeket.  

A törvényes előírások szerint a diákok ingyenes bérletet válthatnak azokon a buszjáratokon, amelyek a közszállítási rendszerben vannak, viszont ahol nem működik tömegközlekedés, ott a megyei tanfelügyelőség biztosítja az átalánydíj alapján járó juttatást. Ezt az átalánydíjat Kovászna Megye Tanácsa állapítja meg a közszállításban alkalmazott árak alapján, Háromszéken ez kilométerenként 1 lej 11 bani és 21 bani között mozog, az átlagár így 35 bani/km” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a szerdai tanácsülésen. 

A diákok visszamenőleg, a tanév kezdetétől megkapják a nekik járó összeget, amelyet a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség februártól kezdődően kezd utalni. Háromszéken 700 diák fog utazási támogatást kapni, egy tanévben ez összesen 1 331 350 lejt tesz ki” – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő.


Kovászna megyében összesen 2050 diák ingázik más településen működő tanintézménybe, 1350-en ingyenes bérletet váltanak ki, a fennmaradó 700 tanulónak az átalánydíjnak megfelelő összeget térítik meg.

 

Hírek