Itt vagy: » Hírek » A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

A helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat

2019. április 4., csütörtök

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi ülése alkalmával Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége több találkozón vett részt, amelyen nyelvi jogokról, az ET ajánlásainak alkalmazásáról, együttműködések elindításáról egyeztettek.  

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi ülése alkalmával Kovászna Megye Tanácsának küldöttsége több találkozón vett részt, amelyen nyelvi jogokról, az ET ajánlásainak alkalmazásáról, együttműködések elindításáról egyeztettek.  

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a központi kormányzat megpróbálja szebb színben feltüntetni az ET ajánlásainak alkalmazását, mi pedig a helyben tapasztalható igazságot tényszerűen szeretnénk megismertetni, ezért javasoljuk, hogy az idén Romániába látogató jelentéstevő delegáció ne csak a fővárosban, hanem az ország többi részén is vizsgálódjon, találkozzon a helyi önkormányzatok képviselőivel, akik megpróbálják a napi életben kiteljesíteni a nyelvi jogokat” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a kongresszus vezetőivel tartott találkozón. Mint kiemelte, az erdélyi magyar közösségnek fontos kérdés a nyelvhasználat, nem szeretnének többet, mint ami számos ET tagország napi valósága.

Egyetértenek azzal, hogy a helyi demokrácia alapja a nyelvhasználat, Grüman Róbert kongresszusi tevékenysége eredményeképpen a testület tagjai és az adminisztráció is tudja, hogy mennyire fontos ez a kérdés a háromszékieknek. Nem a találkozó helyszíne, hanem maga a találkozás a fontos, ilyen esetekben igyekeznek a teljes képet megismerni, ezért nemcsak kormányzati, önkormányzati képviselőkkel, hanem szakértőkkel, civil szféra képviselőivel, újságírókkal is találkoznak, válaszolta a háromszékiek felvetésére Anders Knape az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke és Jean-Philippe Bozouls ET Önkormányzati Kongresszusának igazgatója, akik megígérték, mindenképpen sort kerítenek a találkozóra, amikor 2019-ben hivatalos jelentéstevő delegáció látogat Romániába, ahol az önkormányzati charta alkalmazását monitorizálják.

Önkormányzati szinten is léteznek olyan külpolitikai testületek, amelyekben fontos, hogy hallassuk a hangunkat. Az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa keretében működő önkormányzati szakbizottság tavaly tartott Bálványoson kihelyezett ülést, ennek eredménye az is, hogy elfogadták, mennyire fontos számunkra a nyelvi jogok kérdése. Az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusában jelenleg több olyan jelentés is készül, amelynek a helyi autonómia, a többnyelvűség, a kisebbség-többség viszonya a témája. Ezekbe a jelentésekbe be kell vigyük a minket érintő kérdéseket, ugyanakkor haza kell hozzuk az ET 47 tagállamából a jó példákat” – fogalmazott Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.

Háromszékre hívták a belgiumi német közösség képviselőit, a küldöttség erről Karl-Heinz Lambertz, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnökével egyeztetett. A belgiumi német nyelvközösség szenátora, volt miniszterelnöke a Minority SafePack elkötelezett támogatója, nagyon fontos célkitűzésnek tartja az RMDSZ és a FUEN kezdeményezését. A belgiumi német nyelvközösség egyike Belgium három nyelvi-kulturális alapon szerveződő közösségének, 73000 tagja van, jelentős jogokkal felruházott területi autonómiájuk van, ismertette Karl-Heinz Lambertz.

A Kovászna megyei küldöttség találkozott Andrew Dawson brit kongresszusi taggal is, aki a Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban jelentés raportőre. Ez az a jelentés, amelyet a bálványosi konferencia alkalmával kezdeményezett a kongresszus önkormányzati bizottsága. Andrew Dawson azt vallja, minden közösségnek joga van a nyelvhasználathoz az élet minden területén. Családja a Man-szigetekről származik, ahol két nemzedéke már senki nem beszéli anyanyelvként a kelta nyelvcsaládhoz tartozó a manx nyelvet, tehát származása miatt is érzékeny a kérdés iránt.

A kisebbségi lét konkrét, mindennapi gondjait ismertették Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletén, ahol Kertész Ágnes, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet fogadta a háromszéki küldöttségét. „Románia kettős mércét alkalmaz a kisebbségi jogok tekintetében, ezért fontos számunkra, hogy nemzetközi színtéren is hangot adjunk álláspontunkat” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírója és Magyar Anna, Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve az ET Önkormányzati Kongresszusának alelnöke az európai intézményrendszerek működését ismertették a háromszékieknek.

Kovászna Megye Tanácsának küldöttségében részt vett Gál Károly (RMDSZ), Pethő István (MPP), Fazakas Péter (EMNP), Cosmin Boricean (Nemzeti Liberális Párt) és Stelian Olimpiu Floroian (Nemzeti Liberális Párt) megyei tanácsos, akik a kongresszus magyar, illetve a román delegáció képviselőivel is folytattak megbeszélést. Kovászna megye Értékek mentén című kiállításával mutatkozott be Strasbourgban, április 2-án és 3-án az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával.

Hírek