Itt vagy: » Hírek » A húsmarhatartásról értekeztek

A húsmarhatartásról értekeztek

2013. május 17., péntek

Rangos és úttörő rendezvénynek adott otthont a tündérvölgyi Clermont szálló pénteken, május 17-én: a Húsmarhatartás és marhahústermelés – Alternatíva és lehetőség Romániában című konferenciára közel száz vendég jelentkezett be.

Rangos és úttörő rendezvénynek adott otthont a tündérvölgyi Clermont szálló pénteken, május 17-én: a Húsmarhatartás és marhahústermelés – Alternatíva és lehetőség Romániában című konferenciára közel száz vendég jelentkezett be. Ahogyan azt a konferenciát köszöntő megyei önkormányzati vezető is kiemelte, ez volt az első hazai országos konferencia, amely kifejezetten a húsmarhatartásról, a szakma alapvető kérdéseiről szól.
 
A Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság valamint az AgroSic Egyesület által koordinált nemzetközi rendezvényt – amelyre eljöttek szakemberek, tenyésztők, gazdák az ország minden sarkából és a szakminisztériumból is –, Könczei Csaba mezőgazdasági igazgató beköszöntő szavai után Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője nyitotta meg.

„Agrár-megye vagyunk. Az emberek 55%-a vidéken él. Hagyományunk van az állattartásban. Mégis jelenleg Kovászna megyében csak 35.000 szarvasmarhát tartanak számon, pedig kitűnő adottságaink vannak a húsmarhatartásra. Hatalmas - több mint 100.000 ha - legelő és kaszálóterülettel rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy még rengeteg állat legeltetésére lenne lehetőségünk.
A felvevő piac is megvan, hiszen az unió szintjén évente 300.000 tonna marhahúshiánnyal számolnak. Továbbá, ami még a húshasznú szarvasmarha tartása mellett szól, hogy január 1-től tovább szigorítják a tejértékesítést. Akkortól válik kötelezővé a konform tejhigiéniai uniós szabványok betartása. Nincs más út: csak előre.“ – fejtette ki Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
A beköszöntő után a háromszéki és az ország szarvasmarha-tenyésztőinek ha fogalmazhatunk így régi ismerőse, Tánczos Barna szenátor, volt vidékfejlesztési államtitkár kapott szót, aki elmondta, hogy maga is húsmarhatenyésztő, ugyanis Csíkban tisztességes létszámú Limousine-farmja van.
 
dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége igazgatójának előadásából gyűjthettek információkat a jelenlevők az egyesületi élet tapasztalatairól, az érdekvédelem mikéntjéről, arról, hogy mennyire fontos az állattenyésztés társadalmi elismertetése.
 
Részletes előadást hallhattunk még dr. Húth Balázs egyetemi docenstől, a magyartarka tanulságos történetéről, dr. Jancsó István, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke pedig a fajta több évtizedes magyarországi történetéről tájékoztatott.

A konferenciának egy hazai előadója is volt, dr. Vasile Pachitanu a szucsávai Angus-farm rövid, de szerinte tartalékban gazdag romániai karrierjéről számolt be az egybegyűlteknek.

Hírek