Itt vagy: » Hírek » A jó pálinkának nincsen párja - A legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat díjazták

A jó pálinkának nincsen párja - A legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat díjazták

2022. november 28., hétfő

Jó pálinka csakis jó gyümölcsből, szakértelemmel készülhet, Erdélyben pedig mindkettőből bőven van. Ezt bizonyítja az is, hogy az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyre 868 minta érkezett, a péntek esti gálán 196 bronz, 192 ezüst, 127 arany és 28 Champion oklevelet adtak át.

A díjátadón elsőként Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a verseny fővédnökeként köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy a pálinkaversennyel a minőségi pálinkakészítésre, és a pálinka kulturált fogyasztására szeretnék ráirányítani a figyelmet. „Ezt csak az tudja értékelni igazán, aki emlékszik az egyszerű, egyenízű, vízzel felhigított szeszes időszakra. Ma már egyre-másra bukkannak fel a kisrégiós, válogatott, ropogós-egészséges gyümölcsből készült valódi gyümölcspálinkák. Az erdélyi pálinkakultúrában az elmúlt bő egy évtizedben fordulat történt. A lehangoló, ízesített égetett szeszektől eljutottunk a táji pálinkák föléledéséhez, az újra sokszínű és sokízű pálinkakultúrához” – emelte ki a háromszéki tanácselnök.

Nálunk, Székelyföldön a pálinka fontos része az életnek, ugyanakkor kiváló diplomáciai ajándék, hiszen a jó pálinka kapcsán szívesen gondolnak az ajándékozó közösségre” – mutatott rá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a pálinka tudatos fogyasztását szorgalmazza, hogy az ne válhasson káros szokássá. A verseny kapcsán úgy vélte, egyre jobb pálinkák készülnek a térségben, ezen a téren érdemes egymást biztatni az ilyen megmérettetésekkel, hogy minél magasabb minőségű termékeket állítsanak elő. Fontosnak tartja, hogy pályázati támogatással, akar uniós források lehívásával megerősítsék a pálinkaműhelyeket, hogy ne csak hobbi legyen, hanem minél több embernek biztosítson megélhetést is a pálinkafőzés.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a pálinka olyan gasztronómiai érdekessége Székelyföldnek, mint a székely káposzta, a pityókás kenyér vagy a kürtőskalács. „Az elmúlt években Hargita, Kovászna és Maros megyében is növekszik az érdeklődés a minőségi pálinka iránt, mind a termelők és kisvállalkozók, mind a kulturált pálinkafogyasztók körében. Külön büszkeség számomra az ide benevezett 18 Maros megyei versenyző, akik összesen 59 mintát hoztak el” – mondta a Maros megyei tanácselnök.

Kifejezetten örülünk, hogy az elmúlt években a pálinkafőzésnek a tudománya, a pálinkakultúra nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is ilyen nagyot fejlődött. Legyünk büszkék arra, hogy nemcsak a kereskedelmi, de a magánfőzők is jó pálinkát készítenek, hiszen a jó pálinkának nincsen párja” – köszöntötte a jelenlévőket Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Egyre jobb pálinkák vannak Erdélyben, erősítette meg Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár is, aki gratulált a résztvevőknek, szervezőknek egyaránt.
János András Előd, az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatverseny igazgatója megtiszteltetésnek és kihívásnak is érezte a felkérést, hogy legyen szakmai vezetője a megmérettetésnek. Megköszönve a résztvevőknek, hogy bizalmat szavaztak az újonnan indult versenynek, elmondta: a 14 megyéből beérkezett 868 tételt 20 fős szakmai csapat bírálta el, szigorú kritériumokat követve. „Nagyon jó pálinkákat kóstoltunk. Úgy érzem, olyan tételek kaptak champion minősítést, amelyek bárhol megállnák a helyet” – hangsúlyozta a verseny igazgatója.

Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, a Transylvanian Spirit zsűrijének elnöke nem tudott személyesen jelen lenni, videóüzenetben köszöntötte a gála részvevőit. Mint fogalmazott: „kézzel tapintható az erdélyi pálinkák, párlatok terén a fejlődés, egyes területeken már eléri azt a szintet, hogy nagyon komoly nemzetközi versenyeken is megmutatkozhatnak. Aki ezen a versenyen aranyérmet vagy champion-díjat kapott, az tényleg olyan terméket tudhat magáénak, amellyel nemcsak itt, Erdélyben és nemcsak a Kárpát-medencében, hanem egész Európában bátran megkínálhat bárkit, mert nem fog szégyent vallani”.

A legjobb erdélyi pálinka címét piros Vilmoskörtéből készült pálinkájával az érmihályfalvi Rizó Béla és Jaju nyerte el. Legjobb magánfőző a csíkdelnei Vass Csongor, a legjobb kereskedelmi főző a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis lett. A Quintessence Pálinkaverseny különdíját Bodó Csaba kapta, mint a legeredményesebb sepsiszentgyörgyi magánfőző. A díjat Takács László, a zsűri elnöke ajánlotta fel.

A 868 minta Arad, Beszterce, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes és Prahova megyéből érkezett. A versenyre 14 kereskedelmi főző jelentkezett 164 tétellel, 143 nevező magánfőző volt 704 tétellel. A péntek esti gálán zenélt a HarMony Band és fellépett a Pittyes2es és Gyufa erdélyi humortársulat.

Az I. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyt Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás szervezte partnerségben a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületével és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével.

Hírek