Itt vagy: » Hírek » A kórházak körüli gondok rendeződnek

A kórházak körüli gondok rendeződnek

2010. április 29., csütörtök

Közös sajtótájékoztatót tartott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, Henning László és Demeter János a megyei önkormányzat alelnökei, Klárik László megyemenedzser és Ambrus József a Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület elnöke április 29-én a megyei tanács nagytermében.

Közös sajtótájékoztatót tartott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, Henning László és Demeter János a megyei önkormányzat alelnökei, Klárik László megyemenedzser és Ambrus József a Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület elnöke április 29-én a megyei tanács nagytermében.

Újabb magyar vezetőket neveztek ki

Kovács Ödön megyei tanácsost nevezték a ki a Vízgazdálkodási Igazgatóság igazgatójának – számolt be Tamás Sándor. A tanácselnök szerint az is komoly eredmény, hogy a főmérnöki tisztséget szintén magyar ember, név szerint Deák Anna hidrotechnikus tölti be. Tamás Sándor elmondta, a jelenlegi országos vezetőségnél sikerült elérni, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek Kovászna megye néhány elhanyagolt problémájára, ezáltal a Tatrang-, Kovászna-, Gelence- és Páva patakok medrének kiépítését prioritásként kezelik majd. Tervezési fázisban van a Kászon- és a Barót-pataka medrének szabályozása is, ezekhez is keresik a megfelelő anyagi forrásokat.

A megyei tanfelügyelő-helyettes feladatait is újra magyar szakember látja el, az ideiglenes kinevezést Farkas Csaba kapta meg.

Idén elkészülhet a kórház

„Cseke Attila egészségügyi miniszter nemrégiben ígéretet tett arra, hogy lesz fedezet a lassan 15 éve, mondhatni rágógumi módjára húzódó felújítási munkálatok befejezésére” – tájékoztatott Tamás Sándor tanácselnök. A szaktárca idén már 850.000 új lejt folyósított a kórház C szárnyában zajló munkálatok folytatására, amit további 1,45 millió lejes összeg követett. Klárik László megyemenedzser optimistán nyilatkozott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban zajló további munkálatok sorsáról, szerinte nem csak, hogy lesz elég pénz a felújítás befejezéséhez, hanem a folyamat már az év végére is lezárulhat.


Az önkormányzatokhoz kerülnek a kórházak

Szintén Cseke Attila miniszter által tett ígéret fényében készülnek a háromszéki önkormányzatok a kórházak átvételére. Kovászna, Barót és Kézdivásárhely esetében a városi tanács hatáskörébe kerülnének az intézmények, a Dr. Fogolyán Kristóf kórház pedig a megye gondozásába kerülne át. Az intézmény további finanszírozásában részt vállal Sepsiszentgyörgy is – nyilatkozta Antal Árpád András. Arról, hogy a költségeket milyen mértékben osztják el a város és a megye közt a polgármester elmondta, hogy konkréten csak az intézmény átadásakor tudnak konkrétabbat, azonban úgy véli, hogy a helyi intézmények problémáit a helyi vezetők jobban ismerik, így a lakosság csak nyerhet az átszervezésből.Lesz Bodzafordulónak saját kórháza?

A bodzafordulói kórház sorsa nemsokára eldőlhet - tájékoztatott Henning László alelnök. A bodzavidéki városnak van már egy saját ingatlanja, ami kényelmesen elláthatná a mikro-regionális kórház szerepét, azonban ezt a döntést a városi tanács is kell, hogy támogassa. Henning László elmondta: a polgármester időt kért, hogy megvitathassák a kérdést. Ha úgy döntenek, hogy az önkormányzat nem vállalja a kórházzal járó költségeket, az épület öregek otthonaként működhetne, ezen felül otthont adhatna egy sürgősségi ellátást, és néhány általános gyógyászati ellátást biztosító rendelőnek.

18 millió euró a kórháznak

Európai uniós forrásokból újítják fel a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházat. Bár az erre vonatkozó pályázat formailag még nem győztes, az elbírálásért felelős bizottság és a szaktárcától érkezett visszajelzések alapján pozitívan bírálták el a projektet.

A sepsiszentgyörgyi kórház további felújítására szánt összeg el van már különítve, tehát a formai követelmények lezárása után hamar munkához lehet látni. A felújításról szóló licit nemzetközi szinten zajlik, a tervek szerint mindegyik kórterem saját fürdőszobát kap, a termekben pedig maximum 3 ágy lesz. A felújítás nemcsak az épület átalakításából és szigeteléséből áll, hanem új eszközök vásárlását is jelenti.

A tervek szerint a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériummal szeptemberben írnák alá a szerződést, a munkálatoknak, tehát a B szárnyban zajló felújítás után látnának neki. Klárik László úgy véli, hogy a felújítást 2013-ban már befejezik.

2012 nyarán már működhet a hulladékfeldolgozó

A Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület elnöke, Ambrus József megyei tanácsos elmondta, hogy a napokban bírálja az Európai Bizottság a Kovászna megyébe tervezett hulladék-feldolgozóról szóló pályázatot. A kivitelezés megkezdése Ambrus szerint júniusban kezdődhet meg, a licitálást, a munkálatok lezárását pedig a jövő évre tervezik. Tamás Sándor megyei önkormányzati vezető ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Barót város nem vesz részt ebben a projektben. A barótiak már így is dupla annyit fizetnek a hulladék elszállításáért, mint a megye más településein élő emberek – mutatott rá a tanácselnök.

Útépítésre nincs pénz

Összesen 4,8 millió új lej, azaz 48 milliárd régi lejnek megfelelő összeget kapott az utak karbantartására Kovászna Megye Tanácsa. Tamás Sándor elmondta, ennek az összegnek a felét már félretették a téli hótalanításra, a fennmaradó 2,4 millió lejt pedig kátyúzásra használnák fel. Tamás Sándor azt is elmondta, hogy a gödrök betömése után mindössze 4 km új aszfaltszőnyeg öntésére marad pénz.
A tanácselnök azt is elmondta, hogy az 31 helyszínen folyamatban lévő, illetve a 20 helyszínen elkezdődő vízvezetési és csatornázási munkálatok esetében hasonlóan rossz a helyzet, ezekre ugyanis összesen 25 milliárd régi lej jut. A helyzet más megyékben is hasonlóan rossz – hangsúlyozta Tamás Sándor. A megye által lebonyolított pályázatokból a legnagyobb összeget a vízhálózat és csatornázás építését szolgáló projekt jelenti, melynek értéke 83 millió euró. Klárik László megyemendzser szerint már idén aláírják a finanszírozási szerződést.

AER Training Academy Árkoson

Az Európai Régiók Közgyűlése (AER), Kovászna Megye Tanácsa és az Európa Tanulmányi Központ közös szervezésében zajló Továbbképző Akadémiára (AER Training Academy), ezúttal Árkoson, az Európai Tanulmányi Központban kerül sor április 29. és 30. közt.
A hétvégéig tartó workshop fő témája a területi és regionális együttműködések, azon belül pedig az Európai Területi Együttműködési Csoportosulások (EGTC) és azok gyakorlati tapasztalatainak összegzése, átadása – számolt be Demeter János alelnök.
 

Hírek