Itt vagy: » Hírek » A Körmagyar tánc megalkotójára emlékeztek

A Körmagyar tánc megalkotójára emlékeztek

2013. február 2., szombat

Táncszerzeményeit hosszú újságcikkek méltatták az 1800-as évek derekán, táncosként, koreográfusként és táncmesterként sokan ismerték Szöllősy-Szabó Lajost, a kézdiszentléleki születésű művészt.

Táncszerzeményeit hosszú újságcikkek méltatták az 1800-as évek derekán, táncosként, koreográfusként és táncmesterként sokan ismerték Szöllősy-Szabó Lajost, a kézdiszentléleki születésű művészt. Szombaton Kézdivásárhelyen, majd szülőfalujában, Kézdiszentléleken tisztelegtek a hányódtatott sorsú, felső-háromszéki születésű koreográfus előtt.

Jeles Napok Háromszéken című rendezvénysorozat keretén belül február 2-án, már délután elkezdődtek a Szöllősy-Szabó életét ismertető rendezvények: a Nagy Mózes Líceumban Beján András történész, iskolaigazgató a koreográfus diákéveiről tartott előadást, majd az iskola udvarán ünnepélyes fáklyagyújtásra került sor. A fáklyákat a Székely Virtus huszár hagyományőrző csapat tagjai lóháton vitték Kézdiszentlélekre, ahol Szöllősy-Szabó Lajos, halálának 2010. évfordulóján kaphatta meg az őt illető elismerést: ugyanis a fényes karrier, ellenére mostoha körülmények közt, elfeledve, a miskolci szegényházban hunyt el 79 éves korában, 1883-ban. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, ünnepi beszédében elmondta: „Kevesen emlékeznek Szöllősy-Szabó Lajosra, még kevesebben tudják, hogy nem csak táncmesterként, hanem honvédként is beírta magát a történelembe, hiszen kivette részét a szabadságharcból. Kézdiszentléleken, szülőfalujában fontos, hogy emlékezzünk Szöllősyre, hiszen jó helyen van a hagyaték miután több mint 37 éve kimagasló eredményeket ér el a tánc szervezése és bemutatása a helybéli Perkő együttes által. Az egy hétig tartó eseménysorozat, az itt elhelyezett emléktábla csak részben törleszti adósságunkat irányába, hiszen ott a helye a szakirodalomban, a magyar kultúrtörténet többi kimagasló alakja mellett. Az elkövetkező hét rendezvényei ezt is előmozdítják.”

A szombati ünnepség egyik magasztos pillanata a huszárok érkezése volt, hiszen a szentléleki kultúrotthon előtt több mint 400 fős tömeg várta a fáklyás lovasokat. Itt került sor az emléktábla leleplezésére, amely Szöllősy-Szabó Lajos munkájára utaló táncos párt ábrázol. A leleplezést megelőzően Balogh Tibor Kézdiszentlélek polgármestere elmondta: a település híres szülötte előtt úgy tiszteleghet az utókor, hogy az általa kidolgozott körmagyar nevet viselő táncot nem hagyják feledésbe merülni. Imreh-Márton István a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője a Szöllősy által kidolgozott körtáncról elmondta: a korabeli diplomaták sem voltak képesek olyan messzire vinni Magyarország hírét, mint ez a magyaros, a külföldiek számára merően új koreográfia.

Az ünnepség a kultúrotthon falain belül Bajna Zsóka táncszakíró előadásával, a Perkő és a Háromszék táncegyüttesek által bemutatott Szöllősy féle Körmagyar tánccal folytatódott, végül pedig a táncos kedvűek a kosaras bálban mutathatták meg tudásuk.
 

Hírek