Itt vagy: » Hírek » A kürtőskalács méltó megünneplésére készül Háromszék

A kürtőskalács méltó megünneplésére készül Háromszék

2017. szeptember 5., kedd

Kovászna, Hargita és Maros megyei kürtőskalácssütő cégek jelentkezését várják a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljára, ahol megméretkezhetnek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért. Az első alkalommal megszervezésre kerülő rendezvény szervezői  keddi sajtótájékoztatón beszéltek Háromszék új gasztronómiai, turisztikai eseményéről

Kovászna, Hargita és Maros megyei kürtőskalácssütő cégek jelentkezését várják a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljára, ahol megméretkezhetnek az Év székelyföldi kürtőskalácsa címért. Az első alkalommal megszervezésre kerülő rendezvény szervezői  keddi sajtótájékoztatón beszéltek Háromszék új gasztronómiai, turisztikai eseményéről.

Szeptember 29-e és október 1-je között Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont az első Kürtőskalács fesztiválnak – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy "ez a rendezvény  több mint egyszerű fesztivál: ünnepet szeretnénk, hiszen a kürtőskalács korábban nem mindennapi eledel volt, hanem ünnepi sütemény,  az ünnep pedig összehozza az embereket".

Emlékeztetett, hogy a sütemény első receptje Háromszékhez köthető, ugyanis a zabolai Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű, erdélyi szakácskönyvében bukkant föl.  "A Kürtőskalács fesztivál székelyföldi imázsépítést is szolgál, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a vásárokban, fesztiválokon az egész országban nagy sikerrel árult kürtőskalács több száz székelyföldi családnak biztosít megélhetést, "kalácskereseti" lehetőséget. A minőséget szeretnénk ösztönözni, hiszen a kürtőskalács székely gasztronómia szimbóluma, ugyanakkor hungarikum is" – mondta a tanácselnök.

Grüman Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke ismertette, hogy a Turizmus Éve kapcsán fogalmazódott meg az igény, hogy Kovászna Megye Tanácsa évente öt-hat nagyobb szabású turisztikai, gasztronómiai, kulturális rendezvényt szervezzen, ebbe az elképzelésbe illeszkedik a most ismertetett kürtőskalácsot népszerűsítő rendezvényt. Tájékoztatott, hogy a fesztiválon kürtőskalácssütő versenyt is tartanak, amelynek célja megtalálni az Év székelyföldi kürtőskalácsát. A versenybe Kovászna, Maros és Hargita megyei cégek nevezhetnek be. Az a résztvevő cég, amely elnyeri ezt a címet, reklámfelületein feltüntetheti az Év székelyföldi kürtőskalácsa feliratot. A versenyben résztvevő termékeket szakmai zsűri értékeli. A zsűri tagjai Farkas Ferenc, a Diószegi pékség mestercukrásza, Bocskor István pékmester, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője, Dr. György Ottilia csíkszeredai gasztroblogger, egyetemi adjunktus , Horovitz Zsuzsa, a csernátoni Hanna panzió vezetője, Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert turisztikai központ  vezetője.

A sajtótájékoztatón jelen levő Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke elmondta, legalább 15 kritériumnak meg kell felelnie annak a kürtőskalácsnak, amely elnyeri az  Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, pontozzák az elkészítési folyamatot, a külalakot és az ízvilágot egyaránt. A versenyzőknek első nap kizárólag hagyományos cukormázas borítású, minimum 25 cm-es hosszúságú kürtőskalácsot kell sütniük, második nap a kürtőst kreatív módon újragondolva kell dorongon sütött édességet készíteniük, ez esetben szabad kezet kap a fantázia, ismertette a szakember.

A kürtőskalács fesztivál részeként tartják meg idéntől az Aquarius borvízünnepet is, tehát a kürtőskalácssütő verseny mellett a legjobb borvizes palacsinta és a legjobb palacsintasütő borvíz díjazásra kerül sor.

Hírek