Itt vagy: » Hírek » A minőségi pálinkafőzést ösztönzik. Erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek Háromszéken

A minőségi pálinkafőzést ösztönzik. Erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek Háromszéken

2022. október 18., kedd

Transylvanian Spirit címmel erdélyi pálinka- és párlatversenyt szerveznek novemberben, Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás által kezdeményezett versenyre október 31-ig várják a mintákat az erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől.

Évszázadok óta nemcsak főzzük, de szeretjük is a pálinkát Erdélyben, akárcsak a kürtőskalács esetében, most is az a célunk, hogy a minőségre nagyobb hangsúly kerüljön. Tehát ez esetben a minőségi pálinkakészítés, az igényes pálinkafőzés ösztönzése a célunk, ennek érdekében szólítottunk meg olyan szakembereket, akik tudják ezt a célkitűzést garantálni. A magyarországi Quintessence pálinkamozgalmat sikerült megnyerni az ügynek, Takács László pálinkabíráló lesz a zsűri elnöke, ugyanakkor az Erdélyi Pálinka Lovagrend is a partnerünk, míg rendezvényünk védnöke a sepsiszentgyörgyi Dezső Tibor, aki ugyancsak elismert név a szakmában” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a keddi beharangozó sajtótájékoztatón.

Az első alkalommal megszervezésre kerülő versenyre erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől várnak mintákat. A minőségi pálinkakészítés és kulturált pálinkafogyasztás híveként csatlakozott a rendezvényhez János András Előd versenyigazgató, okleveles nemzetközi pálinkabíró, aki beszélt a szabályzat részleteiről. Mint vázolta, a verseny végén minden résztvevő segítségnyújtásként írásos elemzést kap a termék erősségeiről és gyengeségeiről, ezzel is segíteni tudják a fejlődést. A pontozás a nemzetközileg elfogadott, 100 pontos bírálati rendszerben történik.

Nagyon jó minőségű pálinkákat, párlatokat készítenek már Erdélyben is, és egyre többen vállalják a versenyeket, többen végeztek hivatalos pálinkabíráló képzéseket is. Komoly szakmai háttere lesz ennek a versenynek, az itt elért bronz, ezüst, arany, netán champion minősítés mindenképpen értéket jelent. A bírálat teljesen anonim lesz, a pálinka és a párlat kap főszerepet, nem a készítője” – sorolta a versenyigazgató. „Összesen tíz kategóriánk lesz. Nagyon népszerű az alma, ugyanakkor ott van a birs, vilmoskörte, szilva, kajszibarack, meggy, cseresznye és egyéb csonthéjasok. A gyűjtött erdei vagy vadon termő bogyósok kategória, Erdély kifejezetten gazdag bogyós gyümölcsökben, ebben a kategóriában is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Melegebb vidékeken nagyon jó minőségű szőlő terem, ezért vannak ilyen kategóriáink is: illatos/muskotályos szőlő, egyéb szőlő eredetű termékek. Nagyon sokan készítenek Erdélyben vegyes pálinkákat, párlatokat, ebben a kategóriában is sok érdekes tételt szoktunk kapni. Ugyancsak külön kategóriába kerültek a hordóban érlelt pálinkák, párlatok, egyre inkább elterjedőben van ez is. Holt szezonban sokan készítenek egzotikus és egyéb gyümölcspárlatokat, nem ritkák a zöldség- és egyéb párlatok, geist-ek sem. A likőrnek is van hagyománya térségünkben, biztos, hogy ilyen párlatokkal is fognak nevezni. Lesz még Ágyas pálinkák, párlatok kategória, egy minőségi pálinkát, párlatot még friss vagy aszalt gyümölcs ágyon érlelünk, ami plusz értéket ad, ez is eléggé népszerűvé vált a mi vidékünkön is” – ismertette János András Előd.    

A minták leadása október 10-31. között történik, a bírálatra november 5-6. között zajlik, míg a díjkiosztó gálát november 25-én tartják. A versenyre online regisztrációt követően lehet jelentkezni, a transylvanianspirit.ro honlapon.

Az erdélyi magánfőzők fajtánként 0,5 l pálinkával nevezhetnek be, a kereskedelmi főzdéknek fajtánként két mintát kell benyújtaniuk, esetükben a minta 0,35 l-es kell hogy legyen. A címkével ellátott, kizárólag üvegben tárolt mintát nem szabad édesíteni. A címkén fel kell tüntetni: termék neve (gyümölcsfajta); érlelt pálinka esetén: hordóban érlelt vagy gyümölcságyon érlelt; a nevező telefonszáma és neve; valamint a település.


A mintákat október 31-ig adhatják le a gyűjtőpontokon: Sepsiszentgyörgyön Tourinfo iroda - 1918. december 1. utca, 1. szám és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete - Olt utca, 17. szám), Csíkszeredában (Székely Gazdaszervezetek Egyesülete - Mihai Eminescu utca 2/A), Gyergyószentmiklóson (Testvériség sugárút 1/A, a valutaváltónál), Bihar megye (Partium - Székelyhíd - Nagy Botond – 0742908047). Hamarosan marosvásárhelyi, illetve székelyudvarhelyi gyűjtőpontokkal is bővül a lista.

A mintákat postán is lehet küldeni a következő címre: Tourinfo iroda, Sepsiszentgyörgy, 1918. december 1. utca, 1. szám, Kovászna megye, RO-520008. A benevezési díj: 30 lej mintánként. Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az alábbi bankszámla számra: RO67 UGBI 0000 5220 0183 8RON, ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ - AGROSIC KÖZÖSSÉGEK KÖZTI TÁRSULÁS.

Szervezők: Kovászna Megye Tanácsa és az AGROSIC Közösségek Közti Társulás, partnerek: a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete.

Hírek