Itt vagy: » Hírek » A regionális együttműködés a fejlesztés jövője - Aláírták Erdővidék úthálózata felújításának első szerződését

A regionális együttműködés a fejlesztés jövője - Aláírták Erdővidék úthálózata felújításának első szerződését

2018. február 6., kedd

Kovászna és Brassó megyén áthaladó megyei út korszerűsítéséről szóló, európai uniós pályázat finanszírozási szerződéseit írták alá kedden délben a megyehatárt jelentő ágostonfalvi hídon. Ebből a pályázatból a két megyében közel 50 kilométer utat építenek újjá

Kovászna és Brassó megyén áthaladó megyei út korszerűsítéséről szóló, európai uniós pályázat finanszírozási szerződéseit írták alá kedden délben a megyehatárt jelentő ágostonfalvi hídon. Ebből a pályázatból a két megyében közel 50 kilométer utat építenek újjá. A projekt Kovászna megyében 33 kilométer utat érint, Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd közötti szakaszon, míg a Brassó megyei részen az Ágostonfalva – Ürmös – Apáca – Szászmogyorós közötti 15,5 kilométeres szakasz teljes modernizációját jelenti. A két pályázat összértéke több mint 190 millió lej, a munkálatokat 2021-ig kell befejezni.

A most aláírt pályázat új szemléletet hoz, ez pedig a regionális együttműködés - hívta fel a figyelmet Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „A többéves közös gondolkodás, az adott szó betartása, az együttműködés meghozta gyümölcsét. Kovászna megye ebben az esetben mindent egy lapra tett fel. A Regionális Operatív Programból finanszírozható megyei utak újjáépítését összekötöttük előbb a Brassó, majd a Hargita megyei ügyekkel. Ennek értelmében, ha a Brassó megyeiek nem tartják az adott szavukat, vagy nem készítik el a pályázatukat, akkor nálunk, Háromszéken minden borul. Íme, ma aláírtuk Brassó megyével közösen ezt a nagy beruházást jelentő dokumentációt, és pár héten belül aláírjuk Hargita megyével közösen az Erdővidék másik fontos útfelújítását jelentő finanszírozási szerződéseket is, amelynek köszönhetően újabb 17 km utat modernizálunk, tehát az elkövetkezőkben uniós forrásból összesen mintegy 50 kilométer megyei utat építünk újjá Kovászna megyében” – emelte ki a háromszéki tanácselnök, emlékeztetve: a vidombáki reptér esetében Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal továbbra is fenntartja, hogy a reptér befejezéséhez szükséges utolsó 6 millió eurót biztosítani fogja.

A harmadik közös infrastrukturális ügy Brassó megyével a Brassó – Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely – Bákó autópálya kérdése, hiszen a mostani 11-es országút főütőér Erdély és Moldva között. "Kevesen tudják, hogy Kézdivásárhelyen naponta több mint 15 ezer autó megy át, és ezek 85 százaléka áthaladó forgalom. Azt sajnos már egyre többen tudják, hogy az útszakasz nagyon rossz állapotban van. Nem foltozni kell, hanem új utat, autópályát kell építeni" –szorgalmazta Tamás Sándor, aki hozzátette, hogy elsősorban ebben a három kérdésben dolgoznak együtt a szomszéd megyével.

Adrian-Ioan Veştea, Brassó Megye Tanácsának elnöke felszólalásában a két megyei önkormányzat együttműködésének eredményességét méltatta. Mint elmondta, Brassó megyének ez a második ilyen megyeközi projektje, hasonló pályázatot visznek Szeben megyével közösen is.

 

Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója a partnerség előzményét ismertette és a Központi régió infrastrukturális stratégiájára is kitért. Mint rámutatott, a 12-es és 13-as országutat összekötő megyei út felújítására vonatkozó projektnek köszönhetően a térség becsatlakozik a fontos közlekedési folyosókba, ez pedig pozitívan hat a vidék gazdasági és turisztikai fejlődésére.  

A Kovászna megyei pályázat teljes értéke 88 millió lej, amelyből a megyei önkormányzat hozzájárulása 4,6 millió lej. A pályázatnak köszönhetően Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd között 33,1 km utat korszerűsítenek, 7,86 km járdát alakítanak ki, 15 hidat építenek újra vagy korszerűsítenek, 3 vasúti átjárót modernizálnak.

Kovászna Megye Tanácsa a következő hetekben aláírja a másik megyeközi pályázatát, amelyet Hargita megyével közösen készített el, ez Barót – Olasztelek – Vargyas – Hargita megye határa közötti útszakasz teljes felújítására vonatkozik, amely újabb 17 km megyei út újjáépítését jelenti Erdővidéken.

Hírek