Itt vagy: » Hírek » A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

A Rétyi Nyír vizes élőhelyeinek helyreállítását tervezik

2018. március 13., kedd

Szoros pályázati határidők miatt hívott össze rendkívüli ülést kedden Kovászna Megye Tanácsa. Elsőként a Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzéséről szóló pályázat előkészítését célzó tanácshatározatról szavaztak.

Szoros pályázati határidők miatt hívott össze rendkívüli ülést kedden Kovászna Megye Tanácsa. Elsőként a Rétyi Nyír és az uzoni-szentivánlaborfalvi tavak természetvédelmi terület megőrzéséről szóló pályázat előkészítését célzó tanácshatározatról szavaztak.

Mint ismeretes, az előző uniós költségvetési ciklusban pályázati forrásból elkészült a Bodok-Barót hegység, a Csókás-Veczer, a Veresvíz Tőzegláp és a Rétyi Nyír Natura 2000 természetvédelmi területek kezelési tervei, de akkor a Rétyi Nyírbe tervezett látogatóközpont felépítése elmaradt, ugyanis a közbeszerzést megnyerő tervezőcég nem teljesítette a vállalt feladatot. „Most ismét lehetőség van arra, hogy uniós pályázatot adjunk le a már jóváhagyott kezelési tervek gyakorlatba ültetésének finanszírozására, ez tartalmazza a Rétyi Nyírbe tervezett látogatóközpont felépítését, de a természetvédelmi terület vizes élőhelyeinek helyreállítását is” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A szakemberek által összeállított indoklás rámutat, a Feketeügy korábbi rendezése miatt egyre inkább kiszárad a Rétyi Nyír, ezért fontos a természetvédelmi terület vizes élőhelyeinek helyreállítása: az elképzelés szerint a Béldi-patakon gátakat alakítanának ki, így, a patak hozamát figyelembe véve, időközönként vizet tudnának vezetni a nyírbe, hogy a talajvíz szintjét megemeljék s ezáltal megőrizzék a vizes helyek ritka ökoszisztémáját. A modern látogatóközpont a megyei önkormányzat által még 2008-ban megvásárolt kéthektáros területen épül majd fel.

****

A Rétyi Nyír Kovászna megye legnagyobb természetvédelmi területe. A természetvédelmi terület (2020 hektár) és a Natura 2000-es terület (2112,6 hektár) majdnem teljesen fedi egymást. A Felső-Háromszéki-medencét az Alsó-Háromszéki Szépmezőtől elválasztó szűkületben, Réty község mellett, a Feketeügy bal partján jellegzetes, homokhátakkal borított felszín alakult ki valószínűleg a holocén első harmadában. A szélbarázdákban tavak képződtek vízi és tóparti növényzettel, míg a homokterület többi részét birtokba vette a száraz sztyeppei növényzet, melyet erdős foltok tarkítottak. Ebben a tengerszint fölötti magasságban Európában nem találtak példát hasonló homokos területre. Növénytani értékei közül megemlíthető a tőzegláp, a homokos sztyeppe növényzet, az égerfás, az Aldrovanda, a tündérrózsa, a kökörcsinfélék, a kockás kotuliliom, a tőzegrozmaring, de kiemelkedő az állatvilága is, otthonra lelt a területen a hód, a lecsapolások előtt itt volt Erdély legnagyobb mocsári béka populációja, de több ritka és védett lepkefajnak is menedéke.

Új közszállítási útvonalengedély

Új szállítócég indít buszjáratot a Sepsiszentgyörgy-Uzon-Bodzaforduló útvonalon, ettől a héttől a Transbus kft.  biztosít napi járatot, a megyei tanácsosok az útvonalengedély odaítélését is jóváhagyták. A Sepsiszentgyörgy-Uzon-Bodzaforduló útvonalon hétköznapokon három járatot működtetnek, Sepsiszentgyörgyről 8, 13 és 16 órakor indulnak a buszok, Bodzafordulóról 6,30-kor, 9,30-kor és 14,30-kor indul a járat.  

Kovászna Megye Tanácsa hatáskörébe 2008-tól tartozik a Megyei Közszállítási Program elfogadása, az útvonalak engedélyeztetése, elektronikus licit lebonyolítása.  A 2014-2019 közötti időszakra érvényes program szerint 59 útvonal van a megyében, ebből jelenleg három van még szabadon, a Szacsva-Réty-Sepsiszentgyörgy, a Magyarhermány-Kisbacon-Barót és a fürdők programjához igazodó Sepsiszentgyörgy-Oltszem-Málnásfürdő útvonal, amelyre várják a szállítási cégek jelentkezését. Az 59 útvonalon 12 közszállítási cég biztosítja a buszjáratokat, három község azonban saját autóbuszra kért útvonalengedélyt. Kommandó, Szitabodza és Bárkány község egy-egy útvonalon működtet járatot kedvezményesebb áron, mint a magáncégek. 

A tanácsülésen felhatalmazták Mocsáry Gondos Zoltánt, Kovászna Megye Tanácsának munkatársát, hogy képviselje a megyei önkormányzatot a sepsiszentgyörgyi Közművek részvényesi közgyűlésében. Kovászna Megye Tanácsa arról is döntött, hogy együttműködési megállapodást ír alá a megyei mezőgazdasági kifizetési ügynökséggel, a szaktárca szorgalmazza az együttműködéseket azokkal az önkormányzatokkal, amelyek bérbe adnak magán vagy közvagyonból mezőgazdasági területeket.

 

Hírek