Itt vagy: » Hírek » A vendéglátás kezdete

A vendéglátás kezdete

2018. február 14., szerda

Baconba tekert sertésbélszín mignon, bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel, székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel, pisztráng mandulás brokkoli körettel, és természetesen hozzáillő italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve vizsgáztak Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok

Baconba tekert sertésbélszín mignon, bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel, székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel, pisztráng mandulás brokkoli körettel, és természetesen hozzáilló italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve vizsgáztak Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok.

A Művészeti és Népiskola, a Kézdivásárhelyi Gábor Áron Szaklíceum és a Veszprémi Séf Szakképző Iskola 720 órás intenzív képzésén tíz leendő pincér és nyolc szakácstanonc vett részt. A magyarországi szakemberek gondos odafigyelése mellett a fejlődés szemmel látható.

A pincérek és szakácsok oktatása a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kiemelt prioritású projektjei közé tartozik. A képzés ezúttal Felső-Háromszékre összpontosított, ezért is zajlott a Gábor Áron Szaklíceum falai között, ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a program a szakképzés bizonyos területeit hivatott kiegészíteni. A jelenlévő szakemberek közül Végh Dávid a pincérek, Maurer István pedig a szakácsok tevékenységét irányította. Az összesen 720 órás tanfolyam eredményeit a vizsgára hívott vendégek is megtapasztalhatták – a körülmények megfeleltek egy komoly felszereltségű vendéglátóipari egységnek.

Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola vezetője elmondta: „a vendéglátóipar folyamatosan szakember hiánnyal küzd a megyében. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy a vállalkozók igényeit is figyelembe vesszük, ugyanakkor az is fontos, hogy olyan képzéseink legyenek, amelyeket elvégezve állást is kapnak a résztvevők. Intézményünk népiskolai részében hangsúlyosan koncentrálunk a felnőttoktatásra a vendéglátás mellett más területen is”.

A külföldi képzők leginkább az aktuális nemzetközi trendeket adják át Háromszéken, a képzés hazai oktatói, Constantinescu Liliana a pincér szakmához szükséges elméletet oktatja, míg Incze Anikó a gyakorlatért felel. A szakácsképzést is két részre osztották, Moraru Katalin oktatja az elméletet, Ferenczi Henrik pedig a konkrét konyhai műveletsorokat segít elsajátítani.

Hírek