Itt vagy: » Hírek » Aláírták Kovászna megye eddigi legnagyobb értékű uniós pályázatát

Aláírták Kovászna megye eddigi legnagyobb értékű uniós pályázatát

2010. szeptember 17., péntek

Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter Sepsiszentgyörgyön aláírta a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer finanszírozási szerződését. Romániában ez a hetedik ilyen jellegű, leszerződött európai uniós pályázat.

Kovászna megyei látogatása során Borbély László elmondta: „Fontos pillanat ez a megye életében, de fontos ez a minisztérium szempontjából is: meggyőződésem, hogy 2013-ban egy olyan integrált rendszer fog működni, amely a hulladékgazdálkodás szempontjából is felemeli Kovászna megyét az európai standardok szintjére.” A miniszter kifejtette: reméli, hogy Kovászna megyében a közbeszerzés lezárása nem fog 300-400 napot tartani, mint ahogy más megyékben történik, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy szigorításokat vezettek be a fellebbezések esetében is. Az eddigi gyakorlattól eltérően ugyanis a megalapozatlanul fellebbező kártérítést kell majd fizessen.

Az Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszert Kovászna megyében a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program kertén belül indították el. A pályázat összértéke 30.401.240 euró.  Klárik László megyemenedzser elmondta: következő lépésként a szolgáltatásokat érintő közbeszerzéseket írják ki, majd ez év novemberében meghirdetik a hulladékfeldolgozó kivitelezéséről szóló tendert is.
A környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter elmondta, Kovászna megyében október folyamán további pályázat aláírása várható, a vízhálózat fejlesztésére előkészített projekt értéke meghaladja a 86 millió eurót. Ugyanakkor Borbély László hangsúlyozta: sürgeti az árvízmegelőzést célzó munkálatokat, hiszen Kovászna megyében is súlyos károkat okoztak az áradások. A miniszter kifejtette Kovászna megyébe több részletben is érkeztek célirányos támogatások, többek közt Bölönbe, ahol a polgármester jelezte, hogy az első sürgősségi támogatásból kapott összeg nem elegendő a munkálatok befejezéséhez. A megyének árvízkárok helyreállítására összesen 13,7 millió lejes támogatást utaltak.
Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke felszólalásában emlékeztetett a Borbély László által vezetett szaktárca minden eddigi ígéretét teljesítette – több alkalommal nyújtott segítséget és támogatást a megyének. A finanszírozási szerződés aláírása előtt Tamás Sándor köszönetet mondott az önkormányzat szakembereinek, akik még a csökkentett fizetések ellenére is komoly munkát fektettek ebbe a projektbe.

Az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését követően Kovászna megyében egyetlen hulladéktároló szolgálja majd ki a lakosokat, a korszerű létesítmény Lécfalva és Maksa között épül meg. A 15,71 hektáros területen korszerű szilárd-hulladék lerakót, hulladékválogatót és komposztáló üzemet alakítanak ki. Kézdivásárhelyen átrakóállomást építenek, és szerepel a pályázatban a hozzátartozó konténerek és szállítójármű beszerzése is. A pályázatban Barót kivételével minden háromszéki település részt vesz.
Borbély László miniszter a szerződés aláírását követően megtekintette a Debren-patak medertakarítási munkálatait, amelyet a kormány sürgősségi alapjából finanszíroznak. 


 

Hírek