Itt vagy: » Hírek » Álomból lett valóság - Véget ért az országos kettes fogathajtó verseny

Álomból lett valóság - Véget ért az országos kettes fogathajtó verseny

2018. május 20., vasárnap

Színvonalas három napot zártak az oltszemi maratonhajtó pályán megszervezett országos kettes fogathajtó versenyen. A megmérettetésre 12 kettes fogat és egy négyes fogat nevezett be. A díjhajtás, maraton- és akadályhajtás összesített eredményeit tekintve a legjobbnak az akadályhajtásban már világbajnoki címet is magáénak tudó Bartha Eduárd bizonyult.

Színvonalas három napot zártak az oltszemi maratonhajtó pályán megszervezett országos kettes fogathajtó versenyen. A megmérettetésre 12 kettes fogat és egy négyes fogat nevezett be. A díjhajtás, maraton- és akadályhajtás összesített eredményeit tekintve a legjobbnak az akadályhajtásban már világbajnoki címet is magáénak tudó Bartha Eduárd bizonyult.

Vasárnap a fogatok díszkörrel köszöntek el a lovat szerető közönségtől. Az ezt megelőző ünnepélyes díjátadáson Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „évekkel ezelőtt azt a merész álmot láttuk, hogy Háromszék lesz nemcsak Székelyföld, hanem Erdély lovas rendezvényeinek központja. Egyik részről elindult a Kárpát-medencében méltán híres parádés rendezvények – Huszártoborzó, Székely Vágta, Huszárakadémia — sorozata, másik részről pedig, a szakmailag kifogástalan, fogathajtásra és más lovas sportok versenyére is alkalmas pálya építése. Ennek a tervnek a dédelgetése nemcsak egy elképzelés maradt, hanem ma már realitás, hiszen már második éve itt szervezzük a Romániai Lovas Szövetséggel és a bodoki önkormányzattal a legrangosabb országos fogathajtó versenyeket, az idei évben pedig az első nemzetközit is.” Hozzátette: mindez elsősorban a helyi önkormányzatot dicséri és azokat a jóindulatú embereket, akik az ügy mellé álltak, vállalkozókat és helyi önkénteseket is beleértve. Az elnök kihangsúlyozta: „egy-két évbe még beletelik, amíg hírünk megy a nagyvilágba, hiszen ez a pálya ló és ember elé való. Jól esik hallani az idelátogató külföldi vendégektől, hogy ez a pálya európai viszonylatban is megállja a helyét.”

Fodor István, Bodok község polgármestere elégedetten nyugtázta az esemény sikerét. Elmondta, jelentős pillanat a falunak ez a rendezvény, amely által megszólítják és idecsábítják azokat az embereket is, akik még nem jártak a községbe, az ország különböző részeiről és határon túlról egyaránt. Az önkormányzat nemcsak a rengeteg munkával vette ki a részét a versenyből, hanem egy saját fogatot is indított az akadályhajtásban, versenyen kívül, jövőre pedig hivatalos fogatként neveznek be.

A nemzetközi bírók akkor tekintenek igazán sikeres versenyként egy eseményre, ha sem lóval, sem emberrel nem történt baleset. Az oltszemi megmérettetés ilyen szempontból is sikeresnek értékelhető. Kelemen Melinda, három csillagos nemzetközi bíró, a zsűri elnöke elmondta négy kategóriában értékelték a fogatokat: a bemutatás versenyszámban, amely nagyon sok országban nem kötelező, és nem számít bele az összesített eredménybe, azonban a hétvégi versenyen külön díjazták. Itt a fogatok pontosságát, küllemét, tisztaságát, a hámok állapotát, illetve a hajtók öltözékét értékelték. Ezen kívül a díjhajtásban, a maratonhajtásban, és az akadályhajtásban versenyeztek a fogatok, külön-külön is, illetve összesítésben is eredményt hirdettek.

A következőképpen zárult a bajnokság: díjhajtás: I. hely Pop Paul, II. hely Bartha Eduárd (2-es fogat), III. hely Rákóczi Gergely. Maratonhajtás: I. hely Rákóczi Gergely, II. Bartha Eduárd (1-es fogat), III. hely Babó Kálmán. Akadályhajtás: I. hely Bartha Eduárd (2-es fogat), II. Bajkó Tibor, III. Babó Kálmán. Az összesített eredmény alapján az I. helyen Bartha Eduárd végzett 2-es számú fogatával, II. lett Rákóczi Gergely, III. Bajkó Tibor, IV. Varga Roland, míg az V. helyen Pop Paul, a VI. helyen pedig Bartha Eduárd végzett 1-es számú fogatával.

A második helyen végzett 33 éves Rákóczi Gergely, az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyzett. Elégedett az eredménnyel, az akadályhajtással nem, azt még gyakorolni kell, hiszen ott úszott el a verseny. A húsz éve versenyző hajtó már hat országos bajnoki címet tud magáénak, és számos világbajnokságon is részt vett. Elmondása szerint az oltszemi pálya világviszonylatban is kimagasló, kiemelkedő azzal, hogy nagyon jó minőségű a talaj, megművelt, egyenletes területű, ami nagyon fontos a lovak számára, a sérülések elkerülése véget. „Azon kívül, hogy az akadályok szépen meg vannak építve, az oltszemi pálya annyival több a más nemzetközi versenyhelyszíneknél, hogy nagyon szép környezetben helyezkedik el. Számunkra mindig is örömet nyújt, és szívesen jövünk ide, ebbe a patriarchális környezetbe” – fogalmazott Rákóczi Gergely.

Hírek