Itt vagy: » Hírek » Az első háromszéki heliport megépítését tervezik - Uniós pályázatból fejlesztenék a megyei kórház sürgősségi ellátását

Az első háromszéki heliport megépítését tervezik - Uniós pályázatból fejlesztenék a megyei kórház sürgősségi ellátását

2018. április 13., péntek

Bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységét, hozzáférési útvonalat alakítanak ki a mentőautóknak, ebből a célból a megyei önkormányzata a Regionális Operatív Programból pályázik európai uniós támogatást. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, műszaki-gazdasági mutatóit és a pályázaton való részvételt pénteki rendkívüli tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa

Bővítik a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi eseteket fogadó egységét, hozzáférési útvonalat alakítanak ki a mentőautóknak, ebből a célból a megyei önkormányzata a Regionális Operatív Programból pályázik európai uniós támogatást. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, műszaki-gazdasági mutatóit és a pályázaton való részvételt pénteki rendkívüli tanácsülésén fogadta el Kovászna Megye Tanácsa.

A sürgősség bővítését célzó pályázat teljes költségvetése 7,9 millió lej, ebből Kovászna megye hozzájárulása 1,2 millió lej. „A megyei önkormányzat legfontosabb hármas prioritása az út, kórház és a gyerekvédelem. A lakosság egészségügyi ellátása fontos számunkra, minden forrást be fogunk vonzani, hogy minél magasabb szintű legyen a megyei kórház tevékenysége. A mostani pályázattal a sürgősségi ellátást szeretnénk fejleszteni, erre a célra van lehetőség uniós támogatást pályázni, így a következő években jelentős mértékben bővítjük a megyei kórház sürgősségi eseteket fogadó egységét, hozzáférési útvonalat alakítunk ki a mentőautóknak, de sok szempontból átszervezzük az egység működését is a hatékonyság érdekében. Ezzel párhuzamosan, saját költségvetésből helikopter leszállópálya építését is tervezzük a kórház területére, amely szintén a sürgősségi ellátás fejlesztését szolgálja” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyei kórházban működő sürgősségi osztályon közel hetvenen dolgoznak, évente 35 ezer beteget látnak el. Bővítés után a sürgősségi egység eddig 400 négyzetméteres hasznos felülete 1000 négyzetméterre nő, az új épületé ugyanis 600 négyzetméter. Személyzetbővítésre is sor kerül, elsősorban szakorvosokra lesz szükség, ugyanis szétválasztanánk a gyerek és felnőtt sürgősségi ellátást, valamint imagisztikai (röntgen, CT) vizsgálatokra is lehetőség lesz majd a sürgősségen” – mondta el András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere. 

A sepsiszentgyörgyi kórház 1975-óta működik megyei kórházként. Az épületegyüttes C szárnyán 2005-2014 között átfogó megerősítési munkálatok folytak az Egészségügyi Minisztérium által biztosított forrásokból. Tavaly zárult le a megyei önkormányzat nagyléptékű európai uniós pályázata, amelynek köszönhetően megerősítették az épületegyüttes szerkezetét, tervezési és épületgépészeti munkák zajlottak, valamint új orvosi felszereléseket és berendezéseket is vásároltak, összességében hatvan millió lejes beruházásról van szó.

A rendkívüli tanácsülésen elfogadták a költségvetéskiigazításra vonatkozó tervezetet is, ebben többek között a megye saját költségvetéséből a kórház számára 247 ezer lejt különített el, hogy a belgyógyászat épületében az egészségügyi minisztériumtól kapott CT és MR-készülék működtetéséhez szükséges orvosi képalkotási laboratóriumot kialakítsa.

A tanácsosok továbbá jóváhagyták az Európa Tanács és Kovászna Megye Tanácsa közötti pénzügyi megállapodás-tervezetet. Mint ismeretes, május végén 30-31. között Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága, ez alkalommal Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel konferenciát is szerveznek.

Hírek