Itt vagy: » Hírek » Az első nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

Az első nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

2018. június 27., szerda

Először szerveznek nemzetközi fogathajtó versenyt július 6-8. között az oltszemi fogathajtó pályán. A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség által rendezett eseményre egyelőre 15 romániai fogat nevezett be.

 

Először szerveznek nemzetközi fogathajtó versenyt július 6-8. között az oltszemi fogathajtó pályán. A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség által rendezett eseményre egyelőre 15 romániai fogat nevezett be.

A kezdeti lelkesedés, hogy Bodok község egyetlen romániai településként bekerült a 2018-as fogathajtás versenynaptárába, Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok mellé, arra ösztönözte a szervezőket, hogy ez alkalommal is kitegyenek magukért, csakúgy, mint az eddigi országos megmérettetéseken.

Fodor István, Bodok község polgármestere keserűen összegezte, hogy a versenyen való résztvevő fogatok összetételét nehezíti, hogy az oltszemi versennyel párhuzamosan a szlovéniai Lipicán is nemzetközi bajnokságot tartanak, a magyarországi fogatok pedig azt részesítik előnyben a jobb infrastruktúra miatt. „Nem tartom helyesnek, hogy a versenynaptárt összeállító Nemzetközi Lovas Föderáció egy időpontra tűzte ki a szlovéniai és az oltszemi megmérettetéseket, hiszen így kevesebb résztvevővel zajlanak a pontszerző, 2-3 csillagos versenyek. Sajnos tehetetlenek vagyunk ellene, meg kell tartanunk a versenyt, mert különben a már benevezett csapatok elesnek a világbajnokságon való részvételhez szükséges pontszerzéstől” – fogalmazott az elöljáró, kitérve a versennyel járó anyagi nehézségekre is. „Helyi önkormányzatként meg van kötve a kezünk és a zsebünk méginkább. Minimális összeget tudunk fordítani a falunapokkal egybekötött eseményre abból a kevés költségvetésből, amit kiszabott a kormány, ezért a támogatóktól kellett süvegelnünk”—emelte ki Fodor.       

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „A jó cél eléréséhez jó utat kell választani. Bár szinte mindennaposak az akadályok, az elmúlt években megtanultuk azt, hogy a legmagasabb hegyre is vezet fel út. Egyik álmunk, hogy Háromszék Erdély lovas rendezvényeinek központja legyen. Az oltszemi Mikó-kastély megvásárlásakor tudtuk, hogy hosszú, kitartó munka vár ránk, de az eddigi eredmények, fejlesztések és színvonalas programok azt bizonyítják, hogy jó úton járunk, és már nemcsak az országon belül, hanem nemzetközi szinten is felfigyeltek ránk.”

Az I. nemzetközi fogathajtó verseny és a 15. Bodoki Napok július 6-án, pénteken 12 órakor díjhajtással és bemutatóval veszi kezdetét, szombaton 11.30-kor a pályaismertetést követően 12 órakor a maratonhajtásra kerül sor, a nap további részében pedig akrobatikai lovastornát és lovas kaszkadőr bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, az esti órákban pedig kulturális műsorok és koncertek kínálnak szórakozási lehetőséget. Vasárnap 12 órakor akadályhajtáson és díjhajtáson mérik össze tudásukat a fogatok, 16 órakor Pászka Lehel lovasíjász bemutatóját követően újra a színpadi produkciók kapnak szerepet. Az eseményt pedig tűzijáték zárja.

 

Hírek