Itt vagy: » Hírek » Az emberek és az önkormányzatok viselik a kormány fejetlen döntéseinek következményeit

Az emberek és az önkormányzatok viselik a kormány fejetlen döntéseinek következményeit

2023. december 21., csütörtök

Fejetlen és átgondolatlan átszervezést írt elő a bukaresti kormány megszorító intézkedéscsomagjában, és pár hónappal később, amikor életbe kellene léptetni, visszatáncoltak – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt követően, hogy a csütörtökre összehívott tanácsülésen 11 határozattervezetet kellett visszavonni az eredeti napirendről.

Az önkormányzatok munkáját lehetetleníti el a kormány azzal, hogy fejetlen döntéseket hoz, majd nagyrészt visszatáncol. Most, két héttel az életbe léptetési határidő előtt halasztottak, június 30. a következő időpont, és ezért képesek voltak utolsó percben több mint 40 jogszabályt módosítani. Ember legyen a talpán, aki ebben kiigazodik és mer bármilyen lépést megtenni. Mi előkészítettük az eredeti kormányhatározatnak megfelelően a megyei tanács és hozzá tartozó intézmények szerkezeti átszervezésére vonatkozó anyagokat, ezek mind okafogyottá váltak. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek már korábban megtették a szükséges változtatásokat, most ott is nagy a tanácstalanság, hogy mi legyen a további eljárás” – ismertette a tanácselnök. Mint rámutatott, az eredeti elképzelés szerint Háromszéken például a Személyi Nyilvántartó Hivatalt vagy a Hegyimentő Közszolgálatot kellett volna felszámolni, mint önálló intézményt. „Semmilyen szinten nem vették figyelembe a vidék sajátosságait, Bukarestből kilóra mérve hoztak döntést, amellyel jó keményen megakasztják a helyi és megyei önkormányzati munkát, miközben az elképzelhetetlen módon elburjánzó központi adminisztráció, köszöni szépen, jól elvan. De ugyanez a szemlélet tapasztalható a kisvállalkozókra és civil szervezetekre vonatkozó módosításokban, amelyet a bukaresti kormányzat kieszközölt, és ennek is mind az emberek isszák meg a levét. Mindannyian láttuk a parlamentben a költségvetési vita alpári szintjét: ez ma a román politika” – nyomatékosított a tanácselnök.

Kovászna Megye Tanácsa csütörtökön költségvetéskiigazítást is elfogadott: belefoglalta a megye büdzséjébe a gyermekvédelmi és szociális rendszer működtetésére szánt 2,38 millió lejt, mely a kormány tartalékalapjából  érkezett, valamint 740 ezer lejt, amelyet a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kapott a Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződésnek megfelelően.

Hírek