Itt vagy: » Hírek » Barót nélkül nehéz lesz

Barót nélkül nehéz lesz

2010. december 9., csütörtök

A baróti kórház sorsáról tárgyaltak december 9-én, csütörtökön az erdővidéki polgármesterek, a megyei tanács és az egészségügyi intézmények képviselői, ahol kiderült: a környékbeli polgármesterek készek saját költségvetésükből hozzájárulni az intézmény fenntartásához.
 

A baróti kórház sorsáról tárgyaltak december 9-én, csütörtökön az erdővidéki polgármesterek, a megyei tanács és az egészségügyi intézmények képviselői, ahol kiderült: a környékbeli polgármesterek készek saját költségvetésükből hozzájárulni az intézmény fenntartásához.

A tárgyaláson Barót polgármestere Nagy István csak nagyon rövid ideig vett részt, közölve, hogy a környék polgármestereivel hajlandó a kórházról beszélni, de csak saját irodájában. A település vezetője ezt követően távozott.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megbeszélés után sajtótájékoztatón közölte: „Nagy István hibát hibára halmoz, összegabalyította az oktatást, Baróton drágább a hulladékszállítás, mint bárhol a megyében, a kórház 8 milliárd régi lejt veszített el, mert a polgármester, serdülő leányka módjára viselkedik. Meggyőződésem, hogy megérett a helyzet, hogy Barót város polgármesterét a létező demokratikus eszközökkel lecseréljük.”

A tanácselnök azt is kifejtette, hogy a kórház működését elsősorban nem az önkormányzatoknak, hanem az egészségbiztosító pénztárnak kell fedeznie. Ez rendszerint a költségek több mint 90 százalékára elég, a fennmaradó hiányt pedig az erdővidéki polgármesterek által a kizárólag erre a célra létrehozott közösségfejlesztési egyesület állná.

Nagy József, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a környezetvédelmi tárca Zöld Ház Programjára jogi személyek is pályázhatnak, így a kórház állandó költségeit is lehetne csökkenteni, amennyiben a város vezetősége megpályázza az alternatív energiaforrást használó áramtermelést, fűtést.

„A baróti korház a környező települések kórháza is, és nem ez az első eset, hogy ilyen rendezvényre került sor, Nagy István nélkül azonban nem lehet megoldást találni, ezen múlhat a kórház jövője” – fogalmazott Tamás Sándor.

„A kórháznak 2 milliárd lej adóssága van, amelyet minél hamarább rendezni kell” – figyelmeztetett Bardócz Csaba nagybaconi polgármester, hangsúlyozva, hogy az adósságok kamatoznak, egy hónap múlva már 2,2 milliárd régi lejre növekedik ez az összeg. Az intézménynek összesen 99 alkalmazottja van, ebből 7 orvos. Az egészségügyi tárca nemrégiben felszabadított egy asszisztensi, és egy orvosi állást is.

Problémák azonban nem csak pénzügyi téren adódnak. Henning László a megyei tanács alelnöke egy, a belügyminisztérium által kiállított dokumentumot mutatott be a sajtónak, amelyből kiderül, hogy a kórházból hiányoznak a kötelező füstérzékelők, és az épület födémje sem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak. Az egészségügyi tárca által biztosított segélyből ezeket a problémákat is orvosolhatták volna, azonban Nagy István magatartása oda vezetett, hogy a pénzt végül nem lehetett elkölteni.

Nagy József kifejtette: a polgármester megteremtethette volna annak a lehetőségét, hogy a frissen átadott ANL tömbházakban orvosok is kaphassanak lakást, ami vonzóbbá tehetné Barótot egy szakorvos számára, azonban ez nem történt meg. A kórház problémáira
Henning László szerint hosszútávon az orvosi szolgáltatások körének szélesítése jelenthet megoldást.

 

Hírek