Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Beszélünk Európaiul

Beszélünk Európaiul

2010. március 28., vasárnap

Március 27-én zajlott a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban az Európai Régiók Gyűlése által kezdeményezett Beszélsz Európaiul? vetélkedő országos döntője.
 

Március 27-én zajlott a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban az Európai Régiók Gyűlése által kezdeményezett Beszélsz Európaiul? vetélkedő országos döntője.
A döntőn négy csapat vett részt, Hunyad, Krassó-Szörény, Vráncsa és Kovászna megyéket képviselve.

A 14-18 éves fiatalokból álló csapatok rövid jelenetek keretében mutatták be, mit jelent számukra Európa és az Európai Unió, miért érzik magukat európainak és mi képezheti egy közös nyelv alapjait. A színvonalas bemutatókat a szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Demeter János Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Ramon Grossos a Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetője voltak.
A Krassó-Szörény megyei csapat arra mutatott rá, hogy európaiul akkor tudunk igazán beszélni, ha elfogadjuk a másságot, lehet E betűt mondani akkor is, ha mindenki más Á-t mond, és néha a kisebbség is képes megváltoztatni a többséget.

A kovásznai Romaniacs csapat egy kisfilmet mutatott be, amelyben viccesen tálalva észrevehettük az európai népek közt, de világszinten is felmerülő konfliktusforrásokat. Európának fontos egységesnek lennie mikor a kínaiak osszák a lapokat és az amerikaiak dollárban gondolkodnak.
A Hunyadi csapat előadásában egy hazai lány utazását láthattuk Európa különböző országaiba, ahol megfigyelhette minden nép sajátosságait, de saját kultúrájából is adhatott ízelítőt. Ebből a kulturális sokszínűségből alakul ki szerintük az európai népek nagycsaládja  az Unió közös ernyője alatt.
A Vráncsa megyei csapat a hagyományainkra fektette a hangsúlyt, melyeket egész Európában értékelnek. Előadásukat Sógor Csaba európai parlamenti képviselő külön értékelte és díjazta. A verseny győztese végül a Hunyad megyei csapat lett, ők képviselik majd Romániát a brüsszeli döntőn, 2010 május 19-én.
 

Hírek