Itt vagy: » Hírek » Biztonságos körülmények között várják a véradókat

Biztonságos körülmények között várják a véradókat

2020. május 20., szerda

Kovászna Megye Tanácsa húszezer lej értékben biztosított védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket a Kovászna megyei vérközpontnak. Országos premier, hogy az összegből fertőtlenítőkaput is vásároltak, a hazai vérközpontok közül elsőként itt működik ilyen felszerelés.

 

Kovászna Megye Tanácsa húszezer lej értékben biztosított védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket a Kovászna megyei vérközpontnak. Országos premier, hogy az összegből fertőtlenítőkaput is vásároltak, a hazai vérközpontok közül elsőként itt működik ilyen felszerelés.

Szerdán sajtótájékoztatón ismertették a megyei tanács és a Sepsiszentgyörgyön működő vérközpont együttműködési partnerségét, amelynek alapján a megyei önkormányzat támogathatta az egészségügyi minisztériumhoz tartozó intézményt. Dr. Andrei Rosin, a Kovászna megyei vérközpont igazgatója kiemelte, önmagában az is premiernek számít, hogy egy megyei önkormányzat, nem nézve, kihez tartozik az intézmény, segít a szükséges védőfelszerelések beszerzésében. Mint megjegyezte, a helyi és megyei önkormányzattal kiváló a kapcsolat, több alkalom is volt, amikor segítették a vérközpont tevékenységét.

Mindig is kiemelten figyeltek a tisztaságra, most még fokozottabban vigyáznak, a fertőtlenítő kapunak köszönhetően pedig jelentősen csökken a fertőzésveszély, ez fontos a személyzet és a véradók szempontjából is, tette hozzá az igazgató. Az utóbbi időben megcsappant a véradók száma, mondta el Dr. Andrei Rosin, aki élve a lehetőséggel, arra kérte a háromszékieket, jöjjenek bátran vért adni, továbbra is szükség lesz vérre, különösen akkor, amikor a kórházak visszatérnek a megszokott rendszerbe.

Kétszer ad, aki gyorsan ad, nyomatékosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint beszámolt, a járvány ideje alatt második alkalommal tudnak segíteni a Kovászna megyei vérközpontnak. „A vérközponttal kötött együttműködési megállapodás értelmében húszezer lej értékben tudtunk védőfelszerelést és fertőtlenítőszert biztosítani. Nem azt néztük, hogy ki az intézmény fenntartója, hanem, ahogy jelezték, hogy nehézségeik vannak a védőfelszerelések beszerzését illetően, megkerestük a jogi és pénzügyi megoldást, hogy segíteni tudjunk” – emelte ki a tanácselnök.

Demeter Mihaela főnővér kérdésünkre elmondta, a védőfelszerelés nemcsak az alkalmazottak, hanem a véradók biztonságát is szolgálja, örülnek, hogy megfelelően felszerelve és felkészülve állhatnak a véradók rendelkezésére.

Kovászna Megye Tanácsának jóvoltából egy fertőtlenítő kaput szereltek be a vérközpontba, továbbá 35 plexi arcvédő maszkból, 1500 sebészeti maszkból, 50 liter fertőtlenítőszerből, 2250 pár egyszerhasználatos kesztyűből és 100 egyszerhasználatos köpenyből álló csomagot biztosítottak az intézménynek.

Hírek