Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Bod Péter emlékév a könyvtárban is

Bod Péter emlékév a könyvtárban is

2012. február 23., csütörtök

Sepsiszentgyörgyön, a 300 éve született Bod Péter nevét viselő megyei könyvtárban díjazták a Könyvkaland verseny nyerteseit.

Sepsiszentgyörgyön, a 300 éve született Bod Péter nevét viselő megyei könyvtárban díjazták a Könyvkaland verseny nyerteseit. A Bod Péter emlékév keretében zajló eseményen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Mélykuti Ferenc csíkszeredai vezető konzul, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke valamint Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A február 23-i, csütörtöki rendezvényen Kelemen Hunor Bod Péter szellemi hagyatékát hangsúlyozva elmondta: „itt Erdélyben, Székelyföldön gondolkodóink a humanizmus korában is oly módon tudtak európai értelmiségihez méltó munkát folytatni, hogy közben a közösség építésére is hangsúlyt fektettek. Bod Péter is kivételes egyéniség volt, aki gyűjteményében olyan könyvkülönlegességeket is tartott, amelyeket akkoriban kevesen lapoztak. Bod Péter nyitottságára jellemző, hogy a kortárs írók művei mellett könyvespolcán a román irodalom és nyelvtan számára is volt hely.”

Füzes Oszkár nagykövet Erdély szerepét hangsúlyozta a magyar kultúra megőrzésében: beszédben hangsúlyozta, hogy Bod Péter munkásságával segített a magyar kultúra folyamatosságát megőrizni. Egy olyan korszakban, amelyben a gondolkodók száma megcsappant, tevékenységével újra közelebb vitte nemzeti értékeinket az európai irányzatokhoz. Mélykuti Ferenc az újrakezdések emberének nevezte Bod Pétert, aki az erdélyi polihisztorokra jellemző kitartással, fáradhatatlanul dolgozott.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a Könyvkaland verseny résztvevői számára a helyi es megyei önkormányzat nem csak magyarországi kirándulást ad
jutalomképpen, hanem fejenként 1 000 forintnyi fagyipénzt is juttat. Az megyei vezető Bod Pétert idézve elmondta „illendő dolog az, sőt szükséges, hogy aki az idegen országokat akarja meglátni, elsőben tudja a maga Hazáját – ebben pedig Bod Péter térképei, művei is segítenek.”

Szonda Szabolcs, a Megyei Könyvtár vezetője elmondta: a szabad gondolkodó, Bod Péter szellemiségében a néhány hetet felölelő irodalmi versenyen, a Könyvkaland-on román diákok is részt vettek.

Az Antal Árpád polgármester által díjazott diákok közt a sepsiszentgyörgyi Váradi József iskola két csapattal is szerepelt, de első helyezést ért el a berecki Comenius általános iskola csapata, valamint nagypataki Mihai Eminescu iskola diákjai is.
 

Hírek