Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Bűnvádi feljelentést tetettek

Bűnvádi feljelentést tetettek

2011. április 26., kedd

Közel egy éve került fel a YouTube videó megosztó portálra az a felvétel, amelyben a kökösi Gábor Áron emlékművet meggyalázzák.

Közel egy éve került fel a YouTube videó megosztó portálra az a felvétel, amelyben a kökösi Gábor Áron emlékművet meggyalázzák. A négy román nemzetiségű elkövetőből az egyik a hátsó felét mutogatja az 1848-as hős emlékének, egy másik pedig levizeli az építményt, illetve az ahhoz támasztott koszorúkat.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármestere április 21-én, csütörtökön, sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy bűnvádi feljelentést tesznek a brassói Sava Florin Bogdan és Bobeșiu Constatin Gheorghe ellen, a videót az internetre feltöltő yrronick1 felhasználónevű, valamint egy, a felvételt készítő, egyelőre ismeretlen személy ellen.

„Körülbelül egy hete jutottam ehhez a linkhez, Facebookon küldte egy ismerősöm. A felvétel egyértelműen gyűlöletkeltő szándékkal készült, ez nem csak a tettekből, hanem a címből (pentru unguri - magyaroknak) is kiderül. Az obszcén gesztusok több téren is kimerítik a folytatólagosan elkövetett bűncselekmény fogalmát: sírgyalázás, emlékműgyalázás, közszeméremsértés, diszkriminációra való felbujtás. A feljelentést ma adjuk át a sepsiszentgyörgyi ügyészségnek” – fogalmazott Tamás Sándor.

Antal Árpád András polgármester rámutatott: a felvétel véletlenül sem a Csibi Barna által március 15-én elkövetett Avram Iancu figura „kivégzésére” reakció, hiszen a videót tavaly készítették. A polgármester elmondta: „mindenféle szélsőséges megnyilvánulás ellen felemeljük a hangunkat, Csibi Barnát is elítéljük. Ezzel az üggyel kapcsolatosan csak annyit szeretnénk, hogy a román hatóságok ugyanúgy ítéljék el a román szélsőségeseket, mint a magyar szélsőségeket. Most párhuzamosan futhatnak a perek, a román igazságszolgáltatás bebizonyíthatja elfogulatlanságát. Ami a nemzeti kapcsolatokat illeti, nekünk Erdélyben az az érdekünk, hogy a régió a béke szigete legyen.”

A felvétel most is megtekinthető (http://www.youtube.com/watch?v=2kN09PNhFaA), ám most már csak a regisztrált és 18. életévüket betöltött nézők férhetnek hozzá a tartalomhoz.

Hírek