Itt vagy: » Hírek » Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

Egymillió lej szociális tevékenységet végző civil szervezeteknek

2019. május 27., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet biztosít a megyei szociális intézményén keresztül a szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára – hangzott el hétfőn, a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia nevét viselő gyerekotthonban kialakított emlékszobában megtartott vezetői ülésen.

Kovászna Megye Tanácsa egymillió lej pályázati keretet biztosít a megyei szociális intézményén keresztül a szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára – hangzott el hétfőn, a kézdivásárhelyi Báró Szentkereszty Stefánia nevét viselő gyerekotthonban kialakított emlékszobában megtartott vezetői ülésen.

Kovászna Megye Tanácsa a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül támogatja az otthoni idős és beteggondozást, valamint a gyerekeknek és fogyatékkal élő személyeknek kialakított nappali központok fenntartását. A megyében több mint 1500 idős vagy rászoruló beteget látnak el naponta a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai.

„Az elmúlt 12 év tapasztalata azt mutatja, hogy nőttek a feladatok a szociális hálóban, bővültek a szolgáltatások, egyre több a rászorulók és a nappali központok száma. Ez utóbbiak a szociális vonatkozáson túl oktatási és felzárkóztatási kérdést is jelentenek. Megyei önkormányzatként egy évtized alatt tízszeresére növeltük az akkreditált, szociális tevékenységet biztosító civil szervezetek éves támogatási pályázati alapját, hiszen míg 2007-ben 110 000 lejt fordítottunk erre a célra, idén már 1 millió lejre tudtuk növelni az összeget. Ez annak is köszönhető, hogy jobb gazdái vagyunk a közpénznek, mint a bukaresti kormány” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Hozzátette: a szociális gondoskodás prioritás a megyei önkormányzat számára, amely által közel 150 év távlatából is őrizzük és gondozzuk Háromszék nagyasszonyának, Báró Szentkereszty Stefánia példaértékű életének és munkásságának örökségét. Az elnök köszönetét fejezte ki Bálint Olgának, az intézmény vezetőjének, hogy lelkiismeretesen ápolják a bárónő hagyatékát, illetve mindazon szervezeteknek is köszönetet mondott, akik nap mint nap teljes odaadással dolgoznak a rászorulók megsegítésén.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője elmondta, finanszírozásban részesül a Keresztyén Diakónia Egyesület otthoni beteggondozása és a fogyatékos fiatalok számára kialakított nappali foglalkoztató központ működtetése. A Gyulafehérvári Caritas nehéz helyzetben levő gyerekek számára kialakított nappali központjának működésére és vidéki településeken nyújtott komplex szociális szolgáltatások biztosítására pályázott, valamint otthongondozásra. A baróti Laura Ház a fogyatékkal élők nappali központjának működtetésére kért támogatást. Az Izabella Alapítvány és a Kovászna Megyei Vöröskereszt otthoni beteggondozási tevékenységére pályázott, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a sepsibükszádi, a kovásznai, az esztelneki és kézdiszentléleki nappali központ támogatására nyújtott be pályázatot. A pályázatok aláírására vonatkozó szerződést pénteken, május 31-én írják alá.

Báró Szentkereszty Stefánia a 19. század közepén életét és vagyonát tette arra, hogy az elesettek gyámolítója, a betegek ápolója és a gyerekek segítője legyen. A megye első gyerekotthonának, a Háromszék Megyei Erzsébet Árvaleány Nevelő Intézet alapítója, első ízben 1872 októberében emelte fel szavát egy megyei árvaház alapítása érdekében. Egy évre rá pedig a céhes városban a közösségi összefogásnak, és a jószándékú embereknek köszönhetően meg is nyitotta kapuit a segítő intézmény, amivel az akkori császárnő, Erzsébet támogatását is elnyerte. Háromszék nagyasszonya 113 évvel ezelőtt, május 26-án hunyt el. Az emléknap alkalmából a megyei önkormányzat vezetőségi testülete koszorút helyezett el a bárónő szobránál, és megtekintették a kápolnát.

Hírek