Itt vagy: » Hírek » Elindult a Bibilionet

Elindult a Bibilionet

2010. október 29., péntek

Idén októbertől a Kovászna megyei közkönyvtárak új és modern szolgáltatással bővítik kínálatukat.


 Idén októbertől a Kovászna megyei közkönyvtárak új és modern szolgáltatással bővítik kínálatukat. A „Biblionet – a világ a könyvtáram” program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetes szolgáltatással ellátott számítogépekhez való ingyenes hozzáférés. Ugyancsak a program keretében kiképzett könyvtárosok, felújított könyvtárak és az ezek által nyújtott számos új és érdekes program, tevékenység újabb okokat jelentenek arra, hogy a nagyközönség újra betérjen a könyvtárakba. A könyvtáron belüli internet-hozzáférhetőség wireless típusú lesz, így bárki saját laptopjával is ingyenesen élvezheti az internet használatát. A jelzett szolgáltatást és a megfelelő termeket 2010 utolsó három hónapjában adják használatba a programhoz az első megyei körben csatlakozott 18 háromszéki közkönyvtárban (Bereck, Bodzaforduló, Dobolló, Gelence, Gidófalva, Illyefalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Kovászna, Mikóújfalu, Nagyajta, Réty, Szitabodza, Torja, Uzon, Zabola, Zágonbárkány).

2010. október 27-én 17,30 órától Kézdiszentléleken, a Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban zajlott le az avatóünnepség. Ennek különleges hangsúlyt az adott, hogy az eseményen jelen volt Siri Oswald, a Bill & Melinda Gates Alapítvány Global Libraries programjának vezetője az Amerikai Egyesült Államokból, Paul Andre Baran és Scott Andersen, a Biblionet program igazgatója, illetve aligazgatója a bukaresti IREX Alapítványtól, a könyvtárfejlesztéssel is foglalkozó Mortenson Központ delegációja az Amerikai Egyesült Államokból (Margaret Ellen Barber, Susan Marie Schanuer, Barbara J. Ford), mellettük az IREX Alapítvány más képviselői, a megyei és helyi önkormányzat tagjai, a Bod Péter Megyei Könyvtár Biblionet-csapata, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár küldöttsége, a Biblionet programban részt vevő könyvtárosok, más háromszéki könyvtárosok és helyi hivatalosságok, akik szeretnének csatlakozni a programhoz, valamint a központi és helyi sajtó képviselői.

Csüdör Katalin kézdiszentléleki könyvtáros köszöntője után a megnyitón felszólalók (sorrendben: Baróti Balázs, Kézdiszentlélek alpolgármestere, Paul Andre Baran, a Biblionet program igazgatója, Siri Oswald, a Bill & Melinda Gates Alapítvány képviselője, Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, Baka Mátyás tanácsos, Kovászna Megye Tanácsa gazdasági, pénzügyi, költségvetési, előrejelzési és vagyonkezelői szakbizottságának elnöke) más-más megközelítésből hangsúlyozták az információnak és a tájékozódásnak a kiemelt fontosságát a mai társadalom és a kisebb-nagyobb közösségek életében, illetve a közkönyvtárak szerepét abban, hogy ez a folyamat – amelyet látványosan élénkít a Biblionet program – sikeresen kiteljesedjen.
Az avatóünnepséget kézdiszentléleki életképeket bemutató vetítés, kürtőskalácssütés, illetve a Perkő Néptáncegyüttes bravúros, záró mozzanatában interaktív előadása egészítette ki és változtatta maradandó élménnyé főként a messziről érkezett vendégek számára, akik így egy kis ideig a helybeli életmód és hagyományvilág közvetlen részeseivé lehettek.
A kézdiszentléleki könyvtár 4 számítógépet és ehhez kapcsolódó felszerelést vehetett használatba, ezek értéke 22.283 RON, amelybõl a Microsoft által adományozott szoftverek értéke 12.824 RON.

A Biblionet országos program keretében Háromszéken összesen 74 számítógépet adományoztak a 18 települési könyvtárnak, továbbá mindegyikük egy-egy projektort, multfunkcionális nyomtatót, mikrofonos fülhallgatót és wireless routert vehetett át. A jelzett adomány összértéke hozzávetőlegesen 525.399 RON, amelyből a helyi könyvtárak felszerelésének értéke 411.091 RON, a Bod Péter Megyei Könyvtár pedig 58.651 RON értékben vehetett át 11 laptopot és ehhez kacsolódó felszereléseket (videoprojektor, szkenner, nyomtató, wireless router), Biblionet-képzõközpontja kialakítására. A Számítógép-kezelés és az Internet-szolgáltatással rendelkező könyvtárak működtetése című képzésen 27 háromszéki könyvtáros vett részt, a kurzusnak a Biblionet program által fedezett összértéke 55.656 RON. (Részletes adatok errõl a csatolt Excel-fájlban.)
A Biblionet program azt tűzte ki céljául, hogy biztosítja a romániai közkönyvtárak Internet-hozzáférését, a modern számítástechnika segítségével, abból kiindulva, hogy a román állampolgárok 64%-a soha nem használta az Internetet. Habár az utóbbi húsz évben a társadalmi élet számos területe fejlődött, a könyvtárak lemaradtak, és ezt felhasználóikat is érzékenyen érinti. A Biblonet program keretében a könyvtárak befogadó terekké válnak, ahol az emberek találkozhatnak, informálódhatnak és részt vehetnek a közösség életében. Több mint 2000 hazai közkönyvtár részesül majd modern felszerelésekben, hogy a közösség számára biztosítsa az ingyenes hozzájutást az információhoz, ugyanakkor több mint 3000 könyvtáros sajátítja el az új technológia használatát, hogy a közösség számára jobb szolgáltatásokat biztosíthasson.

A „Biblionet – a világ a könyvtáram” 5 éves program keretében zajló, 26,9 millió dollár értékű befektetést a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozza, elősegítve a lakosság Internet-hozzáférését. Célja egy tartós és modern közkönyvtári rendszer kialakítása. A Biblionet program keretében a romániai lebonyolító, az IREX Alapítvány társult a román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériummal, a temesvári EOS (Educating for an Open Society) Alapítvánnyal és a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Szövetségével, valamint a romániai közkönyvtárakkal. A programban részt vevő könyvtáraknak a szoftvereket, amelyek értéke 15 millió dollár, a Microsoft Corporation adományozza a Global Libraries kezdeményezés keretében, amely minél több ember számára szeretne utat nyitni a tudás, az informálódás és az esélyegyenlõség felé.

További információkért forduljanak a Bod Péter Megyei Könyvtárhoz (Lokodi Anna megyei projekt-koordinátor: lokodi.anna@gmail.com, tel.: 0740-018-594).

Fundaţia IREX – str. Dr. Staicovici nr. 15, sector 5, 050556Bucureşti, Telefon: +40 21 410 25 63, Fax: +40 21 410 25 64
www.biblionet.ro
 

Hírek