Itt vagy: » Hírek » Elismerés a többlettevékenységet végző diákoknak és pedagógusoknak

Elismerés a többlettevékenységet végző diákoknak és pedagógusoknak

2023. december 6., szerda

Háromszéken 467 diák és 256 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. December 6-án, szerdán a Székely Mikó Kollégium és a Református Székely-Mikó Kollégium, valamint a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes és a Petőfi Sándor általános iskolák díjazottjai vehették át a pénzjutalmat.

Kovászna Megye Tanácsa idén megduplázta, 200 ezer lejre emelte a tehetséggondozó programja keretösszegét, melynek célja ösztönözni és megjutalmazni azokat a tanulókat, akik a kötelező oktatáson túl többlettevékenységet végeznek.

„Háromszék diákbarát megye. Meggyőződésünk, hogy a tanításba és tanulásba fektetett idő és energia sokszorosan megtérül, az egyén és a közösség javát szolgálva. Kiemelten támogatjuk azokat a fiatalokat, akik a kötelező oktatáson túl is tanulni akarnak, akik többet dolgoznak, akik kiváló teljesítményt érnek el. Köszönet és elismerés illeti a felkészítő pedagógusokat is, akik szabadidejüket szentelik arra, hogy diákjaik többek és jobbak legyetek. Székelyföldnek szüksége van az ilyen elhivatott személyekre, akikben megvan az akarat és tudásvágy a fejlődésre és építkezésre.” – hangsúlyozta Tamás Sándor, megyei tanácselnök.

Hozzátette: „Romániában egyre romlik az oktatási rendszer minősége. Mi, azt szeretnék, hogy a megyénkben javítsunk ezen a helyzeten. Több közös programot indítottunk ennek érdekében a helyi önkormányzatokkal, főként vidéki környezetben, amelynek célja javítani a gyerekek és fiatalok életminőségén, az oktatási és szabadidős lehetőségeken.”

A megyei önkormányzat a Tanfelügyelőség kezdeményezésére 2019-ben indította el tehetséggondozó programját. Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő gratulálva a diákoknak és pedagógusoknak elmondta, az a legfontosabb, amikor a közösség elismeri az eredményeket. „Ez egy jutalom, amiért mindenki megdolgozott, kemény, kitartó szorgalom, napi tanulás eredménye, sokszor lemondva a szórakozásról. Ötödik alkalommal díjaz a megyei tanács, idén 37 iskolában, a saját költségvetéséből elkülönített alapból” – részletezte a főtanfelügyelő.

Voloncs Mária-Terézia, a Turóczi Mózes Általános Iskola igazgatója elmondta: „Gratulálok a díjazott tanároknak és diákoknak, áldást és kitartást kívánok a további munkájukhoz, hogy hasonló sikereket érjenek el. Tanárként és anyaként is tudom, hogy mennyire fontos az elismerés.”

Fejér Gyöngyi, a Református Székely-Mikó Kollégium 10. osztályos tanulója rendszeresen vesz részt tantárgyversenyeken. Legutóbb a protestáns vallásolimpiász megyei szakaszáról hozta el az első díjat. Mint mondta, számára nem a pénz, hanem a szakmai elismerés és teljesítmény a fontos, az ilyen megmérettetések pedig segítik a teológia szakra való bejutás lehetőségét.

A tantárgyversenyek megyei szakaszain elért kiváló eredményéért idén 37 iskolából 360 diákot és 201 felkészítő tanárt, valamint megyei sportvetélkedőkön díjazott 107 diákot/csapatot és 55 tanárt jutalmaznak 35 oktatási intézményből.

Az említett egyéni versenyek első helyezettjei idén 250, a második 200, a harmadik 150 lejt kapnak, a csapatsportban versenyzők pedig egyenként a következő díjakban részesülnek: I. hely 200 lej, II. hely 150, III. hely 100 lej.

A jövőhét folyamán Kovásznán, Bodzaforduló és Baróton adja át a megyei tanács az elismeréseket.   

Hírek