Itt vagy: » Hírek » Elkezdődött az országos tűzoltóverseny

Elkezdődött az országos tűzoltóverseny

2011. augusztus 11., csütörtök

Traian Igaș belügyi- és közigazgatási miniszter jelenlétében vette kezdetét csütörtökön, augusztus 11-én, Kézdivásárhelyen Az Önkéntes és Magán Tűzoltócsapatok Országos Versenye.

Traian Igaș belügyi- és közigazgatási miniszter jelenlétében vette kezdetét csütörtökön, augusztus 11-én, Kézdivásárhelyen Az Önkéntes és Magán Tűzoltócsapatok Országos Versenye. A kétnapos megmérettetés ünnepélyes megnyitóján a belügyi szaktárca vezetőjén kívül részt vettek a Sürgősségi Felügyelőségek országos és helyi parancsnokai, Valentin Ionașcu, Kovászna megye alprefektusa, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere.

Traian Igaș ünnepi felszólalásában arról biztosította a megjelent 17 önkéntes és magán tűzoltócsapat tagjait, és vezetőit, hogy nagy tisztelettel viseltetik a lánglovagok iránt, hiszen nem könnyű feladat az életed egy jelentős részét a tűzvészek és a természeti csapások elhárításának szentelni. A tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy ő is egy olyan vidékéről származik az országnak, Arad megyéből, ahol nagy számban léteznek önkéntes tűzoltó alakulatok, és emiatt igen közel érzi magát ezekhez az emberekhez. Végül a miniszter kellemes időtöltést kívánt a csapatoknak, és reményét fejezte ki, hogy a megmérettetés egyben egy ünnep is lesz számukra.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke két nyelven, magyarul és románul is szólt a csapatokhoz, illetve az aránylag kis számú kézdivásárhelyihez, akik a megnyitóra érkeztek. A megyei önkormányzat vezetője beszédében elsősorban a megmérettetés jelentőségére világított rá, Háromszék szempontjából. „Örömmel tölt el, hogy az Önkéntesség Európai Évében Kézdivásárhely lehet a házigazdája Az Önkéntes és Magán Tűzoltócsapatok Országos Versenyének. A mi régiónk számára megmérettetésnek különös jelentősége van, hiszen Háromszéken messzire visszanyúló hagyománya van az önkéntes tűzoltócsapatoknak, hiszen még 1856-tól, Kökös községben, az önkéntes tűzoltó alakulatok már szervezett formában vették fel a harcot a tűz és a természeti csapások ellen. Az első önkéntes alakulat pedig 1876-ban jött létre Sepsiszentgyörgyön” – emlékeztetett a megyei elöljáró.

Az önkéntes tűzoltók versenye kapcsán Tamás Sándor elmondta, hogy ennek is elég erős hagyománya van, hiszen már a múlt század elején szerveztek ilyen megmérettetéseket, és ezek az események ma is megmozgatják a helyi közösségeket. „Kézdivásárhelyen sajátos jelentősége van az önkéntes tűzoltó alakulatoknak, mivel az itt lakók tisztában vannak azok fontosságával, hiszen az itteniek emlékezetében élénken él az aggódás az 1834 júliusában történt tűzvész miatt, amely felemésztette a város, jelentős részét, és amely bebizonyította mennyire lényeges egy megfelelő tűzoltócsapat megléte” – hangsúlyozta Tamás Sándor. A megyei elöljáró külön üdvözölte Uzon község csapatát, amely Háromszéket képviseli az idei országos versenyen.

Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere, román nyelvű felszólalásában, reményét fejezte ki, hogy a verseny egyben a céhes város minél szélesebb körben való népszerűsítését is elősegíti, és ismertette az önkormányzat azon szándékát, hogy a két nap alatt a csapatok tagjaival megismertessék a város hagyományait, kultúráját, látványosságait.

A nyitóünnepséget követően a csapatok a város főterét megkerülve a Sinkovits stadionhoz vonultak, ahol kezdetét vette az első versenyszám. A felvonulás alkalmával Tamás Sándor, Gábor Áron szobra mellett elhaladva, ismertette Traian Igaș szaktárcavezetővel az 1848-as forradalom és szabadságharc hősének rövid történetét is.
 

Hírek