Itt vagy: » Hírek » Épül a környezetbarát hulladéktároló Lécfalván

Épül a környezetbarát hulladéktároló Lécfalván

2015. június 11., csütörtök

Ez év augusztusára teljesen felépül a lécfalvi integrált hulladékkezelő központ a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer című projekt keretén belül, amelynek kivitelezője Kovászna Megye Tanácsa.

Ez év augusztusára teljesen felépül a lécfalvi integrált hulladékkezelő központ a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer című projekt keretén belül, amelynek kivitelezője Kovászna Megye Tanácsa. Június 3-án, szerdán érkezett meg Sepsiszentgyörgyre az a két, egyenként két-két 32 köbméteres konténer szállítására alkalmas autó, amelyek a kézdivásárhelyi átrakó állomásról szállítják majd a hulladékot az új létesítménybe. Ezen kívül beszerezték a komposztálásra alkalmas 2 kisteherautót, 12 darab 1,1 köbméteres és 18 darab 32 köbméteres szeméttárolót is.

A tavaly májusban elkezdett építkezési munkálatokkal párhuzamosan a projektnek köszönhetően sikerült Kovászna megye négy szemétlerakó állomása közül a bodzafordulóit, kovásznait és kézdivásárhelyit felszámolni és ökologizálni. A sepsiszentgyörgyi hulladéktárolónál is elkezdődtek a munkálatok. Eddig a megyében működő, az EU-s szabványoknak és környezetvédelmi elvárásoknak nem megfelelő hulladéktárolók helyét hivatott átvenni a Lécfalva és Maksa között található hulladékkezelő központ, amely országos szinten a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztését célzó jelentős beruházások egyike.

A projekt célja bevezetni és kibővíteni a szelektív hulladékgyűjtési rendszert a csomagolási és a biológiailag lebomló hulladékok újrahasznosításának népszerűsítése céljából a hazai és EU-s előírásoknak megfelelően, valamint a tárolt hulladék mennyiségének csökkentése, Kiemelt cél az integrált hulladékgazdálkodási rendszer optimalizálása és a szolgáltatások minőségének javítása.

„A projektnek köszönhetően sikerült megszüntetni az eddigi fertőző telephelyeket, amelyek nagymértékben csorbították az adott települések arculatát. Ezek helyett Kovászna megyében egy környezetbarát tárolóba kerül a településekről begyűjtött, elsőként a hamarosan Kézdivásárhelyen épülő átrakó állomásra szállított hulladék, amelyet 18 konténerbe gyűjtenek és szállítanak Lécfalvára. A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően épített üzemben pedig sor kerül komposztálásra, amelynek az elvégzésére szánt két autót is megvásároltuk, valamint hulladékválogatásra és lerakásra.” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, a létesítmény hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a komposztállomás 12 ezer tonna, a válogató állomás 11 ezer tonna évi kapacitású.

A projekt életbeültetése során több mint 22 új munkahelyet hoznak létre.

Hírek