Itt vagy: » Hírek » Erősödik a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet

Erősödik a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet

2018. február 9., péntek

A napokban 100.000 eurós nagyságú pályázatot iktatott be az AgroSic Közösségek Közti Társulás segítségével a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet, amely az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) mezőgazdasági termelők, feldolgozók és forgalmazók közti együttműködését, rövid ellátási láncok kialakítását és a helyi piacok fejlesztését támogató kiírására pályázott

A napokban 100.000 eurós nagyságú pályázatot iktatott be az AgroSic Közösségek Közti Társulás segítségével a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet, amely az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) mezőgazdasági termelők, feldolgozók és forgalmazók közti együttműködését, rövid ellátási láncok kialakítását és a helyi piacok fejlesztését támogató kiírására pályázott.

Orbán Miklós, az AgroSic igazgatója elmondta, 2016-ban a háromszéki gazdák arra kényszerültek, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, miután a Covalact sepsiszentgyörgyi gyára felmondta a velük kötött szerződést és már nem vette át a tejet az állattartóktól. „A gazdák jól döntöttek, amikor összefogtak és szövetkezetbe tömörülve dolgoztak tovább, hiszen tudjuk, az országos pályázati kiírások és az európai uniós támogatások elsősorban a társulásoknak kedveznek, olyan együttműködéseknek, amelyek több gazdát vagy akár egy egész községet érintenek. A Kovászna Megye Tanácsa támogatásával létrejött AgroSic Egyesület egyik fő célja pedig, hogy segítse ezeket a szövetkezeteket ebben a folyamatban. Együtt könnyebben válaszolunk a piac változásaira, a szóban forgó pályázatok pedig ebben a törekvésünkben tudnak segíteni” – mutatott rá.

 A felső-háromszéki mezőgazdasági társulás ma már kétszáz gazdát tömörít, akik naponta ötezer liter tejet küldenek a székelykeresztúri tejfeldolgozóba, hogy az onnan Felső-Háromszékre, Kézdi termékként visszaszállított kész portékák, tejtermékek, sajtok, gyümölcs joghurtok, tejföl, vaj tehéntúró és tej a helyi üzletek polcaira kerüljenek.

Bokor Éva, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet ügyvezető igazgatója kiemelte, a kezdeti időszakhoz viszonyítva folyamatos bővülés tapasztalható: gyarapodott a társuló gazdák és a tejbegyűjtő csarnokok száma, nőtt a tejmennyiség, az elmúlt év közepétől számítva megduplázódott az eladott termékek mennyisége is, minőségi javulás is tapasztalható, bővült az eladási piac, ma már a helyi üzletláncok mellett hotelekben, szállodákban, és pékségekben is értékesítik a termékeket, köszönhetően a népszerűsítő reklámoknak. A leadott pályázat megnyerése esetén hangsúlyosabbá teszik a termékek promoválását, a piaci igények szerint új termékeket hoznak létre. A Bertis üzletláncnak köszönhetően a termékek forgalmazásával már átlépték a megyehatárt, azonban hosszú távú céljaik között szerepel a további terjeszkedés és a Magyarországon való értékesítés is. Egyelőre azonban a termelt mennyiség a helyi piacot tudja ellátni.

Sikeres pályázat esetén az összeget a Szövetkezet, illetve a Kézdi tejtermékek fejlesztésére és tevékenységeinek népszerűsítésére fordítják: feldolgozóüzemek és műhelyek korszerűsítésére, a termékek kiszállítására alkalmas haszonjárművek, számítástechnikai és elektrotechnikai felszerelések vásárlására, késztermékek reklámozására a médiában, kiadványok által, vagy a népszerűsítést célzó események révén. A támogatást emellett a terméket forgalmazó üzletek létrehozására, szükséges bolti berendezések megvásárlására, valamint a termelő, feldolgozó és forgalmazó közötti partnerségi kapcsolat működtetési költségeinek fedezésére fordíthatják.

A pályázat partnerei: a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezet, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete, a Kézdialmási Szarvasmarhatartó Egyesület, a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola, illetve egy farm és egy panzió.

Hírek