Itt vagy: » Hírek » Fejlesztések, főleg EU-s alapokból

Fejlesztések, főleg EU-s alapokból

2013. március 28., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa költségvetésének több mint 27 százalékát szociális védelemre, 24,5 százalékát pedig környezetvédelemre fordítják. A megyei önkormányzat március 28-i soros ülésén Tamás Sándor kifejtette: összesen 37 millió eurónak megfelelő összegből gazdálkodnak az idén.

Kovászna Megye Tanácsa költségvetésének több mint 27 százalékát szociális védelemre, 24,5 százalékát pedig környezetvédelemre fordítják. A megyei önkormányzat március 28-i soros ülésén Tamás Sándor kifejtette: összesen 37 millió eurónak megfelelő összegből gazdálkodnak az idén.

„Saját költségvetésünkből újítjuk fel a Kőröspatakra vezető megyei utat, nagyjából 1,9 millió lej értékben, további 2,7 millió lejt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújításának folytatására fordítunk” – fogalmazott az önkormányzati elnök. Tamás Sándor elmondta: az elmúlt idén a költségvetés beruházásra fordítható részét terheli a kormány azon intézkedése, amellyel emelték a közalkalmazottak fizetését „ami reálisan nem, de nominálisan 2010-es szintre került”. Az intézkedést ugyanis minden önkormányzat saját költségvetéséből kell fedezze. A megyei tanács fejlesztésre összesen 28 millió lejt költ 2013-ban, amelynek 77,7 százaléka Uniós forrásból származik.

A költségvetés szociális vonatkozását illetően a tanácselnök elmondta: a megyei tanácshoz tartozó intézmények 1200 gyerek gondoskodik, 4559 fogyatékkal élő személyt támogat, ugyanakkor pályázati úton támogat számos ápolásra szakosodott civil és egyházi szervezetet is. A környezetvédelmi tétel magába foglalja a Lécfalva mellett épülő hulladékfeldolgozó üzemet is, valamint a bodzafordulói és a kovásznai szeméttelepek bezárását és ökolgoizálását is.

Látványos beruházás várható Sepsiszentgyörgyön is: a megyeszéken a Bod Péter Megyei Könyvtár közelében található hajdani romos kazánház kap új funkciót, mint kulturális központ, valamint felújítják az Erdélyi Művészeti Központ galériájának otthont adó épületet is. A megyei tanács elnöke szerint a felújított épületek átadására már az ősz során sor kerülhet.

2013-ban is folytatódnak a Kovászna Megye Tanácsa által lebonyolított projektek, mint a Sportpálya Felújító Program, vagy a Székely Ruházati Alap. „Ennek keretében nyilván nem csak székely, hanem román népi viselet megvásárlásához is nyújtunk társfinanszírozást civil szervezetek és egyesületek számára” – pontosított Tamás Sándor. Az önkormányzat új terveket is gyakorlatba ültet: az Iskolatáska Program keretében a 0. osztályosok kapnak táskát és számos érdekes meglepetést. A vidéki iskolák részt vehetnek az After School programban is, amelyre 250 ezer lejt különített el Kovászna Megye Tanácsa.

A testület elfogadott minden napirenden szereplő határozatot.

Hírek