Itt vagy: » Hírek » Felújítják a könyvtárat

Felújítják a könyvtárat

2011. március 7., hétfő

Három részre osztva, nagyjából három év alatt újítanák fel a Bod Péter Megyei Könyvtárat. A műemlék épület jelenlegi formájában nem felel meg a modern könyvtár követelményeinek.

Három részre osztva, nagyjából három év alatt újítanák fel a Bod Péter Megyei Könyvtárat. A műemlék épület jelenlegi formájában nem felel meg a modern könyvtár követelményeinek.

Március 7-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatót Tamás Sándor önkormányzati vezető, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató és a tervekért felelős Linea kft. munkatársai. A tervek szerint helyet cserélne az épületen belül a felnőtt és a gyerekrészleg, a bejárat fölül az épület bal szárnyába költözne a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja. A baloldali szárny alsó sarkában újra megnyitnák az átalakított gangot: itt egy kávézó kapna helyet, míg az épület hátánál található csigalépcsőt és a hozzá tartozó bejáratot üvegfal borítaná.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: míg 2008-ban és 2009-ben Háromszéken csak ortodox jellegű műemlékek felújítására juttatott pénzt a szaktárca, 2010-től, Kelemen Hunor miniszteri aktivitása során 13 műemlékre jutott fedezet. A tavaly 100 000 lejt, azaz egy milliárd régi lejt fordítottak a műemlék megvizsgálására és a tervek elkészítésére. A tanácselnök hangsúlyozta: azt szeretnék, ha jövőre Bod Péter 300. születési évfordulójára már legalább egy részét lezárnák a munkálatoknak, hiszen az ő nevét viseli a kulturális intézmény is.

Komoly belső felújítást tervez Szonda Szabolcs az intézmény vezetője is. Elmondása szerint az épület funkcionalitásának javítása az első cél, valamint az, hogy az épületet lehessen jobban körüljárni, mindezt a műemlék jelleg megőrzésének tiszteletben tartásával. A munkálatok teljes értéke eléri az 1 millió eurót, ebben az összegben azonban nem csak az ingatlan komoly felújítását tartalmazza, hanem az olvasók kiszolgálásához szükséges bútorokat és felszereléseket is,

A Linea kft. képviseletében Fekete Márta, Bodor Csaba Pál és Török Áron ismertették a terveket. Elmondásuk szerint az épület használhatóságát is akadályozzák a régi könyvraktárak: ezt részben egy új pincerész kialakításával, részben pedig a tárolási megoldás átalakításával oldanák meg. A könyvek súlya az alapra is hatást gyakorol, hosszú távon ez is problémát okozhatna. A tervezők szerint a munkálatok három szakaszra oszthatók: az adminisztratív szárny kialakítása, a gyerekrészleg illetve felnőtt kölcsönző átalakítása, illetve a Gábor Áron terem felújítása. Ezek a munkálatok három év alatt készülhetnek el.
 

Hírek