Itt vagy: » Hírek » Felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt

Felújítják az oltszemi Mikó-kastélyt

2022. június 27., hétfő

Székelyföldi Lovas Központ létrehozását tervezi Kovászna Megye Tanácsa az oltszemi Mikó-kastélyban, amelyet uniós forrásból újítanak fel. Az erre vonatkozó pályázatról döntött hétfői tanácsülésen a megyei önkormányzat.

A héten nyújtjuk be a Mikó-kastély felújítását célzó pályázatot, amelyre az Európai Unió helyreállítási alapjából igénylünk finanszírozást. A kormány 12 turisztikai-kulturális útvonal létrehozását tervezi, köztük az erdélyi kúriák útját, amelynek egyik állomása lesz a Mikó-kastély. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. Nagyszerű lehetőségnek tartjuk az országos helyreállítási terv pályázati kiírását, hiszen a felújítást követően végre bekapcsolhatjuk a turisztikai körforgásba ezt a páratlan műemléket, amely az elmúlt évtizedekben méltatlanul merült feledésbe” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A pályázat összértéke 18,3 millió lej, amelyből az uniós támogatás hozzávetőleg 7 millió lej. A projekt tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását. A munkálatokat követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum külső kirendeltségeként hozzák létre a székelyföldi lovas kiállítást. „Több lépésben tudjuk megvalósítani a Székelyföldi Lovas Központot, hiszen most a kastély épületének felújítására pályázunk, majd a továbbiakban a hozzá tartozó tíz hektáros területet és a melléképületeket is hasznosítani fogjuk” – magyarázta a tanácselnök.

A tanácsülésen döntöttek arról is, hogy Kovászna Megye Tanácsa tízezer lejjel támogatja az Andrei Mureșanu Színház által hetedik alkalommal megszervezett DbutanT Fesztivált, amely a kezdő színházi alkotók bemutatkozását teszi lehetővé. A gyűlésen jelenlevő Anna Maria Popa igazgató megköszönte az elmúlt hét év támogatását, mint kiemelte: a megyei tanács a fesztivál legrégebbi és legkedvesebb partnere.

*Az empire stílusú Mikó-kastély az 1820-as években épült, a központi tengelyében lévő Palotaterem két oldalán női és férfi lakosztályok sorakoznak. A reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítették meg. Ezek egyedi értéket képviselnek Erdélyben, nemcsak tematikájukban, hanem sorozatjellegükben is. Korábban a Rómer Flóris-terv keretében szakemberek a falképeken sürgősségi beavatkozást végeztek és elkészült a restaurálási terv is. A kastély belső dekorációjának értékes része a vadászterem historizáló faburkolata, beépített szekrényei és ajtókeretei, amelyek modernizálási munkák alkalmával készültek, és a kor rangos bútorművészeti emlékei. Az épület déli részében eredeti állapotában maradt meg az intarziás parketta és ugyanott még két eredeti színes mázas csempekályha is látható.

Hírek