Itt vagy: » Hírek » Fürdőt és sípályát avatott, szerződéseket írt alá Elena Udrea

Fürdőt és sípályát avatott, szerződéseket írt alá Elena Udrea

2010. december 18., szombat

Hétvégén Kovászna megyébe érkezett Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter. Látogatásának célja az újjáépített hatolykai fürdő felavatása, több Sepsiszentgyörgyöt érintő finanszírozási szerződés aláírása és a sugásfürdői sípálya megnyitása volt.

Hétvégén Kovászna megyébe érkezett Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter. Látogatásának célja az újjáépített hatolykai fürdő felavatása, több Sepsiszentgyörgyöt érintő finanszírozási szerződés aláírása és a sugásfürdői sípálya megnyitása volt.

 

Megnyílt a hatolykai fürdő

 

Szombat reggel mínusz 17 fokban Hatolykán nem csak a testet, hanem a lelket is átmelegítette az újonnan elkészült épületben helyet kapó mofetta. A fürdő avatásán, szombaton Elena Udrea turisztikai miniszter elmondta: eljött az az idő, amikor láthatóvá válik a minisztérium támogatása. Egyike ezen eredményeknek a Hatolykán elkészült fürdő, amely a turisták kedvelt célpontjává válhat. A miniszter arra is rámutatott, hogy Háromszéken adottak a működő turizmus feltételei: nem csak a természet adta szépségekkel, hanem igazi vendégszeretettel rendelkeznek. A hatolykaihoz hasonló befektetések munkahelyet teremtenek, ráadásul a települést is ismertebbé teszik – mondta el Udrea.

Székelyföld borvíz nagyhatalom, rengeteg mofettával és egyéb látványossággal – fogalmazott Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, ezekre a helyi adottságokra alapozzák Háromszék hírnevét, nem csak országos, hanem európai szinten is. A tanácselnök hangsúlyozta: a megyei önkormányzat azokat a településeket segíti, amelyeknek lakói, vezetői tenni akarnak, befektetnek a település jövőjébe.

A hatolykai fürdő újraépítése, Tusa Levente polgármester elmondása szerint, 24 milliárd régi lejbe került, ebből a szentkatolnai önkormányzat saját költségvetésből 9 milliárdot teremtett elő. A polgármester megköszönte a minisztérium és a megyei önkormányzat támogatását, amely nélkül idén már nem készülhettek volna el a munkálatok.

Fontos, hogy a településeken látszódjon, hogy az általuk megválasztott személyek értük dolgoznak - mutatott rá Olosz Gergely, felsőháromszéki képviselő. A honatya kiemelte, a hatolykai beruházás megvalósításában fontos szerep jutott a turisztikai minisztériumnak és Kovászna Megye Tanácsának is.

A hatolykai régi fürdőt már értelmetlen lett volna felújítani, hiszen az épület állapota is súlyosan leromlott, ráadásul nem felelt volna meg a modern gyógyturizmus követelmeinek, így a helyi tanács 2008-ban az ingatlan bontása mellett döntött.  A frissen elkészült épületben összesen 10 pezsgőfürdő várja a gyógyulni vágyókat, ezekből egyiket speciálisan a fogyatékkal élő személyek igényeihez alakítottak. Az épületben lehetőség van a gyógytornára is, fedél alá került a mofetta is, amelyet gázszint mérő biztonsági berendezéssel is elláttak, a manzárdszobákban pedig azok a vendégek tölthetik el az éjszakát, akiknek kezelése hosszabb időt vesz igénybe.

 

Aláírták Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb uniós pályázatát

 

Háromszéki látogatása során, Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter Sepsiszentgyörgyön hét finanszírozási szerződést írt alá, többek közt a Zathureczky Bertha Öregek Otthonának felújítását és bővítését célzó szerződést, a Puskás Tivadar Szakközépiskola felújítását célzó projektet, valamint a megyeszékhely eddigi legkomplexebb, legnagyobb értékű pályázatát, az integrált városfejlesztési tervet is.

A Regionális Operatív Programhoz a Sepsiszentgyörgyöt érintő 21 pályázatból 18-at a városi önkormányzat, 3-at a megyei önkormányzat nyújtott be – tájékoztatott Antal
Árpád András. „A Regionális Operatív Program azért fontos program, mert rendkívül szerteágazó területen lehet pályázni, így például Sepsiszentgyörgy szociális, környezetvédelmi, oktatási, turisztikai, egészségügyi, munkahelyteremtő, műemlékvédelmi és infrastruktúra-fejlesztő pályázatokat nyújtott be és nyert meg. A következő években a sikeres uniós pályázatoknak köszönhetően jelentősen megváltoztatjuk városunk arculatát és javítjuk az emberek életminőségét”- mondta el Antal Árpád András. A polgármester kiemelte, hogy a székelyföldi önkormányzatok, valamint a turisztikai és regionális fejlesztési minisztérium között eredményes együttműködés bontakozott ki, ennek egyik kézzelfogható eredménye a szombaton megnyitott sugásfürdői sípálya.

A szerződések aláírásán résztvevő Simion Crețu a Központi Fejlesztési Ügynökség igazgatója kiemelte, hogy Sepsiszentgyörgyről sok és jól előkészített pályázatott nyújtottak be az elmúlt két évben. Hasonlóképpen vélekedett Elena Udrea miniszter, aki úgy értékelte: Sepsiszentgyörgy vezetője jó fejlesztési stratégiát dolgozott ki a városnak, amelynek eredményei már most meglátszanak.

A sepsiszentgyörgyi ünnepséget követően Elena Udrea jelenlétében felavatták Sugásfürdőn a frissen elkészült sípályát és a hozzá tartozó épületet. A sípálya számos modern berendezést is kapott: a felvonók mellett mind az új, mind a régi pályát hóágyúkkal szerelték fel és uniós előírásoknak megfelelő sífelvonó is várja a turistákat.
 

Hírek