Itt vagy: » Hírek » Gyarapítjuk a megye vagyonát

Gyarapítjuk a megye vagyonát

2021. november 26., péntek

Költségvetési, vagyongazdálkodási, szervezési kérdések szerepeltek Kovászna Megye Tanácsának csütörtöki, online tartott gyűlésén.

Az elmúlt öt évben Sepsiszentgyörgy önkormányzata összesen 1 millió 370 ezer lejjel támogatta a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház működését. „Többek között ez az összeg segített megoldani a kórház udvarának kivilágítását és aszfaltozását, a szolgálati lakások víz- és szennyvízhálózatának kialakítását. Most 523 ezer lejt foglaltunk bele a költségvetésünkbe, ebből vásárol a kórház veszélyes hulladékok kezeléséhez szükséges berendezéseket, valamint újabb konténert a moduláris sürgősség bővítéséhez” – számolt be a költségvetéskiigazítás legfontosabb tételéről Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Rendezzük a zabolai Csipkés tábor alatti terület tulajdonviszonyát. Ugyanis 2011-ben a megye átvette a kormánytól a tábort, azonban az alatta levő terület a református egyház tulajdona maradt, amelyre 25 éves koncessziós szerződés volt érvényben. Most kértük a református egyháztól, hogy adja el a területet. Az egyház képviselői beleegyeztek, hogy a tábor számára megvegyünk egy 3200 négyzetméteres területet” – ismertette a tanácselnök.

A Csipkés tábor Kovászna megye egyik legszebb helyszínű gyerektábora, amely 70 férőhelyes. Az utóbbi években csak javításokat tudtak eszközölni, mert a tábor alatti terület nem volt a megye tulajdonában. „Teljeskörű felújításra van szükség, hogy a mai igényeknek megfelelő, modern táborozó hely váljon belőle. A 15 faház nyári táborozásra kiváló, de a főépületet teljesen újjá kell építeni, hogy a téli-nyári működtetést biztosítani lehessen. Kiemelt célunk, hogy a megye vagyonának gyarapítása mellett bővítsük a megyében a szabadidős, ifjúsági létesítményeket” – nyomatékosított Tamás Sándor.

A megyei tanácsosok jóváhagyták, hogy elkezdjék Kovászna megye területrendezési tervének aktualizálási folyamatát, a most használatos területrendezési terv 1995-ben készült, azóta nyilván sok minden változott megyei és települési szinten is. A folyamat egybeesik a Potsa József megyefejlesztési stratégiával, ennek közvitája is jelenleg zajlik, ismertette Jakab István Barna alelnök.

Döntött a testület arról is, hogy ingyenes használatba adják a katasztrófavédelmi felügyelőségnek a baróti tűzoltóállomást és rohammentőszolgálatot. „Az egységet 2020 júniusában üzemeltük be, működésének első évében több mint 400 bevetésen voltak a tűzoltók. Korábban a megyeszékhelyről indultak a tűzoltók az erdővidéki beavatkozásokra, amely 40-50 percet vett igénybe, most azonban 10-15 perc alatt a helyszínen tudnak lenni. A térségben 25 ezer ember él, akiknek most már – baj esetén – hatékonyabban tudnak segíteni a tűzoltók” – hangsúlyozta a tanácselnök. Az új tűzoltóállomást Kovászna Megye Tanácsa erdővidéki önkormányzatokkal – Barót, Bacon, Bardoc, Bölön, Nagyajta és Vargyas – közösen építette, működtetését a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség biztosítja.

 

Hírek