Itt vagy: » Hírek » Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

Hagyományos ízek a Székelyföldi Kolbászfesztiválon - November 8-ig lehet benevezni

2019. október 23., szerda

Székelyföldi Kolbászfesztivál néven jelentkezik a 17. kiadását megért háromszéki kolbászparádé november 16-án, szombaton, a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban.   

Székelyföldi Kolbászfesztivál néven jelentkezik a 17. kiadását megért háromszéki kolbászparádé november 16-án, szombaton, a sepsiszentgyörgyi Vadász utcai sportcsarnokban.   

A névváltoztatással a székelyföldi turisztikai brandet akarják erősíteni, amelyen Hargita és Maros megyéből is várnak résztvevőket – emelte ki a témában tartott sajtótájékoztatón szerdán Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. „A kolbászparádé a térség legrégebbi hagyományos fesztiválja. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a résztvevő csapatok mellett egyre többen érdeklődnek és látogatnak ki a rendezvényre, éppen ezért idén arra biztatjuk a baráti társaságokat, cégeket, családokat, hogy csapatként vegyenek részt a megmérettetésen, hogy érezzék a kolbászparádé sajátos hangulatát.”

Az első Háromszéki Kolbászparádénak a megyeszékhelyi Park Hotel adott otthont.  Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke kiemelte, örül, hogy egyre többen csatlakoznak a rendezvényhez. „A kolbászfesztivál egyedisége, hogy generációkon keresztül tovább éltetik ezt a programot. Célunk, hogy az otthon megélt hagyományokat átadjuk a fiataloknak, hogy egy évben egyszer legalább minden család készítsen otthon házi kolbászt.”

Vajda Lajos, az ASIMCOV ügyvezető igazgatója kiemelte: a hagyományos székely recept alapján, a bors, foghagyma és paprika hozzáadásával készült házi kolbász elterjedését szorgalmazzák, de természetesen az innovatív ötletektől, más régiók sajátosságaitól sem zárkóznak el. „A gasztronómia területén nagyon sok lehetőség van, vigyük tovább ezt a hagyományt a fiatalok bevonásával. Az ASIMCOV felvállalja, hogy a középiskolákból, líceumokból és szakiskolákból tíz csapatnak biztosítanak helyet az idei a versenyre.”

Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke elmondta a magyarországi Csabai Kolbászfesztivál sikere nyomán indították el a Kovászna megyei eseményt, annak meghonosítása céljából. „A fesztivál a disznóvágás hagyományát helyezi előtérbe, az a legértékesebb számunkra, hogy a rendezvény által ezt generációkon át tudjuk éltetni.” Az elnök külön sikerként könyvelte el, hogy az évekkel ezelőtt a Csabai Kolbászfesztiválra benevezett paprika nélküli székely kolbászt ma már külön kategóriaként bírálja a magyarországi zsűri.

A versenyre 4 fős csapatok jelentkezhetnek, önkormányzatok, civil szervezetek, cégek és magánszemélyek egyaránt, november 8-ig, az esemény facebook oldalán (https://www.facebook.com/szekelyfoldikolbaszfesztival/) található jelentkezési lap kitöltésével vagy telefonon a 0371 381 054-es telefonszámon. Benevezési díj: 300 RON csapatonként, amely a követezőket tartalmazza: 1 asztal, 1 abrosz, 1 műanyag tál, 10 kg hús, kötények, 1 szemetes zsák, 15 m bél, karszalagok és 6 „szurkoló” tiszteletjegy. A csapatok biztosítják a fűszereket, asztali díszítést és egyéb hozzávalókat (a húson kívül). Tilos otthonról házi eredetű húst/húskészítményt hozni a dekorációhoz és a kolbászhoz. Az idei legjobb csapat részt vesz a jövő évi békéscsabai kolbászfesztiválon.

A 17 éves múlttal rendelkező eseményt gasztro-turisztikai céllal indította útjára a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV), a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ), amelyhez az elmúlt években Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, valamint az AgroSIC Közösségek Közti Társulás is csatlakozott.

 

Hírek