Itt vagy: » Hírek » Hangsúly a hátrányos helyzetűekkel való törődésen

Hangsúly a hátrányos helyzetűekkel való törődésen

2013. január 31., csütörtök

Fejér László megyei tanácsos mandátumának jog szerinti megszűnéséről, továbbá a szociális szolgáltatások fenntartásáról is döntött a mai, soros ülésen Kovászna Megye Tanácsának testülete.

Fejér László megyei tanácsos mandátumának jog szerinti megszűnéséről, továbbá a szociális szolgáltatások fenntartásáról is döntött a mai, soros ülésen Kovászna Megye Tanácsának testülete.

Mától hivatalosan is lemondott megyei tanácsosi tisztségéről Fejér László, mivel a december 9-ei parlamenti választások alkalmával képviselői tisztséget szerzett és az összeférhetetlenség miatt nem lehet megyei tanácsos is. Helyét a megyei döntéshozó testületben Tóth Zoltán torjai családorvos tölti majd be, aki korábban 2000-2008 között már volt a testület tagja.

Döntés született a helyi tanácsok idei évi hozzájárulásáról, ami a Szociális Gondozási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság által nyújtott szociális szolgáltatásokat érinti. Ugyanis a törvényes előírások értelmében, a szociális szolgáltatások egyik finanszírozási forrása a községek, a városok helyi költségvetése. Ezek kötelesek hozzájárulni a szolgáltatások fenntartásához a településeikről származó szociálisan hátrányos személyek esetében. A testület jóváhagyta, hogy a helyi tanácsok hozzájárulása az éves költségek finanszírozásához 160 lej havonta minden intézményben vagy nevelőszülőnél levő gyermek után. Míg a nappali, vagy rehabilitációs központot látogató gyermekek után 60 lej. A fogyatékkal élők után pedig, akik a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság adatbázisában szerepelnek 200 lejes havi díjjal kötelesek hozzájárulni az önkormányzatok a költségekhez.

A tanácsülésen Tamás Sándor, megyei elnök bemutatta a 2007-2012 között a Regionális Operatív Programon belül támogatott pályázatokat, amelyek értéke megyénkben meghaladja az 57 millió eurót. Ebből Kovászna megyében az egy főre jutó támogatás értéke 277 euró, ami a központi régió megyéin belül a legmagasabb. Ezeknek a megnyert pályázatoknak köszönhetően sikerült felújítani többek között a Kovászna-Kézdivásárhely közötti megyei utat, valamint beszerezni 14 új, különféle tűzoltásra, speciális beavatkozásra alkalmas autót a Megyei Sürgősségi Felügyelőség részére.  A Fogolyán Kristóf megyei kórház felújítása pedig idén veszi kezdetét.

Döntött a tanács az idei pályázat kiírásán is, azon civil szervezetek számára, amelyeknek az otthoni beteggondozás, vagy árva, szociálisan hátrányosok foglalkoztatása az alaptevékenységük.
 

Hírek