Itt vagy: » Hírek » Harmadszor szervezik meg a Székelyföldi Grafikai Biennálét

Harmadszor szervezik meg a Székelyföldi Grafikai Biennálét

2014. november 24., hétfő

2014. szeptember 5. – december 20. között harmadik alkalommal kerül megszervezésre a Grafikai Szemle, a III. Székelyföldi Grafikai Biennále. Ennek kapcsán tartottak ma sajtótájékoztatót a szervezők, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

2014. szeptember 5. – december 20. között harmadik alkalommal kerül megszervezésre a Grafikai Szemle, a III. Székelyföldi Grafikai Biennále. Ennek kapcsán tartottak ma sajtótájékoztatót a szervezők, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.


A sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója és Siklodi Zsolt, a rendezvény kurátora mellett a társszervezők képviseletében jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.


Tamás Sándor az immár hagyományossá váló rendezvény kezdeteire visszatekintve elmondta, hogy már 2010-ben is közösen kezdték el szervezni a rendezvényt Borboly Csaba elnök úrral és Lokodi Edit Emőke, egykori Maros megyei önkormányzati elnökkel, illetve a megyékben levő kulturális intézményekkel együtt. Jelezte, hogy a jövőben is igyekeznek fenntartani ezt az együttműködést. A tanácselnök hangsúlyozta: „A Grafikai Biennále a Székelyföld megjelenítéséről szól, és ugyanúgy, mint más rendezvények, ez is az identitás-erősítő rendezvények sorába tartozik. A székelyföldi együttműködés a művészetek terén is megmutatkozik. Kiváló példája ennek a Grafikai Szemle, a Székelyföldi Fotóbiennále, de ide tartozik a Székelyföldön túlmutató, az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa kezdeményezésére Sepsiszentgyörgyön létrehozott Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) is. Ezek működése arra fókuszál, hogy a kultúrán belül a művészetek területén egy erős központot hozzunk létre Székelyföldön és ezen belül a megyeközpontban. Felmerült az ötlet, hogy a biennále díjazott pályamunkái maradjanak a központ tulajdonában, hogy aztán azokat kiállításokon lehessen bemutatni.” Ugyanakkor kiemelte, hogy a rendezvénynek továbbra is fővédnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia volt kulturális minisztere.


Borboly Csaba felszólalásában jelezte, hogy Hargita Megye Tanácsa az annak alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központon keresztül idén 17 500 lejjel támogatja a biennálét és a Nagy Imre-díjjal, vagyis ezer euróval jutalmazza a zsűri által kiválasztott legjobb négy alkotó egyikét.


A biennále jelentőségét méltatva elmondta: „A rendezvény létjogosultságát igazolja, hogy ezen egyre nagyobb számban vesznek részt hazai és külföldi alkotók. Remélem, a biennále idén is népszerű lesz, és a jövőben még nagyobb méreteket ölt. A művészet egy másfajta kommunikációs rendszer, amely maradandót alkot. Fontos, hogy értékeljük az alkotók munkáit, és fontos, hogy ezek a rendezvények, illetve az ezt követő kiállítások révén a művészet különböző ágai közelebb kerüljenek a hétköznapi emberhez. A művészi hajlamot a tettek bizonyítják, az alkotás tulajdonképpen a művész közlése. Egy alkotáson elmélkedve mi magunk jövünk rá annak üzenetére, ez jelenti az élményt. Ezt az élményt kívánjuk ismételten megtapasztalni az idei Grafikai Biennálén is.”


Siklódi Zsolt, a rendezvény kurátora mindenek előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székelyföldi Grafikai Biennále mára Románia egyik legnagyobb grafikai szemléjévé nőtte ki magát, nemcsak a benevező művészek és a pályamunkák számát illetően, hanem a rendezvény nemzetközi jellegének a tekintetében is. Kiemelte, hogy az előző évekhez képest az idén a biennálénak az az újdonsága, hogy egy meghatározott tematikát hirdetett meg Integrum címmel. Elmondta, hogy e téma meghatározással egyrészt az volt a szervezők célja, hogy a grafikai szemle integráló jellegét hangsúlyozzák, vagyis azt a törekvésüket, hogy a hazai, autohton művészetet bekapcsolják a nagyvilág képzőművészetének vérkeringésébe, másrészt viszont az, hogy a teljesség, azaz integritás eszméjének a fontosságára hívják fel a figyelmet. A biennále szervezési részletei kapcsán azt emelte ki, hogy mind a digitális reprodukciók, mind az eredeti pályamunkák beküldési határidejét módosították: a digitális reprodukciókat november 20. helyett november 25-ig várják, az eredeti munkákat pedig december 12. helyett december 17-ig. A zsűrizés időpontjai szintén ennek megfelelően módosulnak.
Imreh-Márton István a kiállítás helyszínének módosulására hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ezúttal a Biennáléra beválogatott munkák nem a Gyárfás Jenő Képtárban, hanem a nemrég felavatott Erdélyi Művészeti Központban lesznek kiállítva, ami immár méltó helyszínévé válhat a rendezvénynek. Ugyanakkor elmondta, hogy érzése szerint sikerült megvalósítani azt az eredeti elképzelést, hogy egy nemzetközi rendezvényt indítsanak útjára, hiszen a megelőző két szemléhez hasonlóan már az idén is tizenhat országból érkeztek be munkák, nemcsak Európa különböző országaiból, hanem a világ olyan távoli részeiből is, mint Egyiptom, Korea vagy Kanada. Hozzátette, most már nem lát más feladatot, mint szélesíteni ezt a kört, és azon dolgozni, hogy világ minél több országába, régiójába eljusson a Székelyföldi Grafikai Biennále híre és ezzel együtt Székelyföld hírneve.


A szervezők arról is tájékoztattak, hogy a díjkiosztó gálára 2015. január 21-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, illetve ugyanekkor nyílik meg a biennálera beválogatott munkákból a kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban.

A rendezvénynek Kovászna Megye Tanácsa, illetve a Kovászna Megyei Művelődési Központ mellett az idén a társszervezője Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, illetve a Sóvidék-Hegyalja Kistérségi Egyesület, RMDSZ Maros megyei szervezete és az Erdélyi Művészeti Központ. A biennále médiapartnerei: a MÚRE, a Transindex, a Hargita Népe, Háromszék és az erdely.ma. A szervezők ezúton is köszönik nekik a támogatást.

 

Hírek